13 September 2020 Current Affairs in Hindi & English

यह 13 September 2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से जुलाई 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


13 September 2020 Current Affairs in Hindi & English

1. राष्ट्रीय वन शहीद दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        8 सितम्बर

(b)        9 सितम्बर

(c)        10 सितम्बर

(d)        11 सितम्बर

उत्तर-(c) 11 सितम्बर

-जंगल व जंगली जानवरों की सुरक्षा करते हुए जिन वनकर्मियों की जान चली जाती है उन्हीं की याद में यह दिवस मनाया जाता है।

————————————————–

2. केन्द्र सरकार द्वारा हाल ही में कर्नाटक के हुबली रेलवे स्टेशन का नाम बदलकर किसके नाम पर रखा गया है?

(a)        श्री सिद्धरुधा स्वामी जी

(b)        राधा स्वामी जी

(c)        श्री अचल स्वामी जी

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) श्री सिद्धरुधा स्वामी जी

-अब हुबली रेलवे स्टेशन का नया नाम श्री सिद्धरुधा स्वामी जी रेलवे स्टेशन होगा।

-श्री सिद्धरुधा स्वामीजी भारतीय हिन्दू गुरू और दार्शनिक थे।

————————————————–

3. जापान और दक्षिण कोरिया में हाल ही में आए किस तूफान ने तबाही मचाई है?

(a)        रैशल

(b)        युत

(c)        विटैश

(d)        हैशेन

उत्तर-(d) हैशेन

————————————————–

4. आन्ध्रप्रदेश सरकार ने कृषि क्षेत्र में सहयोग के लिए हाल ही में किस देश के साथ समझौता किया है?

(a)        अमेरिका

(b)        नीदरलैंड

(c)        बांग्लादेश

(d)        रूस

उत्तर-(b) नीदरलैंड


यह भी पढ़े:

11-12 September 2020 Currenrt Affairs in Hindi

10 September 2020 Currenrt Affairs in Hindi


5. ग्लोबल इकोनोमिक फ्रीडम इंडेक्स 2020 में कौन सा देश प्रथम स्थान पर रहा है?

(a)        भारत

(b)        सिंगापुर

(c)        स्विटजरलैंड

(d)        हांगकांग

उत्तर-(d) हांगकांग

————————————————–

6. Breaking The Cocoon @40 नामक पुस्तक हाल ही में किसके द्वारा लिखी गयी है?

(a)        सुचित्रा त्रिपाठी

(b)        प्रकाश जावडे़कर

(c)        राधा नायर

(d)        प्रतीक सिन्हा

उत्तर-(c) राधा नायर

————————————————–

7. क्रिसिल ने वित वर्ष 2021 में भारत की GDP कितने प्रतिशत रहने का अनुमान लगाया है?

(a)        -23 प्रतिशत

(b)        -9.8 प्रतिशत

(c)        -9 प्रतिशत

(d)        -13.4 प्रतिशत

उत्तर-(c) -9 प्रतिशत

————————————————–

8. किस देश की एयरोस्पेस कंपनी नाॅर्थराॅप ग्रुमैन ने अपने अंतरिक्षयान का नाम भारतीय मूल की पहली महिला अंतरिक्ष यात्री कल्पना चावला के नाम रखा है?

(a)        अमेरिका

(b)        रूस

(c)        जापान

(d)        संयुक्त अरब अमीरात

उत्तर-(a) अमेरिका


10 September 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 13 September 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it. >


1. National Forest Martyr’s Day has been celebrated recently on which date?

(a) 8 September

(b) 9 September

(c) 10 September

(d) 11 September

Answer- (c) 11 September

This day is celebrated in the memory of the forest workers who lost their lives while protecting the wild and wild animals.

————————————————–

2. Recently, the Hubli railway station of Karnataka has been renamed after the Central Government, after whom?

(a) Shri Siddharudha Swamy

(b) Radha Swami

(c) Shri Achal Swamy

(d) None of these

Answer- (a) Shri Siddharudha Swamy

-Now the new name of Hubli railway station will be Shri Siddharudha Swamy Ji railway station.

– Shri Siddharudha Swamiji was an Indian Hindu teacher and philosopher.

————————————————–

3. Which of the recent storms in Japan and South Korea has caused havoc?

(a) Rachel

(b) Yut

(c) Vitash

(d) Hashen

Answer – (d) Hashen


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to June 2020 Download: Click Here


4. The Government of Andhra Pradesh has recently signed an agreement with which country for cooperation in agriculture?

(a) America

(b) Netherlands

(c) Bangladesh

(d) Russia

Answer – (b) Netherlands

————————————————–

5. Which country ranked first in the Global Economic Freedom Index 2020?

(a) India

(b) Singapore

(c) Switzerland

(d) Hong Kong

Answer – (d) Hong Kong

————————————————–

6. Who has recently written a book titled Breaking The Cocoon @ 40?

(a) Suchitra Tripathi

(b) Prakash Javadekar

(c) Radha Nair

(d) Prateek Sinha

Answer- (c) Radha Nair

————————————————–

7. What percentage of India’s GDP is estimated by CRISIL in FY 2021?

(a) -23 percent

(b) -9.8 percent

(c) -9 percent

(d) -13.4 percent

Answer- (c) -9 percent

————————————————–

8. Which country’s aerospace company Northrop Grumman named its astronaut after Kalpana Chawla, the first female astronaut of Indian origin?

(a) America

(b) Russia

(c) Japan

(d) United Arab Emirates

Answer – (a) America

——————————————————

January, February, MarchApril and May 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply