Daily Current Affairs 11 October 2020 Hindi & English

11 October 2020 Current Affairs by TBG

यह 11 October 2020 के महत्वपूर्ण Daily Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से सितम्बर 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


Daily Current Affairs 11 October 2020 Hindi & English

1. प्रत्येक घर में पेयजल का कनेक्शन देने वाला देश का पहला राज्य हाल ही में कौन बना है?

(a)        हरियाणा

(b)        गोवा

(c)        मिजोरम

(d)        अरुणाचल प्रदेश

उत्तर-(b) गोवा

—————————————————-

2. उत्तरप्रदेश राज्य के किस रेलवे स्टेशन का नाम बदलकर सिद्धार्थ नगर रेलवे स्टेशन रख दिया गया है?

(a)        नौगढ़ रेलवे स्टेशन

(b)        ढकिया रेलवे स्टेशन

(c)        मुगलपुर रेलवे स्टेशन

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) नौगढ़ रेलवे स्टेशन

—————————————————-

3. विश्व बैंक ने चालू वित वर्ष में भारत की GDP कितने प्रतिशत रहने का अनुमान लगया है?

(a)        -5.7%

(b)        -8.3%

(c)        -4.8%

(d)        -9.6%

उत्तर-(d) -9.6%

—————————————————-

4. प्रसिद्ध कवि नित्यानंद नायक को हाल ही में सरला पुरस्कार से सम्मानित किया जाएगा वह किस राज्य के है?

(a)        केरल

(b)        त्रिपुरा

(c)        ओडिशा

(d)        गोवा

उत्तर-(c) ओडिशा

—————————————————-

5. विश्व डाक दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        6 अक्टूबर

(b)        7 अक्टूबर

(c)        8 अक्टूबर

(d)        9 अक्टूबर

उत्तर-(b) 7 अक्टूबर


10 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi

09 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi

GI Tag के बारे में विस्तार से पड़े


6. आॅनलाइन टेªन टिकिट बुकिंग के लिए IRCTC  के साथ हाल ही में किसने साझेदारी की है?

(a)        पेटीएम

(b)        फ्लिपकार्ट

(c)        अमेजन

(d)        गूगल पे

उत्तर-(c) अमेजन

—————————————————-

7. दिल्ली सरकार ने हाल ही में कितने छात्रों को काडिंग में प्रशिक्षित करने के लिए हिन्दुस्तान टाइम्स के साथ समझौता किया है?

(a)        5000

(b)        12000

(c)        15000

(d)        18000

उत्तर-(b) 12000

—————————————————-

8. एशोसिएशन आॅफ म्यूचुअल फंड इन इंडिया (AMFI) के अध्यक्ष के रूप में हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        नीलेश शाह

(b)        रवीन्द्र मिश्रा

(c)        अनुज चैहान

(d)        सोनिया त्रिपाठी

उत्तर-(a) नीलेश शाह

—————————————————-

9. किस राज्य ने सेंटर आॅफ एक्सीलेंस की स्थापना के लिए हाल ही मे इजराइल केे साथ समझौता किया है?

(a)        मिजोरम

(b)        मेघालय

(c)        अरुणाचल प्रदेश

(d)        आन्ध्रप्रदेश

उत्तर-(b) मेघालय

—————————————————-

10. आॅनलाइन बिजनेस मेंटरिंग प्रोग्राम “MSME प्रेरणा“ हाल ही में किसके द्वारा लांच किया गया है?

(a)        नरेन्द्र मोदी

(b)        निर्मला सीतारमण

(c)        अमित शाह

(d)        पीयूष गोयल

उत्तर-(b) निर्मला सीतारमण


11 October 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 11 October 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it.


1. Who has recently become the first state in the country to provide drinking water connection to each household?

(a) Haryana

(b) Goa

(c) Mizoram

(d) Arunachal Pradesh

Answer – (b) Goa

————————————————– –

2. Which railway station in the state of Uttar Pradesh has been renamed as Siddharth Nagar railway station?

(a) Naugarh Railway Station

(b) Dhakia Railway Station

(c) Mughalpur Railway Station

(d) None of these

Answer – (a) Naugarh Railway Station

————————————————– –

3. What percent of India’s GDP has been estimated by the World Bank in the current financial year?

(a) -5.7%

(b) -8.3%

(c) -4.8%

(d) -9.6%

Answer- (d) -9.6%

————————————————– –

4. Famous poet Nityananda Nayak will be awarded the Sarla Award recently, he belongs to which state?

(a) Kerala

(b) Tripura

(c) Odisha

(d) Goa

Answer – (c) Odisha

————————————————– –

5. On which date has World Post Day been celebrated recently?

(a) 6 October

(b) 7 October

(c) 8 October

(d) 9 October

Answer- (b) 7 October


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to September 2020 Download: Click Here


6. Who has recently partnered with IRCTC for online ticket booking?

(a) Paytm

(b) Flipkart

(c) Amazon

(d) Google

Answer – (c) Amazon

————————————————– –

7. The Delhi government has recently tied up with Hindustan Times to train how many students in cadging?

(a) 5000

(b) 12000

(c) 15000

(d) 18000

Answer – (b) 12000

————————————————– –

8. Recently who has been appointed as the President of the Association of Mutual Funds in India (AMFI)?

(a) Nilesh Shah

(b) Ravindra Mishra

(c) Anuj Chauhan

(d) Sonia Tripathi

Answer- (a) Nilesh Shah

————————————————– –

9. Which state has recently signed an agreement with Israel for the establishment of the Center of Excellence?

(a) Mizoram

(b) Meghalaya

(c) Arunachal Pradesh

(d) Andhra Pradesh

Answer – (b) Meghalaya

————————————————– –

10. Online business mentoring program “MSME Prerna” has been launched by whom recently?

(a) Narendra Modi

(b) Nirmala Sitharaman

(c) Amit Shah

(d) Piyush Goyal

Answer – (b) Nirmala Sitharaman


January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

–हर एक कदम सफलता की ओर…

Leave a Reply