Daily Current Affairs 16 October 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 16 October 2020 Hindi & English

यह 16 October 2020 के महत्वपूर्ण Daily Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से सितम्बर 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


Daily Current Affairs 16 October 2020 Hindi & English

1. अर्थशास्त्र के क्षेत्र में वर्ष 2020 के नोबेल पुरस्कार से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)        पाॅल आर मिलग्राम

(b)        राबर्ट बी विल्सन

(c)        पीटर हैंडका

(d)        a और b दोनों

उत्तर-(d) a और b दोनों

—————————————————-

2. किस राज्य सरकार ने सरकारी नौकरियों में राज्य की महिलाओं को 33 प्रतिशत आरक्षण देने की घोषणा की है?

(a)        उत्तरप्रदेश

(b)        पंजाब

(c)        हरियाणा

(d)        केरल

उत्तर-(b) पंजाब

—————————————————-

3. किस राज्य सरकार ने हाल ही में राज्य संचालित सभी मदरसों को बंद करने की घोषणा की है?

(a)        उत्तरप्रदेश

(b)        पंजाब

(c)        असम

(d)        केरल

उत्तर-(c) असम

—————————————————-

4. अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष (IMF) द्वारा अक्टूबर 2020 में जारी विश्व आर्थिक परिदृश्य रिपोर्ट में इस वर्ष भारत की GDP कितने प्रतिशत रहने का अनुमान लगाया है?

(a)        -9 प्रतिशत

(b)        -10.3 प्रतिशत

(c)        -12.8 प्रतिशत

(d)        -14.5 प्रतिशत

उत्तर-(b)10.3 प्रतिशत


15 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi

13-14 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi

GI Tag के बारे में विस्तार से पड़े


5. विश्व मानक दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        13 अक्टूबर

(b)        14 अक्टूबर

(c)        15 अक्टूबर

(d)        12 अक्टूबर

उत्तर-(b) 14 अक्टूबर




—————————————————-

6. इंडोनेशिया में भारत के नए राजदूत के रूप में हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        मनोज कुमार भारती

(b)        जितेन्द्र अहूजा

(c)        बी आर शुक्ला

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) मनोज कुमार भारती

—————————————————-

7. Amazon Pay ने भारत में डिजिटल पेमेंट को बड़ावा देने किसके साथ समझौता किया है?

(a)        OLA

(b)        Uber

(c)        VI

(d)        JIO

उत्तर-(b) Uber

—————————————————-

8. शरत कुमार का हाल ही में देहांत हो गया वह किस राज्य के पूर्व स्पीकर थे?

(a)        उत्तरप्रदेश

(b)        पंजाब

(c)        हरियाणा

(d)        ओडिशा

उत्तर-(d) ओडिशा

—————————————————-

9. पेप्सिको ने हाल ही में किस राज्य में 814 करोड़ रुपये की लागत से एक इकाई स्थापित करने की घोषणा की है?

(a)        उत्तरप्रदेश

(b)        पंजाब

(c)        हरियाणा

(d)        केरल

उत्तर-(a) उत्तरप्रदेश

 —————————————————-

10. भारत के कितने समुन्द्री तटों को हाल ही में ब्लू फ्लैग का दर्जा दिया गया है?

(a)        5

(b)        8

(c)        7

(d)        11

उत्तर-(b) 8

-स्वच्छ समुन्द्री तटों को ब्लू फ्लैग का दर्जा दिया जाता है।

निम्न समुद्री तटों को ब्लू फ्लैग का दर्जा दिया गया है-

1. शिवराजपुर (गुजरात)

2. कप्पड़ (केरल)

3. कासरकाड (कर्नाटक)

4. गोल्डन (ओडिशा)

5. रुशिकोंडा (आन्ध्रप्रदेश)

6. राधानगर (अंडमान)

7. पुदुबिन्द्री (कर्नाटक)

8. घोघला (दीव)


16 October 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 16 October 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it.


1. Who has recently been awarded the 2020 Nobel Prize in the field of economics?

(a) Paul R. Milgram

(b) Robert B. Wilson

(c) Peter Handka

(d) both a and b

Answer – (d) a and b both




————————————————– –

2. Which state government has announced 33 percent reservation for women in state jobs?

(a) Uttar Pradesh

(b) Punjab

(c) Haryana

(d) Kerala

Answer – (b) Punjab

————————————————– –

3. Which state government has recently announced the closure of all state-run madrasas?

(a) Uttar Pradesh

(b) Punjab

(c) Assam

(d) Kerala

Answer – (c) Assam

————————————————– –

4. In the World Economic Outlook report released in October 2020 by the International Monetary Fund (IMF), what percent of India’s GDP is estimated to be this year?

(a) -9 percent

(b) -10.3 percent

(c) -12.8 percent

(d) -14.5 percent

Answer- (b) -10.3 percent

————————————————– –

5. World Standard Day has been observed recently on which date?

(a) 13 October

(b) 14 October

(c) 15 October

(d) 12 October

Answer – (b) 14 October


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to September 2020 Download: Click Here


6. Recently who has been appointed as the new Ambassador of India to Indonesia?

(a) Manoj Kumar Bharti

(b) Jitendra Ahuja

(c) BR Shukla

(d) None of these

Answer- (a) Manoj Kumar Bharti

————————————————– –

7. Amazon Pay has signed an agreement with which to promote digital payments in India?

(a) OLA

(b) Uber

(c) VI

(d) JIO

Answer – (b) Uber

————————————————– –

8. Sarat Kumar died recently, he was a former speaker of which state?

(a) Uttar Pradesh

(b) Punjab

(c) Haryana

(d) Odisha

Answer – (d) Odisha

————————————————– –

9. PepsiCo has recently announced to set up a unit at a cost of Rs 814 crore in which state?

(a) Uttar Pradesh

(b) Punjab

(c) Haryana

(d) Kerala

Answer – (a) Uttar Pradesh




 ————————————————– –

10. How many sea shores of India have recently been given Blue Flag status?

(a) 5

(b) 8

(c) 7

(d) 11

Answer – (b) 8

– Clean beaches are given blue flag status.

-The following beaches have been given Blue Flag status-

1. Shivrajpur (Gujarat)

2. Kappad (Kerala)

3. Kasarakad (Karnataka)

4. Golden (Odisha)

5. Rushikonda (Andhra Pradesh)

6. Radhanagar (Andaman)

7. Pudubindri (Karnataka)

8. Ghoghla (Diu)


January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

–हर एक कदम सफलता की ओर…





Leave a Reply