Current Affairs 17 June 2021 in Hindi :Download PDF

Current Affairs 17 June 2021 in Hindi :Download PDF
Current Affairs 17 June 2021 in Hindi :Download PDF

Current Affairs 17 June 2021 in Hindi :Download PDF

Download Daily Sets & Monthly Current Affairs PDF: Download

17 जून 2021 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 17 जून 2021 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।

आज की हिंदी करेंट अफेयर्स की PDF डाउनलोड करने के लिए लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है।


1. अंतर्राष्ट्रीय परिवार प्रेषण दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?     

(a)        15 जून

(b)        16 जून

(c)        13 जून

(d)        14 जून

उत्तर-(b) 16 जून

—————————————————

2. सिपरी द्वारा हाल ही में जारी 2021 की एक रिपोर्ट के अनुसार परमाणु हथियार संपन्न राष्ट्रों में परमाणु हथियारा की संख्या के मामले मे रूस पहले स्थान पर रहा है तथा भारत कौन से स्थान पर रहा है?

(a)        5वें

(b)        6वें

(c)        7वें

(d)        8वें

उत्तर-(b) 6वें

—————————————————

3. किस केन्द्रशासित प्रदेश को हाल ही में खुले मे शौच मुक्त घोषित किया गया है?

(a)        पुदुचेरी

(b)        जम्मु कश्मीर

(c)        लद्दाख

(d)        चंडीगढ़

उत्तर-(c) लद्दाख

—————————————————

4. किस राज्य सरकार द्वारा हाल ही में ट्रांसजेंडरों को पुलिस में भर्ती करने की अनुमति प्रदान की गयी है?

(a)        ओडिशा

(b)        गोवा

(c)        सिक्किम

(d)        हरियाणा

उत्तर-(a) ओडिशा

—————————————————

5. किस राज्य सरकार द्वारा हाल ही में वैदिक शिक्षा और संस्कार बोर्ड का गठन करने की घोषणा की गयी है?

(a)        केरल

(b)        उत्तर प्रदेश

(c)        उत्तराखंड

(d)        राजस्थान

उत्तर-(d) राजस्थान


Must Read:

Static GK in Hindi

16 June 2021 Currenrt Affairs in Hindi & English

15 June 2021 Currenrt Affairs in Hindi & English


6. किस भारतीय क्रिकेटर ने अपनी आत्मकथा बिलीव को हाल ही में जारी किया है?

(a)        विराट कोहली

(b)        सुरेश रैना

(c)        महेन्द्र सिंह धोनी

(d)        सचिन तेंदुलकर

उत्तर-(b) सुरेश रैना

—————————————————

7. केन्द्र सरकार द्वारा हाल ही में जल जीवन मिशन के लिए आन्ध्रप्रदेश राज्य को कितने करोड़ रुपये का आवंटन किया है?

(a)        500

(b)        853

(c)        2236

(d)        3183

उत्तर-(d) 3183

—————————————————

8. संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद के गैर स्थाई सदस्य के रूप में हाल ही में किसे चुना गया है?

(a)        ब्राजील

(b)        सूडान

(c)        म्यांमार

(d)        मैक्सिको

उत्तर-(a) ब्राजील

—————————————————

9. किस देश में हाल ही में महात्मां गांधी पुस्तकालय का उद्घाटन किया गया है?

(a)        माॅरीशस

(b)        चीन

(c)        केन्या

(d)        माली

उत्तर-(c) केन्या

—————————————————

10. 31वां नाटो शिखर सम्मेलन 2021 की बैठक हाल ही में कहां आयोजित हुई?

(a)        बीजिंग, चीन

(b)        ब्रूसेल्स, बेल्जियम

(c)        काठमाडुं, नेपाल

(d)        नई दिल्ली, भारत

उत्तर-(b) ब्रूसेल्स, बेल्जियम


Current Affairs 17 June 2021 in English


1. International Family Remittance Day has been observed recently on which date?

(a) 15 June

(b) 16 June

(c) 13 June

(d) 14 June

Answer- (b) 16 June

————————————————– –

2. According to a recently released 2021 report by SIPRI, Russia has ranked first in terms of number of nuclear weapons among nuclear weapon states and what is India’s position?

(a) 5th

(b) 6th

(c) 7th

(d) 8th

Answer- (b) 6th

————————————————– –

3. Which union territory has been declared open defecation free recently?

(a) Puducherry

(b) Jammu and Kashmir

(c) Ladakh

(d) Chandigarh

Answer- (c) Ladakh

————————————————– –

4. Which state government has recently given permission to recruit transgenders in the police?

(a) Odisha

(b) Goa

(c) Sikkim

(d) Haryana

Answer- (a) Odisha

————————————————– –

5. Which state government has recently announced the formation of Vedic Education and Sanskar Board?

(a) Kerala

(b) Uttar Pradesh

(c) Uttarakhand

(d) Rajasthan

Answer- (d) Rajasthan

————————————————– –

6. Which Indian cricketer has released his autobiography “Believe” recently?

(a) Virat Kohli

(b) Suresh Raina

(c) Mahendra Singh Dhoni

(d) Sachin Tendulkar

Answer- (b) Suresh Raina

————————————————– –

7. How many crores has been allocated by the Central Government to the Andhra Pradesh State recently for the Jal Jeevan Mission?

(a) 500

(b) 853

(c) 2236

(d) 3183

Answer- (d) 3183

————————————————– –

8. Who has been recently elected as a non-permanent member of the United Nations Security Council?

(a) Brazil

(b) Sudan

(c) Myanmar

(d) Mexico

Answer- (a) Brazil

————————————————– –

9. In which country Mahatma Gandhi Library has been inaugurated recently?

(a) Mauritius

(b) China

(c) Kenya

(d) Gardener

Answer- (c) Kenya

————————————————– –

10. Where was the 31st NATO Summit 2021 meeting held recently?

(a) Beijing, China

(b) Brussels, Belgium

(c) Kathmadu, Nepal

(d) New Delhi, India

Answer- (b) Brussels, Belgium


Download Today’s Free Current Affairs PDF: – Click here

Other Ebook or PDF- Download Now


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


Thebestgyan’s most popular posts

Daily Current Affairs

Top Ten Sets: Top 10 Sets

GPSH Sets

Freedom Fighters of India

UP Current Affairs