Daily Current Affairs 06 December 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 06 December 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 06 December 2020 Hindi & English

Hindi Current Affairs

Download Daily Sets & Monthly Current Affairs PDF: E-Books

06 दिसम्बर 2020 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 06 दिसम्बर  2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।


1. भारतीय नौसेना दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        3 दिसम्बर

(b)        4 दिसम्बर

(c)        5 दिसम्बर

(d)        6 दिसम्बर

उत्तर-(b) 4 दिसम्बर

—————————————————-

2. वैश्विक शिक्षक पुरस्कार (Global Teacher Prize)  जीतने वाले पहले भारतीय कौन बने है?

(a)        सुमित सुखदेव

(b)        रंजीत सिंह डिसाले

(c)        अजय भाटिया

(d)        श्याम करन

उत्तर-(b) रंजीत सिंह डिसाले

—————————————————-

3. भारतीय रिजर्ब बैंक ने वित वर्ष 2020-21 में भारत की GDP कितने प्रतिशत रहने का अनुमान लगाया है?

(a)        -9.4 प्रतिशत

(b)        -7.5 प्रतिशत

(c)        -5.9 प्रतिशत

(d)        -10.03 प्रतिशत

उत्तर-(b)7.5 प्रतिशत

—————————————————-

4. फिट इंडिया मूवमेंट का अम्बेसडर हाल ही में किसे बनाया गया है?

(a)        अक्षय कुमार

(b)        विराट कोहली

(c)        दीपिका पादुकोण

(d)        कुलदीप हांडु

उत्तर-(d) कुलदीप हांडु

—————————————————-

5. किस राज्य सरकार ने हाल ही में कक्षा 8 से 12 तक के विद्यार्थियों को आॅनलाइन पढ़ाई करने के लिए मुफ्त टैबलेट देने की घोषणा की है?

(a)        उत्तर प्रदेश

(b)        महाराष्ट्र

(c)        करेल

(d)        हरियाणा

उत्तर-(d) हरियाणा


05 December 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English

04 December 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English


6. 26 जनवरी 2021 गणतंत्र दिवस समारोह में मुख्य अतिथि बोरिस जाॅनसन होगें वह किस देश के राष्ट्रपति है?

(a)        इजराइल

(b)        यूनाइटेड किंगडम

(c)        रूस

(d)        फ्रांस

उत्तर-(b) यूनाइटेड किंगडम

—————————————————-

7. PETA  ने पर्सन आॅफ द ईयर के रूप में किसे नामित किया है?

(a)        रोहित शर्मा

(c)        अक्षय कुमार

(b)        सोनू सूद

(d)        जाॅन अब्राहम

उत्तर-(d) जाॅन अब्राहम

—————————————————-

8. आॅनलाइन गेमिंग पर प्रतिबंध लगाने के लिए किस राज्य की विधानसभा ने एक विधेयक पारित किया है?

(a)        हरियाणा

(b)        आन्ध्र प्रदेश

(c)        अरुणाचल प्रदेश

(d)        केरल

उत्तर-(b) आन्ध्रप्रदेश

—————————————————-

9. वालेरी गिसकार्ड का हाल ही में देहांत हो गया वह किस देश के पूर्व राष्ट्रपति थे?

(a)        अमेरिका

(b)        फ्रांस

(c)        रूस

(d)        चीन

उत्तर-(b) फ्रांस

—————————————————-

10. जफरुद्दीन जमाली का हाल ही में देहांत हो गया वह किस देश के पूर्व प्रधानमंत्री थे?

(a)        बांग्लादेश

(b)        ईरान

(c)        पाकिस्तान

(d)        अफगानिस्तान

उत्तर-(c) पाकिस्तान

—————————————————–

Daily Current Affairs 06 December 2020 in English

1. Indian Navy Day has recently been celebrated on which date?

(a) 3 December

(b) 4 December

(c) 5 December

(d) 6 December

Answer – (b) 4 December

————————————————– –

2. Who became the first Indian to win the Global Teacher Prize?

(a) Sumit Sukhdev

(b) Ranjit Singh Disale

(c) Ajay Bhatia

(d) Shyam Karan

Answer- (b) Ranjit Singh Disale

————————————————– –

3. The Reserve Bank of India has estimated India’s GDP to be what percent in the financial year 2020-21?

(a) -9.4 percent

(b) -7.5 percent

(c) -5.9 percent

(d) -10.03 percent

Answer- (b) -7.5 percent

————————————————– –

4. Who has recently been appointed the ambassador of Fit India Movement?

(a) Akshay Kumar

(b) Virat Kohli

(c) Deepika Padukone

(d) Kuldeep Handu

Answer – (d) Kuldeep Handu

————————————————– –

5. Which state government has recently announced a free tablet for students of classes 8 to 12 to study online?

(a) Uttar Pradesh

(b) Maharashtra

(c) Karel

(d) Haryana

Answer – (d) Haryana


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to October 2020 Download: Click Here


6. Boris Johnson will be the chief guest at the Republic Day celebrations on 26 January 2021 He is the President of which country?

(a) Israel

(b) United Kingdom

(c) Russia

(d) France

Answer – (b) United Kingdom

————————————————– –

7. Who has been nominated as the Person of the Year by PETA?

(a) Rohit Sharma

(c) Akshay Kumar

(b) Sonu Sood

(d) John Abraham

Answer – (d) John Abraham

————————————————– –

8. Which state assembly has passed a bill to ban online gaming?

(a) Haryana

(b) Andhra Pradesh

(c) Arunachal Pradesh

(d) Kerala

Answer – (b) Andhra Pradesh

————————————————– –

9. Valerie Giscard died recently, was the former President of which country?

(a) America

(b) France

(c) Russia

(d) China

Answer – (b) France

————————————————– –

10. Zafaruddin Jamali died recently, he was the former Prime Minister of which country?

(a) Bangladesh

(b) Iran

(c) Pakistan

(d) Afghanistan

Answer – (c) Pakistan

—————————————————–

January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply