Current Affairs 16-21 May 2021 in Hindi :Download PDF

Current Affairs 16-21 May 2021 in Hindi :Download PDF
Current Affairs May 2021 in Hindi :Download PDF

Current Affairs 16-21 May 2021 in Hindi :Download PDF

Download Daily Sets & Monthly Current Affairs PDF: Download

16-21 मई 2021 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 16-21 मई 2021 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।

आज की हिंदी करेंट अफेयर्स की PDF डाउनलोड करने के लिए लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है।


1. हाल ही में जारी ICC टेस्ट रैंकिंग में कौन शीर्ष पर रहा है?

(a)        भारत

(b)        पाकिस्तान

(c)        न्यूजीलैंड

(d)        श्रीलंका

उत्तर-(a) भारत

—————————————————-

2. सूरीनाम गणराज्य में भारत के अगले राजदूत के रूप मे हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        प्रवीण कुमार

(b)        एस बालचंन्द्रन

(c)        सुलेखा चन्द्रा

(d)        परमिन्दर सिंह

उत्तर-(b) एस बालचंन्द्रन

—————————————————-

3. किस राज्य सरकार द्वारा निर्माण श्रमिको को 3000 रुपये प्रतिमाह प्रदान करने की घोषणा की है?

(a)        उत्तर प्रदेश

(b)        उत्तराखंड

(c)        पंजाब

(d)        गोवा

उत्तर-(c) पंजाब

—————————————————-

4. अंतर्राष्ट्रीय परिवार दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        13 मई

(b)        14 मई

(c)        15 मई

(d)        16 मई

उत्तर-(c) 15 मई

—————————————————-

5. वैश्विक COVAX गठबंधन में शामिल होने वाला देश का पहला राज्य हाल ही में कौन बना है?

(a)        पंजाब

(b)        उत्तराखंड

(c)        पश्चिम बंगाल

(d)        राजस्थान

उत्तर-(a) पंजाब

—————————————————-

6. बाटा इंडिया का नया CEO हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        राजेन्द्र चैधरी

(b)        गुजंन शाह

(c)        रामेन्द्र सिंह

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) गुजंन शाह

—————————————————-

7. असम राज्य की पहली महिला वित्त सचिव हाल ही में कौन बनी है?

(a)        लक्ष्मी शर्मा

(b)        सुचित्रा सिंह

(c)        अजंता नियोग

(d)        संगीता राय

उत्तर-(c) अजंता नियोग

—————————————————-

8. किस राज्य सरकार द्वारा हाल ही में मलेरकोटला को राज्य का 23वां जिला बना है?

(a)        कर्नाटक

(b)        केरल

(c)        पंजाब

(d)        सिक्किम

उत्तर-(c) पंजाब

—————————————————-

9. किस देश के टेनिस खिलाड़ी रोमन खासानोव पर हाल ही में 10 साल का प्रतिबंध लगा दिया गया है?

(a)        रूस

(b)        फ्रांस

(c)        कजाकिस्तान

(d)        इटली

उत्तर-(c) कजाकिस्तान

—————————————————-

10. किस राज्य की पुलिस द्वारा मिशन हौसला शुरू किया गया है?

(a)        उत्तर प्रदेश

(b)        उत्तराखंड

(c)        पश्चिम बंगाल

(d)        राजस्थान

उत्तर-(b) उत्तराखंड

—————————————————-

11. विश्व उच्च रक्तचाप दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        14 मई

(b)        15 मई

(c)        16 मई

(d)        17 मई

उत्तर-(d) 17 मई

—————————————————-

12. मारू गाम-कोरोना मुक्त धाम अभियान हाल ही में किस राज्य द्वारा शुरू किया गया है?

(a)        गोवा

(b)        मिजोरम

(c)        मणिपुर

(d)        बिहार

उत्तर-(a) गोवा

—————————————————-

13. पूर्व प्रधान सचिव नृपेन्द्र मिश्रा को किस देश की सरकार द्वारा हाल ही में आर्डर आॅफ द राइजिंगसन से सम्मानित किया जाएगा?

(a)        जापान

(b)        रूस

(c)        फ्रांस

(d)        इटली

उत्तर-(a) जापान

—————————————————-

14. किस देश द्वारा वर्ष 2022 में महिला रग्बी टूर्नामेंट की मेजबानी की जाएगी?

(a)        भारत

(b)        न्यूजीलैंड

(c)        श्री लंका

(d)        नेपाल

उत्तर-(b) न्यूजीलैंड

—————————————————-

15. आयुष विभाग ने हाल ही में किस राज्य में कोविड-19 रोगियों के लिए आयुष घर द्वा रनामक कल्याण कार्यक्रम शुरू किया है?

(a)        उत्तर प्रदेश

(b)        हिमाचल प्रदेश

(c)        झारखंड

(d)        त्रिपुरा

उत्तर-(b) हिमाचल प्रदेश

—————————————————-

16. अंतर्राष्ट्रीय संग्रहालय दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        18 मई

(b)        15 मई

(c)        16 मई

(d)        17 मई

उत्तर-(a) 18 मई

—————————————————-

17. किस राज्य के मुख्यमंत्री द्वारा हाल ही HIT कोविड एप लांच किया गया है?

(a)        बिहार

(b)        उत्तर प्रदेश

(c)        झारखंड

(d)        ओडिशा

उत्तर-(a) बिहार

—————————————————-

18. किस हाल ही में अंतर्राष्ट्रीय अजेय स्वर्ण पदक प्रदान किया गया है?

(a)        सोनू सूद

(b)        अमिताभ बच्चन

(c)        रमेश पोखरियाल निशंक

(d)        नुक्लू कोम

उत्तर-(c) रमेश पोखरियाल निशंक

—————————————————-

19. मिस यूनीवर्स 2020 का खिताब हाल ही मे किसने जीता है?

(a)        एन्ड्रिया मेजा

(b)        सरेई ट्रैप

(c)        मेनई ट्रंप

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) एन्ड्रिया मेजा

—————————————————-

20. इटैलियन ओपन 2021 में पुरुष एकल का खिताब हाल ही में किसने जीता है?

(a)        राफेल नडाल

(b)        नोवाक जाकोविच

(c)        रोजर फेडरर

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) राफेल नडाल

—————————————————-

21. ”Sikkim : A History of Intriguet and Alliance” नामक पुस्तक हाल ही में किसके द्वारा लिखी गयी है?

(a)        शेखर अवस्थी

(b)        प्रीत मोहन सिंह मलिक

(c)        प्रीती सिंह

(d)        जगमोहन चैबे

उत्तर-(b) प्रीत मोहन सिंह मलिक

—————————————————-

22. वर्ष 2021 में माउंट एवरेस्ट की चोटी पर पहुंचने वाली पहली भारतीय महिला हाल ही में कौन बनी है?

(a)        नीलम देवी

(b)        सुलेखा शर्मा

(c)        ताशी यान्ग्जोम

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) ताशी यान्ग्जोम

—————————————————-

23. विश्व कृषि पर्यटन दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        18 मई

(b)        15 मई

(c)        16 मई

(d)        17 मई

उत्तर-(c) 16 मई

—————————————————-

24. किस देश द्वारा हाल ही में महासागर निगरानी उपग्रह सफलता पूर्वक लांच किया गया है?

(a)        चीन

(b)        भारत

(c)        रूस

(d)        अमेरिका

उत्तर-(a) चीन

—————————————————-

25. किस राज्य सरकार द्वारा हाल ही में राज्य में विधान परिषद की स्थापना की घोषणा की गयी है?

(a)        गुजरात

(b)        पश्चिम बंगाल

(c)        राजस्थान

(d)        तेलंगाना

उत्तर-(b) पश्चिम बंगाल

—————————————————-

26. भारत के पहले कृषि निर्यात सुविधा केन्द्र का शुभारंभ हाल ही में कहां किया गया है?

(a)        भोपाल

(b)        हैदराबाद

(c)        कानपुर

(d)        पुणे

उत्तर-(d) पुणे

—————————————————-

27. किस देश ने हाल ही में अपना सबसे शाक्तिशाली कम्प्यूटर Simorgh बनाया है?

(a)        चीन

(b)        इजराइल

(c)        रूस

(d)        अमेरिका

उत्तर-(b) इजराइल

—————————————————-

28. वैध आपके द्वार योजना हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा शुरू की गयी है?

(a)        मध्यप्रदेश

(b)        पंजाब

(c)        केरल

(d)        उत्तर प्रदेश

उत्तर-(a) मध्यप्रदेश

—————————————————-

29. विश्व मेट्रोलाॅजी दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        17 मई

(b)        18 मई

(c)        19 मई

(d)        20 मई

उत्तर-(d) 20 मई

—————————————————-

30. किस राज्य सरकार द्वारा हाल ही में म्यूकरमाइकोसिस को महामारी घोषित किया गया है?

(a)        हरियाणा

(b)        राजस्थान

(c)        उपरोक्त दोनों

(d)        गोवा

उत्तर-(c) उपरोक्त दोनों

—————————————————–

Current Affairs 16-21 May 2021 in English

—————————————————–

1. Who has topped the recently released ICC Test Rankings?

(a) India

(b) Pakistan

(c) New Zealand

(d) Sri Lanka

Answer- (a) India

————————————————– —

2. Who has recently been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Suriname?

(a) Praveen Kumar

(b) S Balachandran

(c) Sulekha Chandra

(d) Parminder Singh

Answer- (b) S Balachandran

————————————————– —

3. Which state government has announced to provide 3000 rupees per month to the construction workers?

(a) Uttar Pradesh

(b) Uttarakhand

(c) Punjab

(d) Goa

Answer- (c) Punjab

————————————————– —

4. International Families Day has been celebrated recently on which date?

(a) May 13

(b) May 14

(c) 15 May

(d) May 16

Answer- (c) 15th May

————————————————– —

5. Who has recently become the first state in the country to join the global COVAX alliance?

(a) Punjab

(b) Uttarakhand

(c) West Bengal

(d) Rajasthan

Answer- (a) Punjab

————————————————– —

6. Who has been appointed as the new CEO of Bata India recently?

(a) Rajendra Chaudhary

(b) Gujan Shah

(c) Ramendra Singh

(d) none of these

Answer- (b) Gujan Shah

————————————————– —

7. Who has recently become the first woman finance secretary of the state of Assam?

(a) Laxmi Sharma

(b) Suchitra Singh

(c) Ajanta Niyoga

(d) Sangeeta Rai

Answer- (c) Ajanta Niyoga

————————————————– —

8. Which state government has recently made Malerkotla the 23rd district of the state?

(a) Karnataka

(b) Kerala

(c) Punjab

(d) Sikkim

Answer- (c) Punjab

————————————————– —

9. Which country’s tennis player Roman Khasanov has recently been banned for 10 years?

(a) Russia

(b) France

(c) Kazakhstan

(d) Italy

Answer- (c) Kazakhstan

————————————————– —

10. Mission Hausla has been started by the police of which state?

(a) Uttar Pradesh

(b) Uttarakhand

(c) West Bengal

(d) Rajasthan

Answer- (b) Uttarakhand

————————————————– —

11. World Hypertension Day has been observed recently on which date?

(a) May 14

(b) 15 May

(c) May 16

(d) May 17

Answer- (d) May 17

————————————————– —

12. Maru Gam-Corona Mukt Dham Abhiyan has been launched by which state recently?

(a) Goa

(b) Mizoram

(c) Manipur

(d) Bihar

Answer- (a) Goa

————————————————– —

13. Former Principal Secretary Nripendra Mishra will be awarded the Order of the Risingson recently by the government of which country?

(a) Japan

(b) Russia

(c) France

(d) Italy

Answer- (a) Japan

————————————————– —

14. Which country will host the Women’s Rugby tournament in the year 2022?

(a) India

(b) New Zealand

(c) Sri Lanka

(d) Nepal

Answer- (b) New Zealand

————————————————– —

15. In which state has the Department of AYUSH recently launched a welfare program called Ayush Ghar for COVID-19 patients?

(a) Uttar Pradesh

(b) Himachal Pradesh

(c) Jharkhand

(d) Tripura

Answer- (b) Himachal Pradesh

————————————————– —

16. International Museum Day has been celebrated recently on which date?

(a) May 18

(b) 15 May

(c) May 16

(d) May 17

Answer- (a) May 18

————————————————– —

17. HIT Kovid app has been recently launched by the Chief Minister of which state?

(a) Bihar

(b) Uttar Pradesh

(c) Jharkhand

(d) Odisha

Answer- (a) Bihar

————————————————– —

18. In which recently International Invincible Gold Medal has been awarded?

(a) Sonu Sood

(b) Amitabh Bachchan

(c) Ramesh Pokhriyal Nishank

(d) Nuklu Kom

Answer- (c) Ramesh Pokhriyal Nishank

————————————————– —

19. Who has recently won the title of Miss Universe 2020?

(a) Andrea Meza

(b) Sarei Trap

(c) Menai Trump

(d) none of these

Answer- (a) Andrea Mezza

————————————————– —

20. Who has recently won the men’s singles title at the Italian Open 2021?

(a) Rafael Nadal

(b) Novak Djakovic

(c) Roger Federer

(d) none of these

Answer- (a) Rafael Nadal

————————————————– —

21. Who has written the book “Sikkim: A History of Intriguet and Alliance” recently?

(a) Shekhar Awasthi

(b) Preet Mohan Singh Malik

(c) Preeti Singh

(d) Jagmohan Choubey

Answer- (b) Preet Mohan Singh Malik

————————————————– —

22. Who has recently become the first Indian woman to reach the summit of Mount Everest in the year 2021?

(a) Neelam Devi

(b) Sulekha Sharma

(c) Tashi Yangzom

(d) none of these

Answer- (c) Tashi Yangzom

————————————————– —

23. World Agricultural Tourism Day has been celebrated recently on which date?

(a) May 18

(b) 15 May

(c) May 16

(d) May 17

Answer- (c) 16 May

————————————————– —

24. Which country has recently successfully launched ocean monitoring satellite?

(a) China

(b) India

(c) Russia

(d) America

Answer- (a) China

————————————————– —

25. Which state government has recently announced the establishment of a Legislative Council in the state?

(a) Gujarat

(b) West Bengal

(c) Rajasthan

(d) Telangana

Answer- (b) West Bengal

————————————————– —

26. Where has India’s first Agri Export Facilitation Center been launched recently?

(a) Bhopal

(b) Hyderabad

(c) Kanpur

(d) Pune

Answer- (d) Pune

————————————————– —

27. Which country has recently made its most powerful computer Simorgh?

(a) China

(b) Israel

(c) Russia

(d) America

Answer- (b) Israel

————————————————– —

28. Vaidhi Aapke Dwar Yojana has been recently launched by which state government?

(a) Madhya Pradesh

(b) Punjab

(c) Kerala

(d) Uttar Pradesh

Answer- (a) Madhya Pradesh

————————————————– —

29. World Metrology Day has been celebrated recently on which date?

(a) May 17

(b) May 18

(c) May 19

(d) May 20

Answer- (d) May 20

————————————————– —

30. Which state government has recently declared Mucormycosis as an epidemic?

(a) Haryana

(b) Rajasthan

(c) both of the above

(d) Goa

Answer- (c) Both of the above


Download Today’s Free Current Affairs PDF: – Click here

Other Ebook or PDF- Download Now


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


Thebestgyan’s most popular posts

Daily Current Affairs

Top Ten Sets: Top 10 Sets

GPSH Sets

Freedom Fighters of India

UP Current Affairs


Leave a Reply