30 September 2020 Current Affairs in Hindi & English

30 September 2020 Current Affairs
Current Affairs

यह 30 September 2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से अगस्त 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


30 September 2020 Current Affairs in Hindi & English

1. विश्व ह्रदय दिवस हाल ही मे किस तिथि को मनाया गया?

(a)        27 सितम्बर

(b)        29 सितम्बर

(c)        28 सितम्बर

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) 29 सितम्बर 2020

—————————————————-

2. किस देश के प्रधानमंत्री नेे हाल ही मे डिजिटल बिजनेस प्लान की घोषणाकी है?

(a)        श्री लंका                 

(b)        भारत

(c)        रूस

(d)        अस्ट्रेलिया

उत्तर-(d) अस्ट्रेलिया

—————————————————-

3. प्रधानमंत्री मोदी ने हाल ही मे नमामि गंगे मिशन के तहत 6 मेगा परियोजनाओ का उद्घाटन कहां किया?

(a)        उत्तर प्रदेश

(b)        उत्तराखण्ड

(c)        महाराष्ट्र

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर- उत्तराखण्ड

—————————————————-

4. किस राज्य सरकार ने हाल ही मे छात्रांे के लिए रेडियो पाठशाला आयोजित करने की घोषणा की?

(a)        ओडिसा

(b)        गुजरात

(c)        मध्यप्रदेश

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) ओडिसा

—————————————————-

5. किस कंम्पनी ने हाल ही मे ग्राहकों के लिए डिजिटल सुरक्षा बीमा की पेशकस करने के लिए बजाज आल इंण्डिया के साथ समझौता किया ?

(a)        अमेजन

(b)        पेटीएम

(c)        फ्लिपकार्ट

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) फ्लिपकार्ट

6. हाल ही मे ICRA ने वित्तवर्ष 2021 मे भारत की GDP कितने प्रतिशत रहने की घोषणा की?

(a)        -11

(b)        -9.6

(c)        -8.5

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) -11

—————————————————-

7. हाल ही मे आर0 बी0 आई0 के गा्रहक जागरूकता अभियान के लिए किसे चुना गया?

(a)        प्रीती सिंह

(b)        अमिताभ बच्चन

(c)        ज्योति नायक

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) अमिताभ बच्चन

—————————————————-

8. सैयदा अनवरा बैमूर का हाल ही मे देहांत हो गया वे किस राज्य की पूर्व मुख्यमंन्त्री थी?

(a)        त्रिपुरा

(b)        नागालैड

(c)        असम

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) असम

—————————————————-

9. प्रधानमंत्री नरेन्द्र मादी द्वारा हाल ही में संयुक्त राष्ट्र महासभा के कौन से सत्र को संबोधित किया गया है?

(a)        70वें

(b)        75वें

(c)        78वें

(d)        61वें

उत्तर-(b) 75वें


30 September 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 30 September 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it.


1. On which date was World Heart Day recently celebrated?

(a) 27 September

(b) 29 September

(c) 28 September

(d) None of these

Answer – (b) 29 September 2020

————————————————– –

2. The Prime Minister of which country has recently announced Digital Business Plan?

(a) Sri Lanka

(b) India

(c) Russia

(d) Australia

Answer – (d) Australia

————————————————– –

3. Where did Prime Minister Modi inaugurate 6 mega projects under Namami Gange Mission recently?

(a) Uttar Pradesh

(b) Uttarakhand

(c) Maharashtra

(d) None of these

Answer: Uttarakhand

————————————————– –

4. Which state government recently announced to organize a radio school for students?

(a) Odisha

(b) Gujarat

(c) Madhya Pradesh

(d) None of these

Answer – (a) Odisha

5. Which company recently tied up with Bajaj All India to introduce digital security insurance for customers?

(a) Amazon

(b) Paytm

(c) Flipkart

(d) None of these

Answer – (c) Flipkart

————————————————– –

6. Recently ICRA announced what percent of India’s GDP in FY 2021?

(a) -11

(b) -9.6

(c) -8.5

(d) None of these

Answer – (a) -11

————————————————– –

7. Recently who was selected for the RBI awareness campaign?

(a) Preeti Singh

(b) Amitabh Bachchan

(c) Jyoti Nayak

(d) None of these

Answer- (b) Amitabh Bachchan

————————————————– –

8. Syeda Anvara Baimur died recently, she was the former Chief Minister of which state?

(a) Tripura

(b) Nagaland

(c) Assam

(d) None of these

Answer – (c) Assam

————————————————– –

9. Which session of the United Nations General Assembly has been addressed by Prime Minister Narendra Madi recently?

(a) 70th

(b) 75th

(c) 78th

(d) 61th

Answer- (b) 75th

——————————————————

January to August 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply