Daily Current Affairs 12-13 November 2020 English

Daily Current Affairs 12-13 November 2020 Hindi

Daily Current Affairs 12-13 November 2020 English

Daily Current Affairs

Download Monthly Current Affairs PDF: E-Books

Daily Current Affairs in English

Daily Current Affairs 12-13 November 2020 English


1. Which party has won the most seats in Bihar assembly elections?

(a) RJD

(b) BJP

(c) Congress

(d) Jadu

Answer – (a) RJD

– RJD has won 75 seats, which is 5 seats less than the last assembly election.

– On the other hand, BJP managed to win 74 seats, which is 21 seats more than last year.

————————————————– –

2. Which team has won the IPL 2020 title?

(a) Delhi Capitals

(b) Royal Challengers Bangalore

(c) Mumbai Indians

(d) None of these

Answer – (c) Mumbai Indians

– Mumbai Indians team defeated Delhi Capitals team by 5 wickets to win the IPL title.

– Mumbai Indians has become the first team to win the IPL 5 times at most.

– The captain of Mumbai Indians is Rohit Sharma.

– Mumbai Indians have won the IPL in the years 2013, 2015, 2017, 2019, 2020.

– The captain of Delhi Capitals is Shreyas Iyer.

————————————————– –

3. Which player has won the IPL 2020 Final Man of the Match Award?

(a) Shreyas Iyer

(b) test bolt

(c) Ishaan Kishan

(d) Mahendra Singh Dhoni

Answer- (b) Tent bolt

————————————————– –

4. India’s comic hero Chacha Chaudhary has been appointed as the brand ambassador of

(a) Clean India Mission

(b) Namami Gange Project

(c) Water power mission

(d) Bhakra Nagal Project

Answer – (b) Namami Gange Project

– Chacha Chaudhary has been made the brand ambassador for Namami Gange project.

– The Namami Gange project was started by the Central Government in 2014.

————————————————– –

5. Who has recently been given the JCB Literature Award 2020?

(a) Priyadarshan

(b) Waheeda Rehman

(c) S. Harish

(d) Paul Zacheria

Answer- (c) S. Harish

– S. Harish is the author of Malayalam language.

– He has been given this award for writing a book called “Mustash”.

– An amount of Rs 25 lakh is provided as a JCB Literary Award.

————————————————– –

6. Which team has won the women’s T20 Challenge title recently?

(a) Supernovas

(b) Trailblazers

(c) Velocity

(d) None of these

Answer – (b) Trailblazers

– Captain of the Trailblazers team is Smriti Madhani.

– The Teleglabers team won the title by defeating Supannovs by 16 runs.

– The third Women’s T20 Challenge was held from 4 November to 9 November in Sharjah.

————————————————– –

7. Your Best Day is Today! Who has recently written a book titled?

(a) Amitabh Bachchan

(b) Anupam Kher

(c) Narendra Modi

(d) Karan Johar

Answer – (b) Anupam Kher

– In this book, Anupam Kher has told about the experiences during the corona virus epidemic.

– Anupam Kher has previously written two books The Best Things About You is You and You Lessons Life Tout Me Unknownly.

– Anupam Kher is an actor, he was awarded the Padma Shri award in the year 2004 and the Padma Bhushan award in the year 2016.

————————————————– –

8. Recently on which date World Science Day of Peace and Development has been celebrated?

(a) 8 November

(b) 9 November

(c) 10 November

(d) 11 November

Answer- (c) 10 November

– This day is celebrated on 10 November every year with the aim of spreading awareness about the contribution of science in peace and development works by UNESCO.

– Theme of the year 2020 – Science for and with Society.

UNESCO-

Establishment – 16 November 1945

Headquarters – Paris

Director General- Adre Aloje.

————————————————– –

9. The country’s longest single lane motorable bridge has been built recently in which state?

(a) Uttarakhand

(b) Telangana

(c) Jharkhand

(d) Chhattisgarh

Answer – (a) Uttarakhand

– The name of this bridge is Dobra Chandhi Suspension Bridge.

– This bridge is built on the Tehri Lake, its construction started in the year 2006.

– The total length of this bridge is 725 meters.

– The bridge was inaugurated by the state’s Chief Minister Trivendra Singh Rawat.

————————————————– –

10. On which date has National Education Day been celebrated recently?

(a) 9 November

(b) 10 November

(c) 11 November

(d) 12 November

Answer- (c) 11 November

– The birthday of Maulana Abul Kalam Azad, the first Education Minister of India, is celebrated as National Education Day.

– University Grants Commission (UGC) was established by Maulana Abul Kalam Azad.

– He was posthumously awarded the Bharat Ratna in the year 1992.

————————————————– –

11. Sheikh Khalifa bin Salman Al Khalafa passed away recently, he was the Prime Minister of which country?

(a) Bahrain

(b) Iraq

(c) United Arab Emirates

(d) Yemen

Answer – (a) Bahrain

– He was born on 24 November 1935 and died on 11 November 2020 at the age of 84.

– He was Prime Minister of Bahrain since 1970.

Bahrain-

Capital- Manama

Currency- Bahrain Dinar

————————————————– –

12. Who has been elected Word of the Year 2020 by Collins Dixonry?

(a) Covid-19

(b) Lockdown

(c) Contitution

(d) Corona

Answer – (b) Lockdown

————————————————– –

13. Who chaired the Shanghai Cooperation Organization (SCO) summit held on 10 November 2020?

(a) Narendra Modi

(b) Sea jimping

(c) Vladimir Putin

(d) None of these

Answer- (c) Vladimir Putin

– This summit was virtual.

– This group includes 8 countries (India, China, Russia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Pakistan, Uzbekistan (and four other observer countries)).

– Our country India and Pakistan joined this group in the year 2017.

————————————————– –

14. Which state has launched the Chief Minister’s Award Scheme for Good Governance?

(a) Uttarakhand

(b) Telangana

(c) Jharkhand

(d) Manipur

Answer – (d) Manipur

Manipur-

Capital- Imphal

Chief Minister – N. Biren Singh

Governor- Najma Hepitullah

हिंदी में पड़े…

—————————————————–

January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

–हर एक कदम सफलता की ओर…

Leave a Reply