Top Ten Set-23 : Top 10 Questions

Top Ten Set-23 : Top 10 Questions
TOP TEN SETS

Top Ten Set-23 : Top 10 Questions

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10 Questions

Special Current Affairs : Top Ten Set-23 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc


Questions:

1. चिकित्सा के क्षेत्र में वर्ष 2020 के नोबेल पुरस्कार से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया?

(a)            हार्वे जे आॅल्टर  

(b)            माइकल हाॅफटन           

(c)             चाल्र्स एम राइस 

(d)            सभी

2. “स्वच्छ भारत पुरस्कार 2020“ में कौन सा राज्य प्रथम स्थान पर रहा है?           

(a)            गुजरात 

(b)            केरल    

(c)             आंन्ध्रप्रदेश         

(d)            दिल्ली

3. विश्व शिक्षक दिवस किस तिथि को मनाया जाता है?

(a)            02 अक्टूबर        

(b)            03 अक्टूबर        

(c)             04 अक्टूबर        

(d)            05 अक्टूबर

4. भौतिकी के क्षेत्र में वर्ष 2020 के नोबेल पुरस्कार से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया?

(a)            राइनहार्ड गेंजेल  

(b)            एंड्रिया गेज        

(c)             राॅजर पेनरोज   

(d)            सभी

5. “डले खुर्सीनीकिस राज्य की मशहूर मिर्च है जिसे हाल ही में GI TAG प्रदान किया गया है?

(a)            मिजोरम           

(b)            सिक्किम 

(c)             गोवा    

(d)            पश्चिम बंगाल

6. रसायनशास्त्र के क्षेत्र में वर्ष 2020 के नोबेल पुरस्कार से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया?

(a)            इमैनुएल शारपेंतिए         

(b)            गजाला गौर्मिया  

(c)             जेनिफर ए डौडना           

(d)            a और c दोनों

7. अक्टूबर 2020 के दौरान अटल आदर्श विद्यालय खोलने की घोषणा किस राज्य सरकार द्वारा की गयी?

(a)            कर्नाटक 

(b)            राजस्थान          

(c)             उत्तरप्रदेश          

(d)            उत्तराखंड

8. साहित्य के क्षेत्र में वर्ष 2020 के नोबेल पुरस्कार से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)            एलिस बार्क        

(b)            लुइस ग्लूक         

(c)             मोइना गौर        

(d)            मैरीटाॅस

9. अक्टूबर 2020 के दौरान प्रत्येक घर में पेयजल का कनेक्शन देने वाला देश का पहला राज्य कौन बना?

(a)            हरियाणा           

(b)            गोवा    

(c)             मिजोरम           

(d)            अरुणाचल प्रदेश

10. चिकित्सा के क्षेत्र में वर्ष 2020 के नोबेल पुरस्कार से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया?

(a)            हार्वे जे आॅल्टर  

(b)            माइकल हाॅफटन           

(c)             चाल्र्स एम राइस 

(d)            सभी

Answers:- 1-(d), 2-(a), 3-(d), 4-(d), 5-(b), 6-(d), 7-(d), 8-(b), 9-(b), 10-(d) 


Top Ten Set-23 : Top 10 Questions In English 

Top Ten Set-23 : Top 10 Questions


Questions:

1. Who was recently awarded the Nobel Prize for the year 2020 in the field of medicine?

(a) Harvey J Alter

(b) Michael Hafton

(c) Charles M. Rice

(d) all

2. Which state ranked first in the “Swachh Bharat Award 2020”?

(a) Gujarat

(b) Kerala

(c) Andhra Pradesh

(d) Delhi

3. On which date is World Teachers’ Day celebrated?

(a) 02 October

(b) 03 October

(c) 04 October

(d) 05 October

4. Who was recently awarded the Nobel Prize for the year 2020 in the field of Physics?

(a) Rheinhard Gängel

(b) Andrea Gauge

(c) Rajar Penrose

(d) all

5. “Dale Khursini” is the famous chilli of which state which has recently been awarded GI TAG?

(a) Mizoram

(b) Sikkim

(c) Goa

(d) West Bengal

6. Who was recently awarded the Nobel Prize for the year 2020 in the field of Chemistry?

(a) Emanuel Sharpentiye

(b) Ghazala Gormiya

(c) Jennifer A. Doudna

(d) a and c both

7. Which state government announced the opening of Atal Adarsh ​​Vidyalaya during October 2020?

(a) Karnataka

(b) Rajasthan

(c) Uttar Pradesh

(d) Uttarakhand

8. Who has recently been awarded the 2020 Nobel Prize in the field of literature?

(a) Alice Bark

(b) Louis Glueck

(c) Moina Gaur

(d) Maritas

9. Who became the first state in the country to provide drinking water connection in every household during October 2020?

(a) Haryana

(b) Goa

(c) Mizoram

(d) Arunachal Pradesh

10. Who was recently awarded the Nobel Prize for the year 2020 in the field of medicine?

(a) Harvey J Alter

(b) Michael Hafton

(c) Charles M. Rice

(d) all

Answers:- 1-(d), 2-(a), 3-(d), 4-(d), 5-(b), 6-(d), 7-(d), 8-(b), 9-(b), 10-(d) 


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to December 2020 Download: Click Here


Leave a Reply