Daily Current Affairs 15 October 2020 Hindi & English

15 October 2020 Current Affairs by TBG

यह 15 October 2020 के महत्वपूर्ण Daily Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से सितम्बर 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


Daily Current Affairs 15 October 2020 Hindi & English

1. युद्ध सेवा पदक से सम्मानित होने वाली पहली महिला हाल ही में कौन बनी है?

(a)        भावना कंठ

(b)        मिंटी अग्रवाल

(c)        शिवांगी सिंह

(d)        लक्ष्मी

उत्तर-(b) मिंटी अग्रवाल

—————————————————–

2. शांति के क्षेत्र में वर्ष 2020 के नोबेल पुरस्कार से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)        ग्रेटा थनबर्ग

(b)        विश्व स्वास्थ्य संघठन

(c)        डोनाल्ड ट्रंप

(d)        वल्र्ड फूड प्रोग्राम

उत्तर-(d) वल्र्ड फूड प्रोग्राम

—————————————————–

3. DRDO ने देश की पहली एंटी रेडिएशन मिसाइल रुद्रम-1 का परीक्षण हाल ही में कहां किया?

(a)        ओडिशा

(b)        राजस्थान

(c)        सिक्किम

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) ओडिशा

—————————————————–

4. प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदी द्वारा विजया राजे सिंधिया के सम्मान में कितने रुपये का स्मारक सिक्का जारी किया गया?

(a)        50

(b)        100

(c)        125

(d)        200

उत्तर-(b) 100

—————————————————–

5. राष्ट्रीय आपदा न्यूनीकरण दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        12 अक्टूबर

(b)        13 अक्टूबर

(c)        14 अक्टूबर

(d)        11 अक्टूबर

उत्तर-(b) 13 अक्टूबर


13-14 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi

12 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi

GI Tag के बारे में विस्तार से पड़े





6. 6000 धान क्रय केन्द्र स्थापित करने की घोषणा हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा की गयी है?

(a)        उत्तरप्रदेश

(b)        पंजाब

(c)        गोवा

(d)        तेलंगाना

उत्तर-(d) तेलंगाना

—————————————————–

7. पूर्ण रूप में डिजिटल हाईटेक क्लासरूम वाला देश का पहला राज्य हाल ही में कौन बना है?

(a)        केरल

(b)        दिल्ली

(c)        हरियाणा

(d)        ओडिशा

उत्तर-(a) केरल

—————————————————–

8. लैंसेट द्वारा हाल ही में जारी रिपोर्ट के अनुसार कौन सा देश वर्ष 2050 तक जापान को पछाड़कर कर विश्व की तीसरी सबसे बड़ी अर्थव्यवस्था बन जाएगा?

(a)        भारत

(b)        श्रीलंका

(c)        अमेरिका

(d)        ब्रिटेन

उत्तर-(a) भारत

—————————————————–

9. T20 क्रिकेट में 10000 रन बनाने वाले एशिया के पहले बल्लेबाज हाल ही में कौन बने है?

(a)        रोहित शर्मा

(b)        विराट कोहली

(c)        शोएब मलिक

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) शोएब मलिक

—————————————————–

10. पूर्ण रूप से आॅनलाइन प्रवेश प्रक्रिया को प्रारम्भ करने वाला पहला विश्वविद्यालय हाल ही में कौन बना है?

(a)        बनारस हिन्दु विश्वविद्यालय

(b)        अलीगढ़ मुस्लिम विश्वविद्यालय

(c)        दिल्ली विश्वविद्यालय

(d)        कानपुर विश्वविद्यालय

उत्तर-(c) दिल्ली विश्वविद्यालय


15 October 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 15 October 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it.


1. Who has recently become the first woman to be awarded the War Service Medal?

(a) Bhavana Kanth

(b) Minty Aggarwal

(c) Shivangi Singh

(d) Lakshmi

Answer- (b) Minty Agarwal




————————————————– —

2. Who has recently been awarded the 2020 Nobel Prize in the field of peace?

(a) Greta Thunberg

(b) World Health Organization

(c) Donald Trump

(d) World Food Program

Answer – (d) World Food Program

————————————————– —

3. Where did DRDO test the country’s first anti-radiation missile Rudram-1 recently?

(a) Odisha

(b) Rajasthan

(c) Sikkim

(d) None of these

Answer – (a) Odisha

————————————————– —

4. How many rupees commemorative coin was released by Prime Minister Narendra Modi in honor of Vijaya Raje Sindhia?

(a) 50

(b) 100

(c) 125

(d) 200

Answer – (b) 100

————————————————– —

5. National Disaster Reduction Day has been observed recently on which date?

(a) 12 October

(b) 13 October

(c) 14 October

(d) 11 October

Answer- (b) 13 October


UP Special Set- 1

Uttar Pradesh Special Set- 2

6. Recently, which state government has announced the establishment of 6000 paddy purchasing centers?

(a) Uttar Pradesh

(b) Punjab

(c) Goa

(d) Telangana

Answer – (d) Telangana

————————————————– —

7. Who has recently become the first state in the country with a complete digital high-tech classroom?

(a) Kerala

(b) Delhi

(c) Haryana

(d) Odisha

Answer – (a) Kerala

————————————————– —

8. According to the recently released report by Lancet, which country will overtake Japan to become the world’s third largest economy by 2050?

(a) India

(b) Sri Lanka

(c) America

(d) Britain

Answer – (a) India

————————————————– —

9. Who has recently become the first batsman in Asia to score 10,000 runs in T20 cricket?

(a) Rohit Sharma

(b) Virat Kohli

(c) Shoaib Malik

(d) None of these

Answer- (c) Shoaib Malik

————————————————– —

10. Who has recently become the first university to start the online admission process completely?

(a) Banaras Hindu University

(b) Aligarh Muslim University

(c) Delhi University

(d) Kanpur University

Answer – (c) Delhi University


January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

–हर एक कदम सफलता की ओर…





Leave a Reply