Current Affairs 18 November 2021 Hindi & English

Current Affairs 01 November 2021 Hindi & English
Current Affairs 18 November 2021 Hindi & English

Current Affairs 18 November 2021 Hindi & English

Download Daily Sets & Monthly Current Affairs PDF: Download

18 नवम्बर 2021 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 18 नवम्बर 2021 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।

आज की हिंदी करेंट अफेयर्स की PDF डाउनलोड करने के लिए लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है।


1. सबसे अमीर देशों की सूची में कौन सा देश पहले स्थान पर पहुंच गया है?

(a)        अमेरिका

(b)        चीन

(c)        सिंगापुर

(d)        उत्तर कोरिया

उत्तर-(b) चीन

————————————————–

2. किस राज्य द्वारा हाल ही में राज्य तितली के रूप में केसर ए हिन्द के रूप में को स्वीकृत किया गया है?

(a)        मेघालय

(b)        उत्तराखंड

(c)        अरुणाचल प्रदेश

(d)        नागालैंड

उत्तर-(c) अरुणाचल प्रदेश

————————————————–

3. उत्तर प्रदेश राज्य की पहली निजी क्षेत्र की रक्षा विनिर्माण सुविधा का उद्घाटन हाल ही में कहां किया गया है?

(a)        कानपुर

(b)        गोरखपुर

(c)        शाहजहांपुर

(d)        लखनऊ

उत्तर-(d) लखनऊ

————————————————–

4. त्रिपक्षीय समुद्री अभ्यास SITMEX-21 भारत, थाइलैंड और किस देश के बीच हाल ही में शुरू हुआ है?

(a)        जापान

(b)        सिंगापुर

(c)        फ्रांस

(d)        रूस

उत्तर-(b) सिंगापुर

————————————————–

5. भारत के पहले घास सरंक्षण केन्द्र का उद्घाटन हाल ही में किस राज्य में किया गया है?

(a)        उत्तर प्रदेश

(b)        गुजरात

(c)        उत्तराखंड

(d)        मणिपुर

उत्तर-(c) उत्तराखंड

————————————————–

6. भारत द्वारा हाल ही में अंटार्कटिका के लिए कौन सा वैज्ञानिक अभियान हाल ही में शुरू किया गया है?

(a)        10वां

(b)        39वां

(c)        30वां

(d)        41वां

उत्तर-(d) 41वां

————————————————–

7. भारत के पहले खाद्य संग्रहालय का उद्घाटन हाल ही में किस राज्य में किया गया है?

(a)        राजस्थान

(b)        कर्नाटक

(c)        केरल

(d)        तमिलनाडु

उत्तर-(d) तमिलनाडु

————————————————–

8. चिरंजीवी शिवरों का शुभारंभ हाल ही में किस राज्य द्वारा किया गया है?

(a)        राजस्थान

(b)        ओडिशा

(c)        हरियाणा

(d)        अरुणाचल प्रदेश

उत्तर-(a) राजस्थान

————————————————–

9. उस्मान शिनवारी ने हाल ही में टेस्ट क्रिकेट से संन्यास लेने की घोषणा की है वह किस देश के है?

(a)        पाकिस्तान

(b)        बांग्लादेश

(c)        अफगानिस्तान

(d)        न्यूजीलैंड

उत्तर-(a) पाकिस्तान

————————————————–

10. भारत के साथ किस देश ने फिर से संसदीय मैत्री संघ का हाल ही में गठन किया है?

(a)        नेपाल

(b)        बांग्लादेश

(c)        श्री लंका

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) श्री लंका


Current Affairs 18 November 2021 in English


1. Which country has reached the first place in the list of richest countries?

(a) America

(b) China

(c) Singapore

(d) North Korea

Answer- (b) China

————————————————

2. Which state has recently accepted the status of Kesar-e-Hind as the state butterfly?

(a) Meghalaya

(b) Uttarakhand

(c) Arunachal Pradesh

(d) Nagaland

Answer- (c) Arunachal Pradesh

————————————————

3. Where has the first private sector defense manufacturing facility of the state of Uttar Pradesh been inaugurated recently?

(a) Kanpur

(b) Gorakhpur

(c) Shahjahanpur

(d) Lucknow

Answer- (d) Lucknow

————————————————

4. Trilateral maritime exercise SITMEX-21 between India, Thailand and which country has started recently?

(a) Japan

(b) Singapore

(c) France

(d) Russia

Answer- (b) Singapore

————————————————

5. In which state India’s first grass conservation center has been inaugurated recently?

(a) Uttar Pradesh

(b) Gujarat

(c) Uttarakhand

(d) Manipur

Answer- (c) Uttarakhand

————————————————

6. Which scientific expedition has been recently launched by India to Antarctica?

(a) 10th

(b) 39th

(c) 30th

(d) 41th

Answer- (d) 41th

————————————————

7. In which state India’s first food museum has been inaugurated recently?

(a) Rajasthan

(b) Karnataka

(c) Kerala

(d) Tamil Nadu

Answer- (d) Tamil Nadu

————————————————

8. Chiranjeevi Shivers has been recently launched by which state?

(a) Rajasthan

(b) Odisha

(c) Haryana

(d) Arunachal Pradesh

Answer- (a) Rajasthan

————————————————

9. Usman Shinwari has recently announced his retirement from Test cricket, he belongs to which country?

(a) Pakistan

(b) Bangladesh

(c) Afghanistan

(d) New Zealand

Answer- (a) Pakistan

————————————————

10. Which country has again formed Parliamentary Friendship Association with India recently?

(a) Nepal

(b) Bangladesh

(c) Sri Lanka

(d) none of these

Answer- (c) Sri Lanka


Download Today’s Free Current Affairs PDF: – Click here

Other Ebook or PDF- Download Now


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


Thebestgyan’s most popular posts

Daily Current Affairs

Top Ten Sets: Top 10 Sets

GPSH Sets

Freedom Fighters of India

UP Current Affairs