Current Affairs 02 February 2021 in Hindi :Download PDF

Current Affairs 02 February 2021 in Hindi :Download PDF
Thebestgyan

Current Affairs 02 February 2021 in Hindi :Download PDF

Download Daily Sets & Monthly Current Affairs PDF: Download

02 फरवरी 2021 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 02 फरवरी 2021 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।

आज की हिंदी करेंट अफेयर्स की PDF डाउनलोड करने के लिए लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है।


1. विश्व कुष्ठ उन्मूलन दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        28 जनवरी

(b)        29 जनवरी

(c)        30 जनवरी

(d)        31 जनवरी

उत्तर-(d) 31 जनवरी

—————————————————-

2. भारत का पहला डाॅग पार्क हाल ही में कहां स्थापित किया जाएगा?

(a)        कानपुर

(b)        चंडीगढ़

(c)        जयपुर

(d)        भोपाल

उत्तर-(b) चंडीगढ़

—————————————————-

3. एशियाई क्रिकेट परिषद के अध्यक्ष के रूप में हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        जय शाह

(b)        सौरव गांगुली

(c)        महेन्द्र सिंह धोनी

(d)        सचिन तेंदुलकर

उत्तर-(a) जय शाह

—————————————————-

4. अजीत विनायक गुप्ते को हाल ही में किस देश मे भारत का राजदूत नियुक्त किया गया है?

(a)        इटली

(b)        मिश्र

(c)        सिंगापुर

(d)        न्यूजीलैंड

उत्तर-(b) मिश्र

—————————————————-

5. A Many a Happy Accident : Recollections of a life नामक पुस्तक किसकी आत्मकथा है?

(a)        रामनाथ कोविंद

(b)        अमित शाह

(c)        एम वैंकेया नायडू

(d)        हामिद अंसारी

उत्तर-(d) हामिद अंसारी


01 February 2021 Currenrt Affairs in Hindi & English

31 January 2021 Currenrt Affairs in Hindi & English


6. आयुष्मान भारत योजना का नया CEO हाल ही में किसे बनाया गया है?

(a)        अनुज शेखर

(b)        संदीप कुमार

(c)        आर एस शर्मा

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) आर एस शर्मा

—————————————————-

7. SBI Card के नए CEO&MD हाल ही में किसे बनाया गया है?

(a)        एस तिवारी

(b)        राम मोहन राव अमारा

(c)        जगदीप सिंह

(d)        सुचित्रा तिपाठी

उत्तर-(b) राम मोहन राव अमारा

—————————————————-

8. 30 जनवरी 2021 को कौन सा शहीद दिवस मनाया गया?

(a)        71वां

(b)        72वां

(c)        73वां

(d)        74वां

उत्तर-(c) 73वां

नोट-शहीद दिवस गांधी जी की पुण्यतिथि पर मनाया जाता है।

—————————————————-

9. ICC द्वारा जारी टेस्ट रैंकिंग मे कौन सा बल्लेबाज पहले स्थान पर रहा है?

(a)        विराट कोहली

(b)        केन विलियमसन

(c)        स्टीव स्मिथ

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) केन विलियमसन

—————————————————-

10. इन्द्रजीत देव का हाल ही में देहांत हो गया वह कौन थे?

(a)        अभिनेता

(b)        पत्रकार

(c)        कवि

(d)        समाज सेवी

उत्तर-(a) अभिनेता


Daily Current Affairs 02 February 2021 in English


1. World Leprosy Eradication Day has been observed recently on which date?

(a) 28 January

(b) 29 January

(c) 30 January

(d) 31 January

Answer – (d) 31 January

—————————————————-

2. Where will India’s first dog park be set up recently?

(a) Kanpur

(b) Chandigarh

(c) Jaipur

(d) Bhopal

Answer – (b) Chandigarh

—————————————————-

3. Who has recently been appointed as the President of the Asian Cricket Council?

(a) Jai Shah

(b) Sourav Ganguly

(c) Mahendra Singh Dhoni

(d) Sachin Tendulkar

Answer- (a) Jai Shah

—————————————————-

4. Ajit Vinayak Gupte has recently been appointed as the Ambassador of India to which country?

(a) Italy

(b) Mishra

(c) Singapore

(d) New Zealand

Answer – (b) Mishra

—————————————————-

5. Whose autobiography is a book called “A Many a Happy Accident: Recollections of a life”?

(a) Ramnath Kovind

(b) Amit Shah

(c) M. Venkaiah Naidu

(d) Hamid Ansari

Answer- (d) Hamid Ansari

—————————————————-

6. Who has been appointed the new CEO of Ayushman Bharat Yojana recently?

(a) Anuj Shekhar

(b) Sandeep Kumar

(c) RS Sharma

(d) None of these

Answer- (c) RS Sharma

—————————————————-

7. Who has been appointed as the new CEO & MD of SBI Card recently?

(a) S. Tiwari

(b) Ram Mohan Rao Amara

(c) Jagdeep Singh

(d) Suchitra Tripathi

Answer- (b) Ram Mohan Rao Amara

—————————————————-

8. Which Martyr’s Day was observed on 30 January 2021?

(a) 71th

(b) 72th

(c) 73th

(d) 74th

Answer- (c) 73th

Note-Martyr’s Day is celebrated on Gandhiji’s death anniversary.

—————————————————-

9. Which batsman has ranked first in the Test rankings released by ICC?

(a) Virat Kohli

(b) Ken Williamson

(c) Steve Smith

(d) None of these

Answer- (b) Ken Williamson

—————————————————-

10. Who was Indrajit Dev, who died recently?

(a) actor

(b) Journalist

(c) Poet

(d) Social worker

Answer- (a) Actor


Download Today’s Free Current Affairs PDF: – Click here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here


Leave a Reply