Daily Current Affairs 13-14 October 2020 Hindi & English

13-14 October 2020 Current Affairs By TBG

यह 13-14 October 2020 के महत्वपूर्ण Daily Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से सितम्बर 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


Daily Current Affairs 13-14 October 2020 Hindi & English

1. रामविलास पासवान का हाल ही में 8 अक्टूबर 2020 को देहांत हो गया वह किस मंत्रालय के मंत्री थे?

(a)        स्वास्थ्य मंत्रालय

(b)        सूचना प्रसारण मंत्रालय

(c)        खाद्य एवं उपभोक्ता मंत्रालय

(d)        कपड़ा मंत्रालय

उत्तर-(c) खाद्य एवं उपभोक्ता मंत्रालय

—————————————————-

2. विश्व मानसिक स्वास्थ्य दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        10 अक्टूबर

(b)        11 अक्टूबर

(c)        12 अक्टूबर

(d)        13 अक्टूबर

उत्तर-(a) 10 अक्टूबर

—————————————————-

3. वर्ष 2020 का फें्रच ओपन महिला एकल का खिताब हाल ही में किसने जीता है?

(a)        इग स्वितेक

(b)        ऐलिस फरेरा

(c)        सानिया मिर्जा

(d)        अई सुगियामा

उत्तर-(a) इग स्वितेक

—————————————————-

4. वर्ष 2020 का फ्रंेच ओपन पुरुष एकल का खिताब हाल ही में किसने जीता है?

(a)        नोवाक जोकोविच

(b)        राफेल नडाल

(c)        लिएंडर पेस

(d)        रोजर फेडरेर

उत्तर-(b) राफेल नडाल

—————————————————-

5. अंराष्ट्रीय बालिका दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        10 अक्टूबर

(b)        11 अक्टूबर

(c)        12 अक्टूबर

(d)        13 अक्टूबर

उत्तर-(b) 11 अक्टूबर


12 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi

11 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi

GI Tag के बारे में विस्तार से पड़े


6. विश्व गठिया दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        10 अक्टूबर

(b)        11 अक्टूबर

(c)        12 अक्टूबर

(d)        13 अक्टूबर

उत्तर-(c) 12 अक्टूबर

—————————————————-

7. COVAX पहल में शामिल होने की घोषणा हाल ही में किस देश ने की है?

(a)        भारत

(b)        रूस

(c)        जापान

(d)        चीन

उत्तर-(d) चीन

—————————————————-

8. स्व निर्भर नारीः आत्मनिर्भर योजना की शुरूआत हाल ही में किस राज्य के मुख्यमंत्री द्वारा की गयी है?

(a)        असम

(b)        केरल

(c)        गोवा

(d)        सिक्किम

उत्तर-(a) असम

—————————————————-

9. प्रसार भारती ने नई कृषि प्रोद्योगिकी और नवाचार को बड़ावा देने के लिए किसके साथ समझौता किया है?

(a)        इफको

(b)        नाबार्ड

(c)        कृर्षि मंत्रालय

(d)        कृभको

उत्तर-(a) इफको

—————————————————-

10. एवा मुर्टो हाल ही में किस देश की एक दिन की प्रधानमंत्री बनायी गयी?

(a)        नार्वे

(b)        जार्डन

(c)        फिनलैंड

(d)        स्काॅटलैंड

उत्तर-(c) फिनलैंड

—————————————————-

11. प्रधानमंत्री सम्मान किसान निधि योजना में नामांकन के लिए किस राज्य ने हाल ही में इंडिया पोस्ट के साथ समझौता किया है?

(a)        उत्तरप्रदेश

(b)        मध्यप्रदेश

(c)        गोवा

(d)        सिक्किम

उत्तर-(c) गोवा

12. चेस डाॅअ काॅम 2020 चैम्पियनशिप 2020 के विजेता हाल ही में कौन बने है?

(a)        रिवक्स जाॅन

(b)        एलेक्सी सरना

(c)        निहाल सरीन

(d)        रिचर्ड वैस

उत्तर-(c) निहाल सरीन

—————————————————-

13. किस राज्य सरकार ने हाल ही में वृक्ष प्रत्यारोपण पाॅलिसी मंजूरी प्रदान की है?

(a)        गोवा

(b)        दिल्ली

(c)        केरल

(d)        मिजोरम

उत्तर-(b) दिल्ली

—————————————————-

14. ईफेल ग्रैंड प्रिक्स 2020 हाल ही में किसने जीती है?

(a)        लुईस हैमिल्टन

(b)        बाल्टेरी बोटास

(c)        उपरोक्त दोनों

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) लुईस हैमिल्टन

—————————————————-

15. मोबाइल वाॅटर टेस्टिंग लैंब की शुरूआत हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा की गयी है?

(a)        राजस्थान

(b)        हरियाणा

(c)        उत्तराखंड

(d)        केरल

उत्तर-(d) केरल


13-14 October 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 13-14 October 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it.


1. Ram Vilas Paswan recently died on 8 October 2020, he was the minister of which ministry?

(a) Ministry of Health

(b) Ministry of Information Broadcasting

(c) Ministry of Food and Consumer

(d) Ministry of Textiles

Answer – (c) Ministry of Food and Consumer

————————————————– –

2. On which date has World Mental Health Day recently been celebrated?

(a) 10 October

(b) October 11

(c) 12 October

(d) 13 October

Answer – (a) 10 October

————————————————– –

3. Who has recently won the title of French Open women’s singles for the year 2020?

(a) Ig Switake

(b) Alice Ferreira

(c) Sania Mirza

(d) Ai Sugiyama

Answer- (a) Eg Switake

————————————————– –

4. Who has recently won the French Open men’s singles title of the year 2020?

(a) Novak Djokovic

(b) Rafael Nadal

(c) Leander Paes

(d) Roger Federer

Answer – (b) Rafael Nadal

————————————————– –

5. On which date has the International Girl Child Day been celebrated recently?

(a) 10 October

(b) October 11

(c) 12 October

(d) 13 October

Answer: (b) 11 October

————————————————– –

6. On what date has World Arthritis Day recently celebrated?

(a) 10 October

(b) October 11

(c) 12 October

(d) 13 October

Answer – (c) 12 October

————————————————– –

7. Recently which country has announced to join COVAX initiative?

(a) India

(b) Russia

(c) Japan

(d) China

Answer – (d) China

————————————————– –

8. Self dependent woman: Self-reliance scheme has been launched recently by the Chief Minister of which state?

(a) Assam

(b) Kerala

(c) Goa

(d) Sikkim

Answer – (a) Assam


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to September 2020 Download: Click Here


9. Prasar Bharati has signed an agreement with which to promote new agricultural technology and innovation?

(a) IFFCO

(b) NABARD

(c) Ministry of Agriculture

(d) Kribhco

Answer – (a) IFFCO

————————————————– –

10. Recently Ava Murto was made the one-day Prime Minister of which country?

(a) Norwegian

(b) Jordan

(c) Finland

(d) Scotland

Answer – (c) Finland

————————————————– –

11. Which state has recently tied up with India Post for nomination in Pradhan Mantri Samman Kisan Nidhi Yojana?

(a) Uttar Pradesh

(b) Madhya Pradesh

(c) Goa

(d) Sikkim

Answer – (c) Goa

————————————————– –

12. Who has recently become the winner of the Chase da Com 2020 Championship 2020?

(a) Revx John

(b) Alexey Sarna

(c) Nihal Sarin

(d) Richard Wais

Answer- (c) Nihal Sarin

————————————————– –

13. Which state government has recently granted tree transplant policy approval?

(a) Goa

(b) Delhi

(c) Kerala

(d) Mizoram

Answer – (b) Delhi

————————————————– –

14. Who has won the Eifel Grand Prix 2020 recently?

(a) Lewis Hamilton

(b) Balteri Bottas

(c) Both of the above

(d) None of these

Answer – (a) Lewis Hamilton

————————————————– –

15. Recently, which state government has launched Mobile Water Testing Lab?

(a) Rajasthan

(b) Haryana

(c) Uttarakhand

(d) Kerala

Answer – (d) Kerala

Daily Current Affairs 13-14 October 2020 Hindi & English


January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

–हर एक कदम सफलता की ओर…


Leave a Reply