28 AUGUST 2020 CURRENT AFFAIRS IN HINDI & ENGLISH

यह 28 अगस्त 2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से जुलाई 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


28 AUGUST 2020 CURRENT AFFAIRS IN HINDI & ENGLISH

1. विश्व स्वास्थ्य संघठन (WHO) नें हाल ही में किस महाद्वीप को पोलियो से मुक्त घोषित किया है?

(a)        आस्टेªलिया

(b)        अफ्रीका

(c)        एशिया

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) अफ्रीका

—————————————————–

2. NCERT ने हाल ही में एक रिपोर्ट जारी की है उसके अनुसार कितने प्रतिशत छात्रों के पास आॅनलाइन क्लास के लिए स्मार्टफोन या लैपटाॅप नही है?

(a)        50 प्रतिशत

(b)        33 प्रतिशत

(c)        27 प्रतिशत

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) 27 प्रतिशत

—————————————————–

3. राष्ट्रीय शिक्षा नीति 2020 के कार्यान्वयन के लिए किस राज्य सरकार ने हाल ही में टास्क फोर्स बनाने की घोषणा की है?

(a)        उत्तरप्रदेश

(b)        हिमाचल प्रदेश

(c)        छत्तीशगढ़

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) हिमाचल प्रदेश

—————————————————–

4. मुद्रा योजना के तहत महिलाओं का ऋण प्रदान करने में कौन सा राज्य प्रथम स्थान पर रहा है?

(a)        उत्तरप्रदेश

(b)        बिहार

(c)        तमिलनाडु

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) तमिलनाडु

—————————————————–

5. किस बैंक द्वारा हाल ही में अपने म्यूचुअल फंड कारोबार को पूर्ण रूप से बेचनें की घोषणा की गयी है?

(a)        यस बैंक

(b)        ICICI बैंक

(c)        बैंक आॅफ बड़ौदा

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) यस बैंक

6. टेबल टेनिस स्टार पौलोमी घटक ने हाल ही में संन्यास लेने की घोषणा की है वह किस देश की है?

(a)        भारत

(b)        बांग्लादेश

(c)        रूस

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) भारत

—————————————————–

7. किस राज्य को हाल ही में 6 माह के अशांत क्षेत्र घोषित किया गया है?

(a)        दिल्ली

(b)        असम

(c)        लद्दाख

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) असम

—————————————————–

8. Grandparents Bag of Stories नामक पुस्तक हाल ही में किसके द्वारा लिखी गयी है?

(a)        मोनिका बत्रा

(b)        टीना ढावी

(c)        सुधा मूर्ति

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) सुधा मूर्ति

—————————————————–

9. महिला समानता दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        23 अगस्त

(b)        25 अगस्त

(c)        26 अगस्त

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) 26 अगस्त

—————————————————–

10. “द मुस्लिम 500“ पत्रिका ने हाल ही में किसे मैन आॅफ द ईयर से सम्मानित किया है?

(a)        इमरान खान

(b)        असरफ गनी

(c)        गुलाम नवी आजाद

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) इमरान खान


28 AUGUST 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 28 August 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it. >


1.  World Health Organization (WHO) has recently declared which continent free from polio?

(a) Oste took

(b) Africa

(c) Asia

(d) None of these

Answer – (b) Africa

—————————————————–

2. NCERT has recently released a report, according to which percentage of students do not have a smartphone or laptop for online class?

(a) 50 percent

(b) 33 percent

(c) 27 percent

(d) None of these

Answer – (c) 27 percent

—————————————————–

3. Which state government has recently announced the formation of a task force for the implementation of the National Education Policy 2020?

(a) Uttar Pradesh

(b) Himachal Pradesh

(c) Chhattisgarh

(d) None of these

Answer – (b) Himachal Pradesh

—————————————————–

4. Which state ranked first in providing Women loans under Mudra scheme?

(a) Uttar Pradesh

(b) Bihar

(c) Tamil Nadu

(d) None of these

Answer – (c) Tamil Nadu

—————————————————–

5. Recently which bank has announced to sell its mutual fund business completely?

(a) Yes Bank

(b) ICICI Bank

(c) Bank of Baroda

(d) None of these

Answer- (a) Yes Bank


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to June 2020 Download: Click Here


6. Which country’s table tennis star Polomi Ghatak has recently announced her retirement?

(a) India

(b) Bangladesh

(c) Russia

(d) None of these

Answer – (a) India

—————————————————–

7. Which state has recently been declared a Disturbed Area of ​​6 months?

(a) Delhi

(b) Assam

(c) Ladakh

(d) None of these

Answer – (b) Assam

—————————————————–

8. Recently the book titled “Grandparents Bag of Stories” has been written by?

(a) Monica Batra

(b) Tina Dhawi

(c) Sudha Murty

(d) None of these

Answer – (c) Sudha Murty

—————————————————–

9. On which date has the “Women’s Equality Day” recently been celebrated?

(a) 23 August

(b) 25 August

(c) 26 August

(d) None of these

Answer- (a) 26 August

—————————————————–

10. Who has recently been awarded the Man of the Year by “The Muslim 500” magazine?

(a) Imran Khan

(b) Asraf Ghani

(c) Ghulam Navi Azad

(d) None of these

Answer- (a) Imran Khan

——————————————————

January, February, MarchApril and May 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply