Daily Current Affairs 04 December 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 04 December 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 04 December 2020 Hindi & English

Hindi Current Affairs

Download Daily Sets & Monthly Current Affairs PDF: E-Books

04 दिसम्बर 2020 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 04 दिसम्बर  2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।


1. विश्व कम्प्यूटर साक्षरता दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        30 नवम्बर

(b)        01 दिसम्बर

(c)        02 दिसम्बर

(d)        03 दिसम्बर

उत्तर-(c) 02 दिसम्बर

—————————————————-

2. एशियाई विकास बैंक ने उत्तर प्रदेश और मेघालय राज्य को बिजली परियोजनाओं के लिए कितनी राशि के ऋण को मंजूरी दी है?

(a)        50 करोड़ डाॅलर

(b)        56.3 करोड़ डाॅलर

(c)        29.4 करोड़ डाॅलर

(d)        35 करोड़ डाॅलर

उत्तर-(b) 56.3 करोड़ डाॅलर (563 मिलियन डाॅलर)

—————————————————-

3. किस शहर में बाल शुलभ पुलिस स्टेशन का शुभारंभ हाल ही में किया गया है?

(a)        भोपाल

(b)        नई दिल्ली

(c)        लखनऊ

(d)        पुणे

उत्तर-(d) पुणे

—————————————————-

4. अंगदान के मामले में कौन सा राज्य लगातार छटवें वर्ष सर्वश्रेष्ठ राज्य घोषित किया गया है?

(a)        मध्यप्रदेश

(b)        महाराष्ट्र

(c)        तमिलनाडु

(d)        गोवा

उत्तर-(c) तमिलनाडु

—————————————————-

5. अमिताभ जैन को किस राज्य का नया मुख्य सचिव नियुक्त किया है?

(a)        छत्तीशगढ़

(b)        गोवा

(c)        ओडिशा

(d)        राजस्थान

उत्तर-(a) छत्तीशगढ़

—————————————————-

6. मध्यप्रदेश सरकार ने किस वर्ष तक एड्स को पूरी तरह से खत्म करने का लक्ष्य रखा है?

(a)        2025

(b)        2026

(c)        2030

(d)        2035

उत्तर-(c) 2030

—————————————————-

7. अंतर्राष्ट्रीय दिव्यांग दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        30 नवम्बर

(b)        01 दिसम्बर

(c)        02 दिसम्बर

(d)        03 दिसम्बर

उत्तर-(d) 03 दिसम्बर

—————————————————-

8. माउंट इली लेवोटोलोक ज्वालामुखी हाल ही में फटा है यह किस देश में है?

(a)        इंडोनेशिया

(b)        अफ्रीका

(c)        चीन

(d)        अमेरिका

उत्तर-(a) इंडोनेशिया

—————————————————-

9. बाटा कंपनी के नए वैश्विक CEO के रूप में हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        संदीप कटारिया

(b)        उत्पल कुमार सिंह

(c)        सुरेन्द्र बनर्जी

(d)        ऊषा जोशी

उत्तर-(a) संदीप कटारिया

—————————————————-

10. मेरियम-वेबस्टर ने किस शब्द को Top Word of 2020 चुना है?

(a)        Luckdown

(b)        Corona

(c)        Pandemic

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) Pandemic

—————————————————–

Daily Current Affairs 04 December 2020 in English

1. World Computer Literacy Day has recently been celebrated on which date?

(a) 30 November

(b) 01 December

(c) 02 December

(d) 03 December

Answer – (c) 02 December

—————————————————-

2. How much amount of loan has been sanctioned by the Asian Development Bank to the state of Uttar Pradesh and Meghalaya for power projects?

(a) 50 million dollars

(b) 56.3 million dollars

(c) 29.4 million dollars

(d) 35 million dollars

Answer- (b) 56.3 million dollars

—————————————————-

3. In which city Bal Shulabh Police Station has been launched recently?

(a) Bhopal

(b) New Delhi

(c) Lucknow

(d) Pune

Answer – (d) Pune

—————————————————-

4. Which state has been declared the best state in terms of organ donation for the sixth consecutive year?

(a) Madhya Pradesh

(b) Maharashtra

(c) Tamil Nadu

(d) Goa

Answer – (c) Tamil Nadu

—————————————————-

5. Amitabh Jain has been appointed as the new Chief Secretary of which state?

(a) Chhattisgarh

(b) Goa

(c) Odisha

(d) Rajasthan

Answer – (a) Chhattisgarh

—————————————————-

6. By which year Madhya Pradesh government has targeted to eradicate AIDS completely?

(a) 2025

(b) 2026

(c) 2030

(d) 2035

Answer – (c) 2030

—————————————————-

7. On which date has International Day of Divas been celebrated recently?

(a) 30 November

(b) 01 December

(c) 02 December

(d) 03 December

Answer – (d) 03 December

—————————————————-

8. Mount Illy Levotolok volcano has recently exploded in which country?

(a) Indonesia

(b) Africa

(c) China

(d) America

Answer- (a) Indonesia

—————————————————-

9. Recently who has been appointed as the new global CEO of Bata Company?

(a) Sandeep Kataria

(b) Utpal Kumar Singh

(c) Surendra Banerjee

(d) Usha Joshi

Answer- (a) Sandeep Kataria

—————————————————-

10. Which word has been chosen by Merriam-Webster as Top Word of 2020?

(a) Luckdown

(b) Corona

(c) Pandemic

(d) None of these

Answer – (c) Pandemic

—————————————————–

January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply