Daily Current Affairs 17 October 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 17 October 2020 Hindi & English

यह 17 October 2020 के महत्वपूर्ण Daily Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से सितम्बर 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


Daily Current Affairs 17 October 2020 Hindi & English

1. संयुक्त राष्ट्र द्वारा जारी  “Human Cost of Disasters 2000-2019” रिपोर्ट के अनुसार आपदा से प्रभावित देशों में प्रथम स्थान पर अमेरिका रहा है वहीं भारत का कौन से स्थान रहा है?

(a)        दूसरे

(b)        तीसरे

(c)        चैथे

(d)        पांचवें

उत्तर-(b) तीसरे

—————————————————-

2. विश्व खाद्य दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        14 अक्टूबर

(b)        15 अक्टूबर

(c)        16 अक्टूबर

(d)        11 अक्टूबर

उत्तर-(c) 16 अक्टूबर

—————————————————-

3. प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदी ने खाद्य एवं कृषि संघठन (FAO) की 75वीं वर्षगांठ और विश्व खाद्य दिवस पर कितने रुपये का स्मारक सिक्का जारी किया है?

(a)        100

(b)        75

(c)        150

(d)        125

उत्तर-(b) 75

—————————————————-

4. अंतर्राष्ट्रीय ग्रामीण महिला दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        14 अक्टूबर

(b)        11 अक्टूबर

(c)        16 अक्टूबर

(d)        15 अक्टूबर

उत्तर-(d) 15 अक्टूबर




—————————————————-

5. विश्व छात्र दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        14 अक्टूबर

(b)        15 अक्टूबर

(c)        16 अक्टूबर

(d)        11 अक्टूबर

उत्तर-(b) 15 अक्टूबर


16 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi

15 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi


6. किसने कोविड-19 पर हाल ही में जन आंदोलन अभियान शुरू किया है?

(a)        रक्षा मंत्रालय

(b)        स्वास्थ्य मंत्रालय

(c)        आयुष मंत्रालय

(d)        नीति आयोग

उत्तर-(c) आयुष मंत्रालय

—————————————————-

7. विश्व का सबसे बड़ा ग्रीनफील्ड जिंक स्मेल्टरहाल ही में कहां बनेगा?

(a)        उत्तरप्रदेश

(b)        गुजरात

(c)        मध्यप्रदेश

(d)        हरियाणा

उत्तर-(b) गुजरात

—————————————————-

8. आस्कर अवार्ड जीतने वाली पहली भारतीय महिला भानू अथैयाका हाल ही में किस किस तिथि को देहांत हो गया?

(a)        14 अक्टूबर

(b)        15 अक्टूबर

(c)        16 अक्टूबर

(d)        11 अक्टूबर

उत्तर-(b) 15 अक्टबर

—————————————————-

9. 55वें ज्ञानपीठ पुरस्कार से सम्मानित अक्कितम अच्युतन नंबूथिरीका हाल ही में 95 वर्ष की उम्र में 15 अक्टूबर 2020 को दहांत हो गया वह कौन थे?

(a)        गायक

(b)        खिलाड़ी

(c)        मलयालम कवि

(d)        गीतकार

उत्तर-(c) मलयालम कवि




—————————————————-

10. किस देश ने हाल ही में कोविड-19 की दूसरी वैक्सीन एविवाकोरोनातैयार की है?

(a)        इटली

(b)        चीन

(c)        रूस

(d)        भारत

उत्तर-(c) रूस


17 October 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 17 October 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it.


1. According to the “Human Cost of Disasters 2000-2019” report released by the United Nations, America has been the first place among the countries affected by the disaster, whereas which place has India been?

(a) 2th

(b) 3th

(c) 4th

(d) 5th

Answer – (b) 3th

————————————————– –

2. World Food Day has recently been celebrated on which date?

(a) 14 October

(b) 15 October

(c) 16 October

(d) 11 October

Answer – (c) 16 October

————————————————– –

3. Prime Minister Narendra Modi has released a commemorative coin of how many rupees on the 75th anniversary of Food and Agriculture Organization (FAO) and World Food Day?

(a) 100

(b) 75

(c) 150

(d) 125

Answer – (b) 75

————————————————– –

4. International Rural Women’s Day has been celebrated on which date recently?

(a) 14 October

(b) 11 October

(c) 16 October

(d) 15 October

Answer – (d) 15 October




————————————————– –

5. On which date has World Students Day recently been celebrated?

(a) 14 October

(b) 15 October

(c) 16 October

(d) 11 October

Answer: (b) 15 October


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to September 2020 Download: Click Here


6. Who has recently launched mass movement campaign on Kovid-19?

(a) Ministry of Defense

(b) Ministry of Health

(c) Ministry of AYUSH

(d) NITI Aayog

Answer- (c) Ministry of AYUSH

————————————————– –

7. Where will the world’s largest “greenfield zinc smelter” be built recently?

(a) Uttar Pradesh

(b) Gujarat

(c) Madhya Pradesh

(d) Haryana

Answer – (b) Gujarat

————————————————– –

8. On which date did Bhanu Athaiya, the first Indian woman to win an Oscar Award, died recently?

(a) 14 October

(b) 15 October

(c) 16 October

(d) 11 October

Answer – (b) 15 October

————————————————– –

9. “Akkitam Achuthan Nambuthiri”, who was awarded the 55th Jnanpith Award, died recently on 15 October 2020 at the age of 95?

(a) singer

(b) player

(c) Malayalam poet

(d) Lyricist

Answer – (c) Malayalam Poet




————————————————– –

10. Recently which country has prepared the second vaccine “Avivacorona” of Kovid-19?

(a) Italy

(b) China

(c) Russia

(d) India

Answer – (c) Russia


January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

–हर एक कदम सफलता की ओर…


Leave a Reply