2 September 2020 Current Affairs in Hindi & English

यह 2 सितम्बर 2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से जुलाई 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


2 September 2020 Current Affairs in Hindi & English

1. वर्ष 2020-21 की पहली तिमाही में GDP में कितनी गिरावट हुई है?

(a)        23.9 प्रतिशत

(b)        6.5 प्रतिशत

(c)        21.8 प्रतिशत

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) 23.9 प्रतिशत

-अप्रेल माह से जून 2020 तक GDP ग्रोथ रेट में 23.9 प्रतिशत की गिरावट आयी है इससे पहले कभी इतनी गिरावट नही आयी ।

-पिछले 70 वर्षों के इतिहास में कब-कब निगेटिव ग्रोथ रही-

1979-80                                -5.24 प्रतिशत

1972-73                                -0.3 प्रतिशत

1965-66                                -3.7 प्रतिशत

1957-58                                -2.64 प्रतिशत

————————————————

2. किस देश ने हाल ही में अपने नागरिकों का भारत न जाने की सलाह दी है?

(a)        चीन

(b)        जापान

(c)        अमेरिका

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) अमेरिका

– भारत में कोरोना संकट की वजह से अमेरिका ने ये सलाह दी है। और कहा है भारत में अपराध और आतंकवाद में तेजी आयी है।

– भारत की यात्रा के लिए अमेरिका ने रेटिंग 4 निर्धारित की है जो सबसे खराब मानी जाती है।

अमेरिका

राजधानी- वाशिंगटन डी सी

राष्ट्रपति- डोनाल्ड ट्रंप

मुद्रा- अमेरिकी डाॅलर

————————————————

3. मुस्तफा अदीव हाल ही में किस देश के प्रधानमंत्री नामित किए गए है?

(a)        जापान

(b)        इजराइल

(c)        लेबनान

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) लेबनान

-मुस्तफा अदीव इससे पहले जर्मनी में लेबनान के राजदूत थे।

लेबनान

राजधानी- बेरूत

मुद्रा- लेबनानी पाउंड

 ————————————————

4. IPL के अगले तीन सत्रों के अधिकारिक भागीदार के रूप में हाल ही में किसे चुना गया है?

(a)        Unacademy

(b)        Byju’s

(c)        Paytm

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) Unacademy

– इस बार IPL 19 सितम्बर से 10 नवम्बर तक दुबई में खेला जाएगा।

————————————————

5. कमजोर वर्ग की महिलाओं के घर की साइटें (जगह) पंजीकृत करने की घोषणा हाल ही में किस राज्य सरकार ने की है?

(a)        उत्तर प्रदेश

(b)        गुजरात

(c)        आंध्रप्रदेश

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) आंध्रप्रदेश

-पंजीकृत जगह कमजार वर्ग की महिलाओं को प्रदान की जाएगी।


Also Read:

1 September 2020 Currenrt Affairs in Hindi

31 August 2020 Currenrt Affairs in Hindi


6. पुरषोत्तम राय का हाल ही में देहांत हो गया वह कौन थे?

(a)        कवि

(b)        पत्रकार

(c)        एथलेटिक कोच

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) एथलेटिक कोच

-पुरषोत्तम राय को द्रोणाचार्य पुरस्कार के लिए चयनित किया गया था, पुरस्कार मिलने से कुछ घंटे पहले ही उनका देहांत हो गया।

————————————————

7. लोकसभा के सचिव के रूप में हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        वी राजगोपाल राव

(b)        उत्पल कुमार सिंह

(c)        रवि मोहन सिंह

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) उत्पल कुमार सिंह

————————————————

8. FIDE आॅनलाइन शतरंज ओलंपियाड का विजेता कौन सा देश रहा?

(a)        रूस

(b)        भारत

(c)        उपरोक्त दोनों

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) उपरोक्त दोनों

-FIDE आॅनलाइन शतरंज ओलंपियाड के फाइनल में भारत और रूस पहुंचे थे, फाइनल मैच इंटरनेट कनेक्टविटी की वजह से दो बार प्रभावित हुआ इसी कारण दोनों देशों का विजेता घोषित कर दिया गया।

————————————————

9. सीप्लेन सेवा हाल ही में किस राज्य में शुरू की गयी है?

(a)        गुजरात

(b)        महाराष्ट्र

(c)        उत्तरप्रदेश

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) गुजरात

-यह सेवा अहमदाबाद के साबरमती रिवर फ्रंट से स्टैच्यू आॅफ यूनिटी तक चलगी।


2 September 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 2 September 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it. >


1. What is the decline in GDP in the first quarter of 2020-21?

(a) 23.9 percent

(b) 6.5 percent

(c) 21.8 percent

(d) None of these

Answer – (b) 23.9 percent

– From April month to June 2020, GDP growth rate has declined by 23.9 percent, never before.

-When has there been negative growth in the last 70 years of history

1979-80 -5.24 percent

1972-73 -0.3 percent

1965-66 -3.7 percent

1957-58 -2.64 percent

————————————————

2. Which country has recently advised its citizens not to go to India?

(a) China

(b) Japan

(c) America

(d) None of these

Answer – (c) America

-America has given this advice because of the Corona crisis in India. And said that crime and terrorism have increased in India.

– The US has set a rating of 4 for a trip to India and is considered the worst.

America

Capital- Washington DC

President- Donald Trump

Currency – American Dollars

————————————————

3. Mustafa Adiv has been named Prime Minister of which country recently?

(a) Japan

(b) Israel

(c) Lebanon

(d) None of these

Answer – (c) Lebanon

–Mustafa Adiv was previously the Ambassador of Lebanon to Germany.

Lebanon

Capital- Beirut

Currency- Lebanese Pound

 ————————————————

4. Who has been recently selected as the official partner for the next three seasons of IPL?

(a) Unacademy

(b) Byju’s

(c) Paytm

(d) None of these

Answer – (a) Unacademy

This time the IPL will be played in Dubai from 19 September to 10 November.


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to June 2020 Download: Click Here


5. Recently which state government has announced registration of house sites (places) of women belonging to weaker sections?

(a) Uttar Pradesh

(b) Gujarat

(c) Andhra Pradesh

(d) None of these

Answer – (c) Andhra Pradesh

– The registered place will be provided to women of the lower class.

————————————————

6. Who was Purshottam Rai who died recently?

(a) Poet

(b) Journalist

(c) Athletic Coach

(d) None of these

Answer- (c) Athletic Coach

Purshottam Rai was selected for the Dronacharya Award, he died a few hours before getting the award.

————————————————

7. Recently who has been appointed as the Secretary of the Lok Sabha?

(a) V Rajagopal Rao

(b) Utpal Kumar Singh

(c) Ravi Mohan Singh

(d) None of these

Answer- (b) Utpal Kumar Singh

————————————————

8. Which country was the winner of the FIDE Online Chess Olympiad?

(a) Russia

(b) India

(c) Both of the above

(d) None of these

Answer- (c) Both of the above

-FIDE had reached India and Russia in the final of the online chess Olympiad, the final match was affected twice due to internet connectivity, hence the winner of both the countries was declared.

————————————————

9. Recently in which state Seaplane Service has been launched?

(a) Gujarat

(b) Maharashtra

(c) Uttar Pradesh

(d) None of these

Answer – (a) Gujarat

This service will run from Sabarmati River Front in Ahmedabad to the Statue of Unity.

——————————————————

January, February, MarchApril and May 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply