Daily Current Affairs 31 January 2021 Hindi & English

Daily Current Affairs 31 January 2021 Hindi & English
Thebestgyan

Daily Current Affairs 31 January 2021 Hindi & English

Download Daily Sets & Monthly Current Affairs PDF: E-Books

31 जनवरी 2021 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 31 जनवरी 2021 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।

आज की हिंदी करेंट अफेयर्स की PDF डाउनलोड करने के लिए लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है।


1. हाल ही में जारी भ्रष्टाचार धारणा सूचकांक 2020 में 180 देशों की सूची मे पहले स्थान पर डेनमार्क रहा है तथा भारत कौन से स्थान पर रहा है?

(a)        80वें

(b)        86वें

(c)        73वें

(d)        92वें

उत्तर-(b) 86वें

—————————————————-

2. किस राज्य सरकार द्वारा देश का पहला चमड़ा पार्क स्थापित किए जाने की घोषणा की गयी है?

(a)        उत्तर प्रदेश

(b)        उत्तराख्ंाड

(c)        मध्यप्रदेश

(d)        बिहार

उत्तर-(a) उत्तर प्रदेश

—————————————————-

3. हाल ही में जारी कोरोना वायरस प्रदर्शन सूचकांक में 98 देशों की में सूची में पहले स्थान पर न्यूजीलैंड रहा है तथा भारत कौन से स्थान पर रहा है?

(a)        80वें

(b)        86वें

(c)        73वें

(d)        92वें

उत्तर-(b) 86वें

—————————————————-

4. अश्वनी कुमार और स्वामीनाथन जानकीरमन को हाल ही में किस बैंक का MD बनाया गया है?

(a)        केनरा बैंक

(b)        इंडियन बैंक

(c)        भारतीय स्टेट बैंक

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) भारतीय स्टेट बैंक

—————————————————-

5. भारत किस पहल के तहत कोविड-19 वैक्सीन को मित्र देशों तक पहुंचा रहा है?

(a)        कोरोना मैत्री

(b)        मैत्री

(c)        वैक्सीन मैत्री

(d)        पेनडैमिक मैत्री

उत्तर-(c) वैक्सीन मैत्री


Latest Post: Padma Award 2021 (Full List 2021)

30 January 2021 Currenrt Affairs in Hindi & English

29 January 2021 Currenrt Affairs in Hindi & English


6. शुभदर्शनी त्रिपाठी को हाल ही में किस देश में भारत का राजदूत नियुक्त किया गया है?

(a)        कजाकिस्तान

(b)        पाकिस्तान

(c)        अमेरिका

(d)        रूस

उत्तर-(a) कजाकिस्तान

—————————————————-

7. किस राज्य द्वारा हाल ही में होने वाले लैंगिक समानता पर अंतर्राष्ट्रीय सम्मेलन की मेजबानी की जाएगी?

(a)        उत्तर प्रदेश

(b)        राजस्थान

(c)        महाराष्ट्र

(d)        केरल

उत्तर-(d) केरल

—————————————————-

8. प्रशांत डोरा का हाल ही में 26 जनवरी 2021 को 44 वर्ष उम्र में देहांत हो गया उनका सम्बन्ध किस खेल से था?

(a)        क्रिकेट

(b)        फुटबाॅल

(c)        हाॅकी

(d)        टेनिस

उत्तर-(b) फुटबाॅल

—————————————————-

9. गियुसेप्पे कोंटे किस देश के प्रधानमंत्री थे जिन्होंने हाल ही में अपने पद से इस्तीफा दे दिया है?

(a)        फ्रांस

(b)        इटली

(c)        तुक्रिस्तान

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) इटली

—————————————————-

10. ICC द्वारा हाल ही किस एक नए अवार्ड की घोषणा की गयी है?

(a)        Player of the Day

(b)        Player of the Month

(c)        Player of the Week

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) Player of the Month


Daily Current Affairs 31 January 2021 in English


1. Denmark has been ranked first in the list of 180 countries in the recently released Corruption Perception Index 2020 and India has been ranked?

(a) 80th

(b) 86th

(c) 73rd

(d) 92nd

Answer- (b) 86th

————————————————– –

2. Which state government has announced the establishment of the country’s first leather park?

(a) Uttar Pradesh

(b) Uttarakhand

(c) Madhya Pradesh

(d) Bihar

Answer – (a) Uttar Pradesh

————————————————– –

3. New Zealand has been ranked first in the list of 98 countries in the recently released Corona Virus Performance Index and India has been ranked?

(a) 80th

(b) 86th

(c) 73rd

(d) 92nd

Answer- (b) 86th

————————————————– –

4. Ashwani Kumar and Swaminathan Janakiraman have recently been made MD of which bank?

(a) Canara Bank

(b) Indian Bank

(c) State Bank of India

(d) None of these

Answer – (c) State Bank of India

————————————————– –

5. Under which initiative India is passing the Covid-19 vaccine to the allied countries?

(a) Corona Friendship

(b) friendship

(c) Vaccine Friendship

(d) Pendemic friendship

Answer – (c) Vaccine Friendship

————————————————– –

6. Shubardarshani Tripathi has recently been appointed as India’s ambassador to which country?

(a) Kazakhstan

(b) Pakistan

(c) America

(d) Russia

Answer – (a) Kazakhstan

————————————————– –

7. Which state will host the recent International Conference on Gender Equality?

(a) Uttar Pradesh

(b) Rajasthan

(c) Maharashtra

(d) Kerala

Answer – (d) Kerala

————————————————– –

8. Prashant Dora recently died on 26 January 2021 at the age of 44, with which sport was he associated?

(a) cricket

(b) Football

(c) Hockey

(d) Tennis

Answer – (b) Football

————————————————– –

9. Giuseppe Conte was the Prime Minister of which country who has recently resigned from his post?

(a) France

(b) Italy

(c) Turkistan

(d) None of these

Answer – (b) Italy

————————————————– –

10. Which one new award has been announced by ICC recently?

(a) Player of the Day

(b) Player of the Month

(c) Player of the Week

(d) None of these

Answer- (b) Player of the Month


Download Today’s Free Current Affairs PDF: – Click here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here


Leave a Reply