Daily Current Affairs 12 October 2020 Hindi & English

12 October 2020 Current Affairs by TBG

यह 12 October 2020 के महत्वपूर्ण Daily Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से सितम्बर 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


Daily Current Affairs 12 October 2020 Hindi & English

1. 12वां ब्रिक्स शिखर सम्मेलन हाल ही में 17 नवम्बर 2020 को आयोजित किया जाएगा इसकी अध्यक्षता कौन सा देश करेगा?

(a)        रूस

(b)        भारत

(c)        चीन

(d)        अमेरिका

उत्तर-(a) रूस

—————————————————-

2. विश्व प्रवासी पक्षी दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        10 अक्टूबर

(b)        7 अक्टूबर

(c)        8 अक्टूबर

(d)        9 अक्टूबर

उत्तर-(a) 10 अक्टूबर

—————————————————-

3. विश्व बैंक द्वारा हाल ही में एक रिपोर्ट जारी की गयी है जिसके अनुसार माहामारी के कारण कितने मिलियन लोग अत्यधिक गरीबी में चले जाएंगे?

(a)        83 मिलियन

(b)        50 मिलियन

(c)        100 मिलियन

(d)        150 मिलियन

उत्तर-(d) 150 मिलियन

—————————————————-

4. मुख्यमंत्री सौर स्वरोजगार योजना हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा शुरू की गयी है?

(a)        उत्तराखंड

(b)        पंजाब

(c)        राजस्थान

(d)        केरल

उत्तर-(a) उत्तराखंड

—————————————————-

5. किस राज्य की पहली महिला मुख्य न्यायाधीस के के ऊषा का हाल ही में देहांत हो गया ?

(a)        केरल

(b)        उत्तरप्रदेश

(c)        बिहार

(d)        राजस्थान

उत्तर-(a) केरल


11 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi

10 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi

GI Tag के बारे में विस्तार से पड़े


6. किस राज्य सरकार ने हाल ही में किसानों के लिए कल्याण बोर्ड का गठन किया है?

(a)        उत्तरप्रदेश

(b)        उत्तराखंड

(c)        केरल

(d)        पंजाब

उत्तर-(c) केरल

—————————————————-

7. फोब्र्स इंडिया रिच लिस्ट 2020 में कौन प्रथम स्थान पर रहा है?

(a)        मुकेश अंबानी

(b)        अनिल अंबानी

(c)        शिव नाडर

(d)        गौतम अडानी

उत्तर-(a) मुकेश अंबानी

—————————————————-

8. नीदरलैंड में भारत के राजदूत के रूप में हाल ही में किस नियुक्त किया गया है?

(a)        रवी मनोहर

(b)        प्रदीप कुमार रावत

(c)        प्रभास सेट्टी

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) प्रदीप कुमार रावत

—————————————————-

9. बिशर अल खसावने को हाल ही में किस देश का प्रधानमंत्री नियुक्त किया गया है?

(a)        ईरान

(b)        संयुक्त अरब अमीरात

(c)        जार्डन

(d)        कुवैत

उत्तर-(c) जार्डन


12 October 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 12 October 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it.


1. The 12th BRICS Summit will be held recently on 17 November 2020, which country will preside over it?

(a) Russia

(b) India

(c) China

(d) America

Answer – (a) Russia

————————————————– –

2. On which date has the World Migratory Bird Day recently been celebrated?

(a) 10 October

(b) 7 October

(c) 8 October

(d) 9 October

Answer – (a) 10 October

————————————————– –

3. Recently a report has been released by World Bank according to which how many million people will go into extreme poverty due to pandemonium?

(a) 83 million

(b) 50 million

(c) 100 million

(d) 150 million

Answer – (d) 150 million

————————————————– –

4. Chief Minister Solar Self-Employment Scheme has been recently launched by which state government?

(a) Uttarakhand

(b) Punjab

(c) Rajasthan

(d) Kerala

Answer – (a) Uttarakhand


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to September 2020 Download: Click Here


5. K K Usha, the first woman Chief Justice of which state, died recently?

(a) Kerala

(b) Uttar Pradesh

(c) Bihar

(d) Rajasthan

Answer – (a) Kerala

————————————————– –

6. Which state government has recently set up a welfare board for farmers?

(a) Uttar Pradesh

(b) Uttarakhand

(c) Kerala

(d) Punjab

Answer – (c) Kerala

————————————————– –

7. Who ranked first in Forbes India Rich List 2020?

(a) Mukesh Ambani

(b) Anil Ambani

(c) Shiva Nadar

(d) Gautam Adani

Answer- (a) Mukesh Ambani

————————————————– –

8. Recently who has been appointed as India’s ambassador to the Netherlands?

(a) Ravi Manohar

(b) Pradeep Kumar Rawat

(c) Prabhas Setty

(d) None of these

Answer- (b) Pradeep Kumar Rawat

————————————————– –

9. Bishar Al Khasavne has recently been appointed Prime Minister of which country?

(a) Iran

(b) United Arab Emirates

(c) Jordan

(d) Kuwait

Answer – (c) Jordan


January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

–हर एक कदम सफलता की ओर…

Leave a Reply