Daily Current Affairs 03 November 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 03 November 2020 Hindi & English

यह 03 November 2020 के महत्वपूर्ण Daily Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से सितम्बर 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


Daily Current Affairs 03 November 2020 Hindi & English

1. लोकसेवा आयोग की परीक्षाओं में ट्रांसजेंडर को शामिल करने वाला देश का पहला राज्य हाल ही में कौन बना है?

(a)        असम

(b)        केरल

(c)        पश्चिम बंगाल

(d)        तमिलनाडु

उत्तर-(a) असम

-अब से असम राज्य में जो भी लोक सेवा आयोग की परीक्षाएं आयोजित की जाएंगी उनके आवेदन पत्र में जेंडर वाले काॅलम में पुरुष, महिला व ट्रांसजेडर तीनों विकल्प होगें।

असम-

राजधानी-            दिसपुर

राजभाषा-            असमिया

मुख्यमंत्री-            सर्बानन्द सोनोबाल

राज्यपाल-            जगदीश मुखी

—————————————————-

2. ODI में सबसे ज्यादा मैंचों में अंपायरिंग करने वाले अंपायर हाल ही में कौन बने है?

(a)        अलीम डार

(b)        रूडी कर्टजन

(c)        बिली वोडेन

(d)        स्टीव वकनर

उत्तर-(a) अलीम डार

-अलीम डार ने अभी तक 210 वनडे इंटरनेशल मैंचों में अंपायरिंग की है।

-अलीम डार पाकिस्तान के है।

-इससे पहले यह रिकार्ड दक्षिण अफ्रीका के अंपायर रुडी कर्टजन के नाम था उन्होने 209 मैंच मे अंपारिंग की थी।

-इसकी लम्बाई 3.5 किमी होगी।

—————————————————-

3. प्लास्टिक कचरे का सबसे बड़ा उत्पादक राष्ट्र हाल ही में कौन बना है?

(a)        अमेरिका

(b)        चीन

(c)        जापान

(d)        रूस

उत्तर-(a) अमेरिका

-प्लास्टिक कचरे के सबसे बड़ा उत्पादक राष्ट्र अमेरिका है वहीं ई-कचरे का सबसे बड़ा उत्पादन करने वाला राष्ट्र चीन है।

—————————————————-

4. आर दोरिक्कनु का हाल ही में देहांत हो गया वह किस राज्य के कृषि मंत्री थे?

(a)        हरियाणा

(b)        तमिलनाडु

(c)        पंजाब

(d)        मध्यप्रदेश

उत्तर-(b) तमिलनाडु

-आर दोरिक्कनु कोरोना वायरस से पीड़ित थे जिसके चलते 31 अक्टूबर को 72 वर्ष की आयु में उनका देहांत हो गया।

-आर दोरिक्कनु आॅल इंडिया अन्ना द्रविड़ मुनेत्र कड़गम नामक दल के नेता थे।

5. भारत का सबसे बड़ा डबल डेकर फ्लाईओवर किस राज्य में बनाया जा रहा है?

(a)        बिहार

(b)        उत्तरप्रदेश

(c)        महाराष्ट्र

(d)        गुजरात

उत्तर-(a) बिहार

-प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदी ने हाल ही में इस डबल डेकर फ्लाईओवर का शिलान्यास किया है।

-यह बिहार राज्य के छपरा शहर में बनाया जा रहा है।

—————————————————-

6. किस राज्य के मुख्यमंत्री द्वारा मोटर वाहन कर 100 प्रतिशत माफ कर दिया गया है?

(a)        पंजाब

(b)        केरल

(c)        पश्चिम बंगाल

(d)        तमिलनाडु

उत्तर-(a) पंजाब

-पंजाब राज्य के मुख्यमंत्री कैप्टन अमरिंदर सिंह द्वारा 31 दिसम्बर 2020 तक मोटर वाहन कर को शत प्रतिशत माफ कर दिया है।

पंजाब-

राजधानी-            चंडीगढ़

राजभाषा-            पंजाबी

स्थापना-               1 नवम्बर 1966

मुख्यमंत्री-            कैप्टिन अमरिन्दर सिंह

राज्यपाल-            बी पी सिंह बदनौर

—————————————————-

7. मध्यप्रदेश राज्य ने 1 नवम्बर 2020 को अपना कौन सा स्थापना दिवस मनाया?

(a)        61वां

(b)        63वां

(c)        65वां

(d)        67वां

उत्तर-(c) 65वां

-मध्यप्रदेश राज्य राज्य की स्थापना 1 नवम्बर 1956 में हुई उसी उपलक्ष्य में प्रत्येक वर्ष 1 नवम्बर को मध्यप्रदेश राज्य अपने स्थापना दिवस के रूप में मनाता है।

मध्यप्रदेश-

राजधानी-            भोपाल

राजभाषा-            हिन्दी

स्थापना-              1 नवम्बर 1956

कुल जिला-           55

मुख्यमंत्री-            शिवराज सिंह चैहान

राज्यपाल-            आनंदीबेन पटेल (अतिरिक्त प्रभार)

—————————————————-

8. कर्मचारी राज्य बीमा योजना को हाल ही में किस राज्य सरकार ने शुरू किया है?

(a)        असम

(b)        केरल

(c)        अरुणाचल प्रदेश

(d)        हरियाणा

उत्तर-(c) अरुणाचल प्रदेश

-अरुणाचल प्रदेश सरकार ने 1 नवम्बर 2020 को कर्मचारी राज्य बीमा योजना की शुरूआत की।

-इस योजना के तहत राज्य कर्मचारियों को चिकित्सा सेवा तथा और भी सेवाएं प्रदान की जाएंगी

अरुणाचल प्रदेश-

राजधानी-            ईंटा नगर

राजभाषा-            अंगे्रजी

मुख्यमंत्री-            पेमा खांडू

राज्यपाल-            बी डी मिश्रा

—————————————————-

9. T20 क्रिकेट में 1000 छक्के लगाने वाला पहला बल्लेबाज हाल ही में कौन बना है?

(a)        विराट कोहली

(b)        रोहित शर्मा

(c)        क्रिसगेल

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) क्रिसगेल

-किंग्स इलेवन पंजाब की तरफ से खलने वाले क्रिसगेल हाल ही में T20 क्रिकेट में 1000 छक्के लगाने वाले पहले बल्लेबाज बने है।

-T20 क्रिकेट में छक्के लगाने के मामले में कीरोन पोलार्ड 690 छक्के लगाकर दूसरे स्थान पर है।

—————————————————-

10. भारत के पहले ई-रिसोर्स सेंटर (न्याय कौशल) की शुरुआत हाल ही में कहां हुई है?

(a)        कोलकाता

(b)        नई दिल्ली

(c)        लखनऊ

(d)        नागपुर

उत्तर-(d) नागपुर


03 November 2020 Current Affairs in English

These are the important daily current affairs questions of 03 November 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it.


1. Who has recently become the first state in the country to include transgender in Public Service Commission examinations?

(a) Assam

(b) Kerala

(c) West Bengal

(d) Tamil Nadu

Answer – (a) Assam

-From now on, whatever the Public Service Commission examinations will be conducted in the state of Assam, the male, female and transgender will have all three options in the gender column in their application form.

Assam-

Capital- Dispur

Official Language – Assamese

Chief Minister- Sarbananda Sonobal

Governor- Jagdish Mukhi

————————————————– –

2. Who has become the most recent umpire in ODIs?

(a) Aleem Dar

(b) Rudy Curtzen

(c) Billy Woden

(d) Steve Wakner

Answer – (a) Aleem Dar

-Alim Dar has so far umpired in 210 ODIs.

-Alim Dar belongs to Pakistan.

-Before this record was in the name of South African umpire Rudy Curtzen, he had umpired in 209 matches.

————————————————– –

3. Who has recently become the largest producer of plastic waste?

(a) America

(b) China

(c) Japan

(d) Russia

Answer – (a) America

– America is the largest producer of plastic waste while China is the largest producer of e-waste.

————————————————– –

4. R. Dorikkanu died recently, which state’s Agriculture Minister was he?

(a) Haryana

(b) Tamil Nadu

(c) Punjab

(d) Madhya Pradesh

Answer – (b) Tamil Nadu

– R Dorikkanu was suffering from Corona virus due to which he died on 31 October at the age of 72.

– R Dorikkanu  was the leader of the All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam Dal.


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to October 2020 Download: Click Here


5. India’s largest double-decker flyover is being built in which state?

(a) Bihar

(b) Uttar Pradesh

(c) Maharashtra

(d) Gujarat

Answer – (a) Bihar

– Prime Minister Narendra Modi recently laid the foundation stone of this double decker flyover.

– It is being built in the city of Chhapra in the state of Bihar.

– Its length will be 3.5 km.

————————————————– –

6. Motor vehicle tax has been 100 percent waived by the Chief Minister of which state?

(a) Punjab

(b) Kerala

(c) West Bengal

(d) Tamil Nadu

Answer – (a) Punjab

– Punjab State Chief Minister Captain Amarinder Singh has waived 100 per cent motor vehicle tax till 31 December 2020.

Punjab-

Capital- Chandigarh

Official Language – Punjabi

Founded – 1 November 1966

Chief Minister- Captain Amarinder Singh

Governor- BP Singh Badnaur

————————————————– –

7. Which state’s day was celebrated by the state of Madhya Pradesh on 1 November 2020?

(a) 61th

(b) 63th

(c) 65th

(d) 67th

Answer- (c) 65th

– Madhya Pradesh State State was established on November 1, 1956, on the same occasion, Madhya Pradesh state celebrates November 1 as its foundation day.

Madhya Pradesh-

Capital- Bhopal

Official Language – Hindi

Establishment – 1 November 1956

Total District – 55

Chief Minister- Shivraj Singh Chauhan

Governor- Anandiben Patel (Additional Charge)

————————————————– –

8. Recently which state government has launched the Employees State Insurance Scheme?

(a) Assam

(b) Kerala

(c) Arunachal Pradesh

(d) Haryana

Answer – (c) Arunachal Pradesh

Government of Arunachal Pradesh launched the Employees’ State Insurance Scheme on 1 November 2020.

Under this scheme, medical services and more services will be provided to state employees.

Arunachal Pradesh-

Capital-   Itanagar

Official Language – English

Chief Minister – Pema Khandu

Governor- BD Mishra

————————————————– –

9. Recently who became the first batsman to score 1000 sixes in T20 cricket?

(a) Virat Kohli

(b) Rohit Sharma

(c) Chrisgel

(d) None of these

Answer – (c) Chrisgel

-Krisghel, who played for Kings Eleven Punjab, recently became the first batsman to hit 1000 sixes in T20 cricket.

-Kieron Pollard is second in terms of hits 690 sixes in T20 cricket.

————————————————– –

10. Where has India’s first e-resource center (Nyaya Kaushal) started recently?

(a) Kolkata

(b) New Delhi

(c) Lucknow

(d) Nagpur

Answer – (d) Nagpur


January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

–हर एक कदम सफलता की ओर…