Top Ten Set-24 : Top 10 Questions

Top Ten Set-24 : Top 10 Questions
TOP TEN SETS

Top Ten Set-24 : Top 10 Questions

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10 Questions

Special Current Affairs : Top Ten Set-24 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc


Questions:

1. अक्टूबर 2020 के दौरान किस राज्य की पहली महिला मुख्य न्यायाधीस के के ऊषा का देहांत हो गया?

(a)            गुजरात 

(b)            केरल    

(c)             आंन्ध्रप्रदेश         

(d)            दिल्ली

2. प्रसार भारती ने नई कृषि प्रोद्योगिकी और नवाचार को बड़ावा देने के लिए किसके साथ समझौता किया है?

(a)            इफको   

(b)            नाबार्ड  

(c)             कृर्षि मंत्रालय     

(d)            कृभको

3. अक्टूबर 2020 के दौरान एवा मुर्टो किस देश की एक दिन की प्रधानमंत्री बनायी गयी?

(a)            नार्वे     

(b)            जार्डन   

(c)             फिनलैंड

(d)            स्काॅटलैंड

4. अक्टूबर 2020 के दौरान युद्ध सेवा पदक से सम्मानित होने वाली पहली महिला कौन बनी है?

(a)            भावना कंठ        

(b)            मिंटी अग्रवाल    

(c)             शिवांगी सिंह      

(d)            लक्ष्मी

5. शांति के क्षेत्र में वर्ष 2020 के नोबेल पुरस्कार से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)            ग्रेटा थनबर्ग       

(b)            विश्व स्वास्थ्य संघठन       

(c)             डोनाल्ड ट्रंप       

(d)            वल्र्ड फूड प्रोग्राम


यह भी पढ़ें…

Daily Current Affairs Hindi & English

Daily Current Affairs Free PDF

TOP TEN Sets

GPSH Sets


6. अक्टूबर 2020 के दौरान  पूर्ण रूप में डिजिटल हाईटेक क्लासरूम वाला देश का पहला राज्य कौन बना है?

(a)            केरल    

(b)            दिल्ली  

(c)             हरियाणा           

(d)            ओडिशा

7. अक्टूबर 2020 के दौरान प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदी द्वारा विजया राजे सिंधिया के सम्मान में कितने रुपये का स्मारक सिक्का जारी किया गया?

(a)            50       

(b)            100     

(c)             125     

(d)            200

8. अर्थशास्त्र के क्षेत्र में वर्ष 2020 के नोबेल पुरस्कार से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)            पाॅल आर मिलग्राम       

(b)            राबर्ट बी विल्सन

(c)             पीटर हैंडका       

(d)            a और b दोनों

9. अक्टूबर 2020 के दौरान संयुक्त राष्ट्र द्वारा जारी “Human Cost of Disasters 2000-2019” रिपोर्ट के अनुसार आपदा से प्रभावित देशों में प्रथम स्थान पर अमेरिका रहा है वहीं भारत का कौन से स्थान रहा है?

(a)            दूसरे     

(b)            तीसरे   

(c)             चौथे     

(d)            पांचवें

10. आस्कर अवार्ड जीतने वाली पहली भारतीय महिला भानू अथैयाका किस किस तिथि को देहांत हो गया?

(a)            14 अक्टूबर        

(b)            15 अक्टूबर        

(c)             16 अक्टूबर        

(d)            11 अक्टूबर

Answers:- 1-(b), 2-(a), 3-(c), 4-(b), 5-(d), 6-(a), 7-(b), 8-(d), 9-(b), 10-(b) 


Top Ten Set-24 : Top 10 Questions In English 

Top Ten Set-24 : Top 10 Questions


Questions:

1. K K Usha, the first woman Chief Justice of which state, died during October 2020?

(a) Gujarat

(b) Kerala

(c) Andhra Pradesh

(d) Delhi

2. Prasar Bharati has signed an agreement with which to promote new agricultural technology and innovation?

(a) IFFCO

(b) NABARD

(c) Ministry of Agriculture

(d) Kribhco

3. During October 2020, Ava Murto was made the one-day Prime Minister of which country?

(a) Norwegian

(b) Jordan

(c) Finland

(d) Scotland

4. Who became the first woman to be awarded the Yudh Seva Medal during October 2020?

(a) Bhavana Kanth

(b) Minty Aggarwal

(c) Shivangi Singh

(d) Lakshmi

5. Who has recently been honored with the 2020 Nobel Prize in the field of peace?

(a) Greta Thunberg

(b) World Health Organization

(c) Donald Trump

(d) World Food Program

6. Who became the first state in the country to have a complete digital hi-tech classroom during October 2020?

(a) Kerala

(b) Delhi

(c) Haryana

(d) Odisha

7. How many rupees commemorative coin was released by Prime Minister Narendra Modi in honor of Vijaya Raje Scindia during October 2020?

(a) 50

(b) 100

(c) 125

(d) 200

8. Who has recently been awarded the Nobel Prize for the year 2020 in the field of economics?

(a) Paul R. Milgram

(b) Robert B. Wilson

(c) Peter Handka

(d) both a and b

9. According to the “Human Cost of Disasters 2000-2019” report released by the United Nations during October 2020, the United States has been the first place among the countries affected by the disaster, whereas which place has India been?

(a) others

(b) third

(c) fourth

(d) fifth

10. On which date did Bhanu Athaiya, the first Indian woman to win an Oscar Award, died?

(a) 14 October

(b) 15 October

(c) 16 October

(d) 11 October

Answers:- 1-(b), 2-(a), 3-(c), 4-(b), 5-(d), 6-(a), 7-(b), 8-(d), 9-(b), 10-(b) 


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to December 2020 Download: Click Here


Leave a Reply