Daily Current Affairs 06 November 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 06 November 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 06 November 2020 Hindi

Daily Current Affairs

Download Monthly Current Affairs PDF: E-Books

Daily Current Affairs 06 November 2020 Hindi

06 November 2020 करेंट अफेयर्स हिंदी


1. पन्ना टाइगर रिजर्ब को हाल ही में यूनेस्को वायास्फीयर रिजर्ब (जैव आरक्षित क्षेत्र) घोषित किया गया है यह भारत के किस राज्य में है?

(a)        मध्यप्रदेश

(b)        उत्तराखंड

(c)        गुजरात

(d)        राजस्थान

उत्तर-(a) मध्यप्रदेश

– पन्ना टाइगर रिजर्ब मध्यप्रदेश के छतरपुर जनपद में है।

– इसकी स्थापना वर्ष 1981 में राष्ट्रीय पार्क के रूप में हुई थी तथा वर्ष 1994 में केन्द्र सरकार द्वारा टाइगर रिजर्ब घोषित कर दिया गया है।

– पन्ना टाइगर रिजर्ब में लगभग 54 बाघ है।

—————————————————-

2. किस महिला क्रिकेट खिलाड़ी को कर्नाटक सरकार द्वारा लाइफटाइम अचीवमेंट पुरस्कार से सम्मानित किया जाएगा?

(a)        शांता रंगास्वामी

(b)        मिताली राज

(c)        हरमनप्रीत कौर

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) शांता रंगास्वामी

– शांता रंगास्वामी महिला क्रिकेट टीम की पहली कप्तान थी।

– शांता रंगास्वामी पहली महिला क्रिकेटर है जिन्हे BCCI द्वारा वर्ष 2017 में लाइफटाइम अचीवमेंट पुरस्कार से सम्मनित किया गया था।

– महिला क्रिकेट टीम का पहली बार चयन वर्ष 1976 में हुआ था।

—————————————————-

3. प्लास्टिक लाओ मास्क ले जाओं नामक पहल हाल ही में किस शहर ने की है?

(a)        कानपुर

(b)        लखनऊ

(c)        देहरादून

(d)        मुम्बई

उत्तर-(c) देहरादून

– देहरादून नगर निगम द्वारा प्लास्टिक कचरे का निपटारा करने के उद्देश्य से इस पहल की शुरुआत की है।

—————————————————-

4. कर्नाटक सरकार द्वारा एकलव्य पुरस्कार से हाल ही में किस भारतीय क्रिकेटर को सम्मानित किया जाएगा?

(a)        रोहित शर्मा

(b)        वेदाकृष्ण मूर्ति

(c)        के एल राहुल

(d)        b और c दोनों

उत्तर-(d) b और c दोनों

– कर्नाटक सरकार द्वारा खेल में सर्वश्रेष्ठ प्रदर्शन करने के लिए एकलव्य पुरस्कार से सम्मानित किया जाता है।

– इस बार पुरुष क्रिकेट टीम के खिलाड़ी के एल राहुल तथा महिला क्रिकेट टीम की खिलाड़ी वेदाकृष्ण मूर्ति को एकलव्य पुरस्कार से सम्मानित किया गया है।

—————————————————-

5. मुम्बई पोर्ट ट्रस्ट का अध्यक्ष हाल ही में किसे बनाया गया है?

(a)        राजीव जलोटा

(b)        सूर्यप्रताप सिंह

(c)        अमित पोखाल

(d)        रोहन अवस्थी

उत्तर-(a) राजीव जलोटा

– राजीव जलोटा 1988 बैंच के IAS अधिकारी है जो 1985 बैंच के IAS अधिकारी संजय भाटिया की जगह लेंगें।


05 November 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English

04 November 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English


6. सतीश प्रसाद सिंह का हाल ही में देहांत हो गया वह किस राज्य के पूर्व मुख्यमंत्री थे?

(a)        हरियाणा

(b)        मध्यप्रदेश

(c)        बिहार

(d)        छत्तीशगढ़

उत्तर-(c) बिहार

– यह बिहार राज्य के छटवें मुख्यमंत्री थे।

– सतीश प्रसाद सिंह सबसे कम समय (6 दिन) तक मुख्यमंत्री रहने वाले व्यक्ति थे।

—————————————————-

7. ज्वाला गुट्टा अकैडमी आॅफ एक्सीलेंस हाल ही में किस राज्य में स्थापित की गयी है?

(a)        तेलंगाना

(b)        केरल

(c)        मेघालय

(d)        अरुणाचल प्रदेश

उत्तर-(a) तेलंगाना

– इसकी स्थापना तेलंगाना राज्य के हैदराबाद शहर में हुई है।

– इस अकैडमी में क्रिकेट, तैराकी, बैंडमिन्टन समेत अन्य खेलों का प्रशिक्षण दिया जाएगा।

—————————————————-

8. WWF वाटर रिस्क फिल्टर के अनुसार वर्ष 2050 तक क  कितने भारतीय शहर जल संकट का सामना करेंगें?

(a)        40

(b)        50

(c)        30

(d)        46

उत्तर-(c) 30

WWF- World Wide Fund.

– इस सूची में भारत के शीर्ष शहरों जयपुर पहले स्थान पर, इंदौर दूसरे स्थान पर तथा ठाणे तीसरे स्थान पर है।

– वैश्विक सूची में बीजिंग पहले स्थान पर है।

—————————————————-

9. क्रिकेटर एम सैमुअल्स ने हाल ही में क्रिकेट के सभी प्रारूपों से संन्यास लेने की घोषणा की है वह किस देश के है?

(a)        आस्ट्रेलिया

(b)        इंग्लैंड

(c)        वेस्टइंडीज

(d)        बांग्लादेश

उत्तर-(c) वेस्टइंडीज

—————————————————-

10. किस ई-काॅमर्स कंपनी ने हाल ही में मोबाइल गेमिंग स्टार्ट-अप मेक मोचा का अधिग्रहण किया है?

(a)        अमेजन

(b)        स्नैपडील

(c)        फ्लिपकार्ट

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) फ्लिपकार्ट


Daily Current Affairs 06 November 2020 English

Daily Current Affairs 06 November 2020 Hindi & English


1. Panna Tiger Reserve has recently been declared a UNESCO Viosphere Reserve (bio reserved area) in which state of India?

(a) Madhya Pradesh

(b) Uttarakhand

(c) Gujarat

(d) Rajasthan

Answer- (a) Madhya Pradesh

– Panna Tiger Reserve is in Chhatarpur district of Madhya Pradesh.

– It was established in the year 1981 as a national park and has been declared a tiger reserve by the central government in the year 1994.

– Panna Tiger Reserve has about 54 tigers.

————————————————– –

2. Which female cricketer will be awarded the Lifetime Achievement Award by the Government of Karnataka?

(a) Shanta Rangaswamy

(b) Mithali Raj

(c) Harmanpreet Kaur

(d) None of these

Answer- (a) Shanta Rangaswamy

– Shanta Rangaswamy was the first captain of the women’s cricket team.

– Shanta Rangaswamy is the first female cricketer who was awarded the Lifetime Achievement Award in the year 2017 by BCCI.

– Women’s cricket team was first selected in the year 1976.

————————————————– –

3. Recently which city has launched the initiative called Plastic Lao Mask Le Jaon?

(a) Kanpur

(b) Lucknow

(c) Dehradun

(d) Mumbai

Answer – (c) Dehradun

– Dehradun Municipal Corporation has started this initiative with the objective of disposing of plastic waste.

————————————————– –

4. Recently which Indian cricketer will be honored with the Eklavya Award by the Government of Karnataka?

(a) Rohit Sharma

(b) Vedakrishna Murthy

(c) KL Rahul

(d) both b and c

Answer- (d) Both b and c

– Eklavya Award is awarded by the Government of Karnataka for the best performance in sports.

– This time, KL Rahul, the player of the men’s cricket team, and Vedakrishna Murthy, the player of the women’s cricket team, have been awarded the Eklavya Award.

————————————————– –

5. Who has recently been appointed the chairman of Mumbai Port Trust?

(a) Rajiv Jalota

(b) Suryapratap Singh

(c) Amit Pokhal

(d) Rohan Awasthi

Answer – (a) Rajiv Jalota

– Rajiv Jalota is an IAS officer of 1988 bench who will replace Sanjay Bhatia, IAS officer of 1985 bench.

————————————————– –

6. Satish Prasad Singh died recently, was the former Chief Minister of which state?

(a) Haryana

(b) Madhya Pradesh

(c) Bihar

(d) Chhattisgarh

Answer – (c) Bihar

– He was the sixth Chief Minister of the state of Bihar.

– Satish Prasad Singh was the shortest time chief minister (6 days).

————————————————– –

7. Jwala Gutta Academy of Excellence has recently been established in which state?

(a) Telangana

(b) Kerala

(c) Meghalaya

(d) Arunachal Pradesh

Answer – (a) Telangana

– It is established in Hyderabad city of Telangana state.

– In this academy, cricket, swimming, bandminton and other sports will be trained.

————————————————– –

8. According to the WWF Water Risk Filter, how many Indian cities will face water crisis by the year 2050?

(a) 40

(b) 50

(c) 30

(d) 46

Answer – (c) 30

WWF- World Wide Fund.

– In this list, the top cities of India, Jaipur is in the first place, Indore is in the second place and Thane is in the third place.

– Beijing ranks first in the global list.

————————————————– –

9. Cricketer M Samuels has recently announced his retirement from all formats of cricket, he belongs to which country?

(a) Australia

(b) England

(c) West Indies

(d) Bangladesh

Answer – (c) West Indies

————————————————– –

10. Which e-commerce company has recently acquired mobile gaming start-up Make Mocha?

(a) Amazon

(b) Snapdeal

(c) Flipkart

(d) None of these

Answer – (c) Flipkart

————————————————– —

January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply