Daily Current Affairs 13 January 2021 Hindi & English

Daily Current Affairs 13 January 2021 Hindi & English
Thebestgyan

Daily Current Affairs 13 January 2021 Hindi & English

Download Daily Sets & Monthly Current Affairs PDF: E-Books

13 जनवरी 2021 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 13 जनवरी 2021 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।

आज की हिंदी करेंट अफेयर्स की PDF डाउनलोड करने के लिए लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है।


1. राष्ट्रीय युवा दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        8 जनवरी

(b)        9 जनवरी

(c)        10 जनवरी

(d)        12 जनवरी

उत्तर-(d) 12 जनवरी

—————————————————–

2. भारत के गणतंत्र दिवस समारोह में चन्द्रिका प्रसाद संतोषी शामिल होंगे वह किस देश के राष्ट्रपति है?

(a)        मालदीव

(b)        सूरीनाम

(c)        अल्जीरिया

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) सूरीनाम

—————————————————–

3. बिंदु सागर सफाई परियोजना का शुभारंभ हाल ही में किस राज्य में किया गया है?

(a)        उत्तर प्रदेश

(b)        अरुणाचल प्रदेश

(c)        आडिशा

(d)        तेलंगाना

उत्तर-(c) ओडिशा

—————————————————–

4. जम्मु कश्मीर प्रशासनिक सेवा परीक्षा के उम्मीदवारों की आयु सीमा को 37 वर्ष से कम करके कितने वर्ष कर दिया गया है?

(a)        30 वर्ष

(b)        32 वर्ष

(c)        28 वर्ष

(d)        35 वर्ष

उत्तर-(b) 32 वर्ष

—————————————————–

5. चेरी ब्लोसाम माओ फेस्टिवल का आयोजन हाल ही में किस राज्य में किया गया है?

(a)        मणिपुर

(b)        असम

(c)        मेघालय

(d)        सिक्किम

उत्तर-(a) मणिपुर


12 January 2021 Currenrt Affairs in Hindi & English

11 January 2021 Currenrt Affairs in Hindi & English

Year 2020 Current Affairs

.

Current Affairs 2021 E-book By Thebestgyan

करेंट अफेयर्स 2021 हिंदी PDF

.


6. भारत का पहला फायर पार्क किस राज्य में स्थापित किया गया है?

(a)        महाराष्ट्र

(b)        उत्तराखंड

(c)        राजस्थान

(d)        ओडिशा

उत्तर-(d) ओडिशा

—————————————————–

7. भ्रमण सारथी योजना हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा शुरू की गयी है?

(a)        असम

(b)        केरल

(c)        हरियाणा

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) असम

—————————————————–

8. युवा वैज्ञानिक पुरस्कार 2020 से हाल ही में किसे सम्मानित किया जाएगा?

(a)        अनुपम श्रीवास्तक

(b)        शुभ्रा शर्मा

(c)        रजत कुमार

(d)        अनीता सिन्हा

उत्तर-(b) शुभ्रा शर्मा

—————————————————–

9. Making of a General A Himalayan Echo नामक पुस्तक हाल ही में किसके द्वारा लिखी गयी है?

(a)        एस राजकुमार

(b)        संगम कुमार

(c)        कोनसम हिमालय सिंह

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) कोनसम हिमालय सिंह

—————————————————–

10. 51वें भारतीय अंतर्राष्ट्रीय फिल्म महोत्सव का फोकस देश कौन सा है?

(a)        भारत

(b)        अमेरिका

(c)        बांग्लादेश

(d)        श्री लंका

उत्तर-(c) बांग्लादेश


Daily Current Affairs 13 January 2021 in English


1. On which date has National Youth Day been celebrated recently?

(a) 8 January

(b) 9 January

(c) 10 January

(d) 12 January

Answer – (d) 12 January

————————————————– —

2. Chandrika Prasad Santoshi will attend Republic Day celebrations of India, he is the President of which country?

(a) Maldives

(b) Suriname

(c) Algeria

(d) None of these

Answer – (b) Suriname

————————————————– —

3. Bindu Sagar cleanup project has been launched in which state recently?

(a) Uttar Pradesh

(b) Arunachal Pradesh

(c) Odisha

(d) Telangana

Answer – (c) Odisha

————————————————– —

4. The age limit of the candidates of Jammu Kashmir Administrative Service Examination has been reduced from 37 years to how many years?

(a) 30 years

(b) 32 years

(c) 28 years

(d) 35 years

Answer- (b) 32 years

————————————————– —

5. In which state has the Cherry Blossom Mao Festival recently been organized?

(a) Manipur

(b) Assam

(c) Meghalaya

(d) Sikkim

Answer – (a) Manipur

————————————————– —

6. India’s first fire park has been established in which state?

(a) Maharashtra

(b) Uttarakhand

(c) Rajasthan

(d) Odisha

Answer – (d) Odisha

————————————————– —

7. The Yatra Sarathi scheme has been recently launched by which state government?

(a) Assam

(b) Kerala

(c) Haryana

(d) None of these

Answer – (a) Assam

————————————————– —

8. Who will be honored recently with Young Scientist Award 2020?

(a) Anupam Shrivastak

(b) Shubhra Sharma

(c) Rajat Kumar

(d) Anita Sinha

Answer- (b) Shubhra Sharma

————————————————– —

9. Recently the book titled Making of a General A Himalayan Echo has been written by

(a) S. Rajkumar

(b) Sangam Kumar

(c) Konsam Himalaya Singh

(d) None of these

Answer – (c) Konsam Himalaya Singh

————————————————– —

10. Which is the focus of 51st Indian International Film Festival?

(a) India

(b) America

(c) Bangladesh

(d) Sri Lanka

Answer – (c) Bangladesh


Download Today’s Free Current Affairs PDF: – Click here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

–हर एक कदम सफलता की ओर…


Leave a Reply