Daily Current Affairs 05 December 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 05 December 2020 Hindi & English
Thebestgyan

Daily Current Affairs 05 December 2020 Hindi & English

Hindi Current Affairs

Download Daily Sets & Monthly Current Affairs PDF: E-Books

05 दिसम्बर 2020 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 05 दिसम्बर  2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।


1. कोटक हरुन रिच लिस्ट 2020 के अनुसार देश की सबसे अमीर महिला कौन बनी है?

(a)        रोशनी नाडर मल्होत्रा

(b)        रिया देशमुख

(c)        किरण मजूमदार शो

(d)        सुलेखा चटर्जी

उत्तर-(a) रोशनी नाडर मल्होत्रा

—————————————————-

2. टाइम मैग्जीन ने किस भारतीय मूल की अमेरिकी नागरिक को किड आॅफ द ईयर चुना है?

(a)        गीतांजली राव

(b)        एवा मुर्तो

(c)        सुनैना सिंह

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) गीतांजली राव

—————————————————-

3. महाशय दी हट्टी (MDH) के मालिक पद्म भूषण से सम्मानित महाशय धर्मपाल गुलाटी का हाल ही में 98 वर्ष की उम्र में किस तिथि को देहांत हो गया?

(a)        04 दिसम्बर

(b)        01 दिसम्बर

(c)        02 दिसम्बर

(d)        03 दिसम्बर

उत्तर-(d) 3 दिसम्बर

—————————————————-

4. किस देश ने हाल ही में जलवायु आपातकाल की घोषणा की है?

(a)        जापान

(b)        अमेरिका

(c)        न्यूजीलैंड

(d)        आस्ट्रेलिया

उत्तर-(c) न्यूजीलंैड

—————————————————-

5. ICC T20 रैकिंग मे कौन सा देश प्रथम स्थान पर रहा है?

(a)        भारत

(b)        न्यूजीलैंड

(c)        आस्टेªलिया

(d)        इंग्लैंड

उत्तर-(d) इंग्लैंड


04 December 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English


6. किस राज्य में छोटे जानवरों के लिए पहले इको ब्रिज का निर्माण किया गया है?

(a)        उत्तराखंड

(b)        गुजरात

(c)        ओडिशा

(d)        केरल

उत्तर-(a) उत्तराखंड

—————————————————-

7. 9वें अंतर्राष्ट्रीय रेत कला महोत्सव की शुरुआत कहां हुई है?

(a)        त्रिपुरा

(b)        राजस्थान

(c)        ओडिशा

(d)        उत्तर प्रदेश

उत्तर-(c) ओडिशा

—————————————————-

8. हाल ही में जारी वैश्विक आतंकवाद सूची 2020 के अनुसार पहले स्थान पर अफगानिस्तान रहा है वहीं भारत कौन से स्थान पर रहा है?

(a)        5वें

(b)        6वें

(c)        7वें

(d)        9वें

उत्तर-(d) 9वें

—————————————————-

9. लैब में तैयार किया गया मीट बाजार में बेचनें की अनुमति देने वाला दुनियां का पहला देश कौन बना है?

(a)        चीन

(b)        जापान

(c)        सिंगापुर

(d)        बांग्लादेश

उत्तर-(c) सिंगापुर

—————————————————-

10. हेल्थकेयर फ्यूचर समिट का पहला संस्करण हाल ही में कहां आयोजित किया जाएगा?

(a)        बीजिंग

(b)        टोक्यो

(c)        मुम्बई

(d)        दुबई

उत्तर-(d) दुबई


Daily Current Affairs 05 December 2020 in English


1. According to Kotak Haruna Rich List 2020, who has become the richest woman in the country?

(a) Roshni Nadar Malhotra

(b) Riya Deshmukh

(c) Kiran Mazumdar Show

(d) Sulekha Chatterjee

Answer- (a) Roshni Nadar Malhotra

————————————————– –

2. Which Indian American American citizen of Time magazine has chosen “Kid of the Year”?

(a) Geetanjali Rao

(b) Ava Morto

(c) Sunaina Singh

(d) None of these

Answer- (a) Geetanjali Rao

————————————————– –

3. On which date did Mahashay Dharampal Gulati, who was conferred with Padma Bhushan, the owner of Mahashi Di Hatti (MDH), recently died at the age of 98 year?

(a) 04 December

(b) 01 December

(c) 02 December

(d) 03 December

Answer – (d) 3 December

————————————————– –

4. Which country has recently declared a climate emergency?

(a) Japan

(b) America

(c) New Zealand

(d) Australia

Answer – (c) New Zealand

————————————————– –

5. Which country ranked first in ICC T20 ranking?

(a) India

(b) New Zealand

(c) Australia

(d) England

Answer – (d) England


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to October 2020 Download: Click Here


6. In which state the first Eco bridge has been constructed for small animals?

(a) Uttarakhand

(b) Gujarat

(c) Odisha

(d) Kerala

Answer – (a) Uttarakhand

————————————————– –

7. Where did the 9th International Sand Arts Festival begin?

(a) Tripura

(b) Rajasthan

(c) Odisha

(d) Uttar Pradesh

Answer – (c) Odisha

————————————————– –

8. According to the recently released Global Terrorism List 2020, Afghanistan has been in the first place, while India has been ranked which place?

(a) 5th

(b) 6th

(c) 7th

(d) 9th

Answer: (d) 9th

————————————————– –

9. Who has become the first country in the world to allow meat to be prepared in lab?

(a) China

(b) Japan

(c) Singapore

(d) Bangladesh

Answer – (c) Singapore

————————————————– –

10. Where will the first edition of Healthcare Future Summit be held recently?

(a) Beijing

(b) Tokyo

(c) Mumbai

(d) Dubai

Answer – (d) Dubai

—————————————————–

January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply