
यह 22-23 September 2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से जुलाई 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।
22-23 September 2020 Current Affairs in Hindi & English
1. चिकित्सा के लिए आॅक्सीजन ले जाने वाले वाहनों को एम्बूलेंस का दर्जा हाल ही में किस राज्स सरकार द्वारा प्रदान किया गया है?
(a) राजस्थान
(b) महाराष्ट्र
(c) गुजरात
(d) मध्यप्रदेश
उत्तर-(b) महाराष्ट्र
—————————————————-
2. राज्य शिक्षक पुरस्कार नीति 2020 को हाल ही में किस राज्य सरकार ने मंजूरी प्रदान की है?
(a) हरियाणा
(b) पंजाब
(c) उत्तरप्रदेश
(d) मध्यप्रदेश
उत्तर-(a) हरियाणा
—————————————————-
3. वेनिस अंतराष्ट्रीय फिल्म महोत्सव में किस मराठी फिल्म ने सर्वश्रेष्ठ पटकथा का पुरस्कार जीता है?
(a) द डिसीपल
(b) प्रावास
(c) वेगाली वात
(d) इनमें से कोई नही
उत्तर-(a) द डिसीपल
—————————————————-
4. किस बैंक ने हाल ही में नई स्वर्ण योजना विकास लागू सवर्णा की शुअरुआत की है?
(a) बैंक आॅफ बड़ौदा
(b) बैंक आॅफ इंडिया
(c) HDFC बैंक
(d) कर्नाटक विकास ग्रामीण बैंक
उत्तर-(d) कर्नाटक विकास ग्रामीण बैंक
5. किस देश ने हाल ही में बलात्कार की वजह से आपातकाल की घोषणा की है?
(a) भूटान
(b) सूडान
(c) लाइबेरिया
(d) दक्षिण कोरिया
उत्तर-(c) लाइबेरिया
—————————————————-
6. शाकाहारी भोजन पर टास्क फोर्स किसके द्वारा गठित की गयी है?
(a) FSSAI
(b) स्वास्थ्य मंत्रालय
(c) नीति आयोग
(d) मानव विकास कल्याण मंत्रालय
उत्तर-(a) FSSAI
—————————————————-
7. केन्द्रीय रसायन एवं उर्वरक मंत्रालय ने हाल ही में किस वर्ष तक उर्वरक क्षेत्र में आत्मनिर्भर होने की घोषणा की है?
(a) 2022
(b) 2025
(c) 2023
(d) 2030
उत्तर-(c) 2023
—————————————————-
8. आर्थिक सहयोग और विकास संघठन ने वित वर्ष 2021 में भारत की GDP कितने प्रतिशत रहने का अनुमान लगाया है?
(a) -9 प्रतिशत
(b) -8.6 प्रतिशत
(c) -11.3 प्रतिशत
(d) -10.2 प्रतिशत
उत्तर-(d) -10.2 प्रतिशत
—————————————————-
9. केन्द्र सरकार द्वारा हाल ही में किसके निर्यात पर पूर्ण रूप से प्रतिबंन्ध लगा दिया है?
(a) आलू
(b) प्याज
(c) गेंहू
(d) सेब
उत्तर-(b) प्याज
—————————————————-
10. जम्मू कश्मीर के लिए हाल ही में कितने राशि के राहत पैकेज की घोषणा की गयी है?
(a) 1000 करोड़
(b) 753 करोड़
(c) 1100 करोड़
(d) 1350 करोड़
उत्तर-(d) 1350 करोड़
—————————————————-
11. विश्व अल्जाइमर दिवस हाल ही मे किस तिथि को मनाया गया है?
(a) 19 सितम्बर
(b) 20 सितम्बर
(c) 21 सितम्बर
(d) 22 सितम्बर
उत्तर-(c) 21 सितम्बर
—————————————————-
12. प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदी द्वारा हाल ही में कोसी रेल मेगा ब्रिज का उद्घाटन किस राज्य में किया गया है?
(a) हरियाणा
(b) बिहार
(c) उत्तरप्रदेश
(d) मध्यप्रदेश
उत्तर-(b) बिहार
—————————————————-
13. नाॅर्थन कोलफील्डस् लिमिटेड ने हाल ही में किस राज्य को 5 करोड़ रुपये का अनुदान प्रदान किया है?
(a) हरियाणा
(b) पंजाब
(c) उत्तरप्रदेश
(d) मध्यप्रदेश
उत्तर-(c) उत्तरप्रदेश
—————————————————-
14. कुपोषित बच्चों वाले परिवारों को गाय देने की घोषणा हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा की गयी है?
(a) हरियाणा
(b) पंजाब
(c) उत्तरप्रदेश
(d) मध्यप्रदेश
उत्तर-(c) उत्तरप्रदेश
—————————————————-
15. देश की सबसे बड़ी फिल्म सिटी कहां स्थापित की जाएगी?
(a) नोयडा
(b) लखनऊ
(c) वाराणसी
(d) प्रयागराज
उत्तर-(a) नोयडा
—————————————————-
16. फिच सोल्यूशंस ने हाल ही में वित वर्ष 2021 में भारत की GDP कितने प्रतिशत रहने का अनुमान लगाया है?
(a) -9.3 प्रतिशत
(b) -5.3 प्रतिशत
(c) -7.8 प्रतिशत
(d) -8.6 प्रतिशत
उत्तर-(d) -8.6 प्रतिशत
केन्द्र सरकार द्वारा हाल ही 6 रबी फसलों के न्यूनतम समर्थन मूल्य में की गयी वृद्धि-
(MSP- 2021-22)
| Sr. No | फसल | मूल्य (रुपये/क्ंिटल) | वृद्धि (रुपये/क्ंिटल) |
| 1- | गेहंू | 1975 | 50 |
| 2- | जौं | 1600 | 75 |
| 3- | सरसौं | 4650 | 225 |
| 4- | चना | 5100 | 225 |
| 5- | कुसुम | 5327 | 112 |
| 6- | मसूर | 5100 | 300 |
22-23 September 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH
These are the important current affairs questions of 22-23 September 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it. >
1. Recently, which state government has given ambulance status to vehicles carrying oxygen for medical purposes?
(a) Rajasthan
(b) Maharashtra
(c) Gujarat
(d) Madhya Pradesh
Answer – (b) Maharashtra
————————————————– –
2. Which state government has recently approved the State Teacher Award Policy 2020?
(a) Haryana
(b) Punjab
(c) Uttar Pradesh
(d) Madhya Pradesh
Answer – (a) Haryana
————————————————– –
3. Which Marathi film has won the Best Screenplay Award at the Venice International Film Festival?
(a) The Decal
(b) residence
(c) Vegali Vata
(d) None of these
Answer- (a) The Deciple
————————————————– –
4. Which bank has recently started Savarna implementing the new gold scheme development?
(a) Bank of Baroda
(b) Bank of India
(c) HDFC Bank
(d) Karnataka Vikas Gramin Bank
Answer – (d) Karnataka Vikas Gramin Bank
————————————————– –
5. Which country has recently declared emergency due to rape?
(a) Bhutan
(b) Sudan
(c) Liberia
(d) South Korea
Answer – (c) Liberia
————————————————– –
6. Task force on vegetarian food has been set up by
(a) FSSAI
(b) Ministry of Health
(c) NITI Aayog
(d) Ministry of Human Development Welfare
Answer – (a) FSSAI
————————————————– –
7. The Union Ministry of Chemicals and Fertilizers has recently announced to be self-sufficient in the fertilizer sector by which year?
(a) 2022
(b) 2025
(c) 2023
(d) 2030
Answer – (c) 2023
————————————————– –
8. The Economic Cooperation and Development Organization has estimated India’s GDP to be what percentage in FY 2021?
(a) -9 percent
(b) -8.6 percent
(c) -11.3 percent
(d) -10.2 percent
Answer – (d) -10.2 percent
————————————————– –
9. Recently whose export has been completely banned by the Central Government?
(a) Potato
(b) Onion
(c) Wheat
(d) Apple
Answer – (b) Onion
————————————————– –
10. Recently, how much relief package has been announced for Jammu and Kashmir?
(a) 1000 crores
(b) 753 crores
(c) 1100 crores
(d) 1350 crores
Answer – (d) 1350 crores
————————————————– –
11. World Alzheimer’s Day has recently been celebrated on which date?
(a) 19 September
(b) 20 September
(c) 21 September
(d) 22 September
Answer – (c) 21 September
————————————————– –
12. Recently in which state Kosi Rail Mega Bridge has been inaugurated by Prime Minister Narendra Modi?
(a) Haryana
(b) Bihar
(c) Uttar Pradesh
(d) Madhya Pradesh
Answer – (b) Bihar
————————————————– –
13. Northeast Coalfields Limited has recently provided a grant of Rs 5 crore to which state?
(a) Haryana
(b) Punjab
(c) Uttar Pradesh
(d) Madhya Pradesh
Answer – (c) Uttar Pradesh
————————————————– –
14. Recently which state government has announced to give cows to families with malnourished children?
(a) Haryana
(b) Punjab
(c) Uttar Pradesh
(d) Madhya Pradesh
Answer – (c) Uttar Pradesh
————————————————– –
15. Where will the country’s largest film city be set up?
(a) Noida
(b) Lucknow
(c) Varanasi
(d) Prayagraj
Answer – (a) Noida
————————————————– –
16. What percentage of India’s GDP has been estimated by Fitch Solutions recently in FY 2021?
(a) -9.3 percent
(b) -5.3 percent
(c) -7.8 percent
(d) -8.6 percent
Answer- (d) -8.6 percent
Recently, the Central Government has increased the minimum support price of 6 Rabi crops-
| Sr. No | Crops | Price (Rs / quintal) | increase (Rs / quintal) |
| 1- | Wheat | 1975 | 50 |
| 2- | Barley | 1600 | 75 |
| 3- | Sarsoun | 4650 | 225 |
| 4- | Gram | 5100 | 225 |
| 5- | Kusum | 5327 | 112 |
| 6- | Lentil | 5100 | 300 |
January, February, March, April and May 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here
General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here
By- The Best GyaN Team
—हर एक कदम सफलता की ओर…
