Daily Current Affairs 17-18 November 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 17-18 November 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 17-18 November 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs

Download Monthly Current Affairs PDF: E-Books

17-18 November 2020 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 17-18 November  2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।


1. राष्ट्रीय प्रेस दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        14 नवम्बर

(b)        15 नवम्बर

(c)        16 नवम्बर

(d)        17 नवम्बर

उत्तर-(c) 16 नवम्बर

—————————————————-

2. 15 नवम्बर को किस राज्य ने अपना 20वां स्थापना दिवस मनाया है?

(a)        तेलंगाना

(b)        झारखंड

(c)        उत्तराखंड

(d)        छत्तीशगढ़

उत्तर-(b) झारखंड

—————————————————-

3. नई प्रोत्साहन योजना शुरू करने की घोषणा हाल ही में किस मंत्रालय द्वारा की गयी है?

(a)        रक्षा मंत्रालय

(b)        स्वास्थ्य मंत्रालय

(c)        बाल विकास मंत्रालय

(d)        खेल मंत्रालय

उत्तर-(d) खेल मंत्रालय

—————————————————-

4. प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदी द्वारा किस राज्य में स्टैच्यू आॅफ पीस का अनावरण किया गया है?

(a)        मध्यप्रदेश

(b)        हरियाणा

(c)        राजस्थान

(d)        उत्तर प्रदेश

उत्तर-(c) राजस्थान

—————————————————-

5. कलईगनर करुणानिधि नाश्ता योजना किस राज्य मे शुरू की गयी है?

(a)        पुदुचेरी

(b)        हरियाणा

(c)        राजस्थान

(d)        उत्तर प्रदेश

उत्तर-(a) पुदुचेरी


15-16 November 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English

14 November 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English


6. किस राज्य सरकार ने हाल ही में SAANS अभियान शुरू किया है?

(a)        मध्यप्रदेश

(b)        ओडिशा

(c)        पंजाब

(d)        मेघालय

उत्तर-(b) ओडिशा

—————————————————-

7. भारतीय रिजर्ब बैंक द्वारा हाल ही में किस बैंक पर 1 करोड़ रुपये का जुर्माना लगाया गया है?

(a)        इंडियन बैंक

(b)        बैंक आॅफ इंडिया

(c)        पंजाब नेशनल बैंक

(d)        बैंक आॅफ बड़ौदा

उत्तर-(c) पंजाब नेशनल बैंक

—————————————————-

8. पी जी काकोडकर हाल ही में देहांत हो गया वह किस बैंक के पूर्व अध्यक्ष थे?

(a)        केनरा बैंक

(b)        भारतीय स्टेट बैंक

(c)        इंडियन बैंक

(d)        इलाहाबाद बैंक

उत्तर-(b) भारतीय स्टेट बैंक

—————————————————-

9. किस देश द्वारा हाल ही में 10 वर्षीय गोल्डन वीजा जारी करने की घोषणा की गयी है?

(a)        चीन

(b)        रूस

(c)        जापान

(d)        संयुक्त अरब अमीरात (UAE)

उत्तर-(d) संयुक्त अरब अमीरात (UAE)

—————————————————-

10. ग्रामीण परिवारों को नल कनेक्शन देने के मामले कौन सा राज्य प्रथम स्थान पर रहा है?

(a)        तेलंगाना

(b)        हरियाणा

(c)        राजस्थान

(d)        केरल

उत्तर-(a) तेलंगाना

—————————————————-

11. लोनार झील को रामसर साइट के रूप में हाल ही में नामित किया गया है यह भारत के किस राज्य में है?

(a)        मध्यप्रदेश

(b)        महाराष्ट्र

(c)        उत्तराखंड

(d)        झारखंड

उत्तर-(b) महाराष्ट्र

—————————————————-

12. कीथम या सूर सरोवर झील को रामसर साइट के रूप में हाल ही में नामित किया गया है यह भारत के किस राज्य में है?

(a)        मध्यप्रदेश

(b)        हरियाणा

(c)        राजस्थान

(d)        उत्तर प्रदेश

उत्तर-(d) उत्तरप्रदेश

—————————————————-

13. चन्द्रवती देवी का हाल ही में देहांत हो गया वह भारत के किस राज्य की पहली महिला सांसद थी?

(a)        मध्यप्रदेश

(b)        हरियाणा

(c)        राजस्थान

(d)        उत्तर प्रदेश

उत्तर-(b) हरियाणा

—————————————————-

14. F1 तुर्की ग्रैंड प्रिक्स 2020 हाल ही में किसने जीती है?

(a)        मैक्स वस्र्टप्पन

(b)        वाल्टेरी बोटास

(c)        लुईस हैमिल्टन

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) लुईस हैमिल्टन

—————————————————-

15. स्थानीय वस्तुओं को बड़ावा देने के उद्देश्य से किस मंत्रालय द्वारा लोकल 4 दीवाली नामक अभियान शुरू किया गया है?

(a)        वस्त्र मंत्रालय

(b)        मानव संसाधन विकास मंत्रालय

(c)        गृह मंत्रालय

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) वस्त्र मंत्रालय


Daily Current Affairs 17-18 November 2020 in English


1. On which date has National Press Day been celebrated recently?

(a) 14 November

(b) 15 November

(c) 16 November

(d) 17 November

Answer- (c) 16 November

————————————————– –

2. Which state has celebrated its 20th Foundation Day on 15 November?

(a) Telangana

(b) Jharkhand

(c) Uttarakhand

(d) Chhattisgarh

Answer – (b) Jharkhand

————————————————– –

3. Which Ministry has recently announced the introduction of new policy scheme?

(a) Ministry of Defense

(b) Ministry of Health

(c) Ministry of Child Development

(d) Ministry of Sports

Answer- (d) Ministry of Sports

————————————————– –

4. In which state Prime Minister Narendra Modi has unveiled the Statue of Peace?

(a) Madhya Pradesh

(b) Haryana

(c) Rajasthan

(d) Uttar Pradesh

Answer – (c) Report

————————————————– –

5. Kalaignar Karunanidhi break scheme has been started in which state?

(a) Puducherry

(b) Haryana

(c) Rajasthan

(d) Uttar Pradesh

Answer- (a) Puducherry

 ————————————————– –

6. Which state government has recently started the SAANS campaign?

(a) Madhya Pradesh

(b) Odisha

(c) Punjab

(d) Meghalaya

Answer – (b) Odisha

————————————————– –

7. Which bank has recently been fined Rs 1 crore by the Reserve Bank of India?

(a) Indian bank

(b) Bank of India

(c) Punjab National Bank

(d) Bank of Baroda

Answer – (c) Punjab National Bank

————————————————– –

8. PG Kakodkar has recently died, he was the former chairman of which bank?

(a) Canara Bank

(b) State Bank of India

(c) Indian bank

(d) Allahabad Bank

Answer – (b) State Bank of India

————————————————– –

9. Which country has recently announced the issuance of 10-year Golden Visa?

(a) China

(b) Russia

(c) Japan

(d) United Arab Emirates (UAE)

Answer- (d) United Arab Emirates (UAE)

————————————————– –

10. Which state has ranked first in terms of providing null connections to rural families?

(a) Telangana

(b) Haryana

(c) Rajasthan

(d) Kerala

Answer- (a) Telangana

————————————————– –

11. Lonar lake has been recently named as Ramsar site in which state of India?

(a) Madhya Pradesh

(b) Maharashtra

(c) Uttarakhand

(d) Jharkhand

Answer – (b) Maharashtra

————————————————– –

12. Aham or Sur Sarovar lake has been recently named as Ramsar site in which state of India?

(a) Madhya Pradesh

(b) Haryana

(c) Rajasthan

(d) Uttar Pradesh

Answer – (d) Uttar Pradesh

————————————————– –

13. Chandravati Devi died recently, she was the first woman MP of which state of India?

(a) Madhya Pradesh

(b) Haryana

(c) Rajasthan

(d) Uttar Pradesh

Answer – (b) Haryana

————————————————– –

14. Who has won the F1 Turkish Grand Prix 2020 recently?

(a) Max Vraastappen

(b) Valtteri Bottas

(c) Louis Hamilton

(d) None of these

Answer- (c) Lewis Hamilton

————————————————– –

15. With the objective of promoting local goods, which ministry has launched a campaign called “Local 4 Diwali”?

(a) Ministry of Textiles

(b) Ministry of Human Resource Development

(c) Ministry of Home Affairs

(d) None of these

Answer- (a) Ministry of Textiles


Daily Current Affairs 17-18 November 2020 Hindi & English


January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर