Daily Current Affairs 25 November 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 25 November 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 25 November 2020 Hindi & English

Hindi Current Affairs

Download Monthly Current Affairs PDF: E-Books

25 नवम्बर 2020 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 25 November  2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।


1. दुनियां के दूसरे सबसे अमीर व्यक्ति कौन बने है?

(a)        जैक मा

(b)        जेफ वेजोस

(c)        बिल गेट्स

(d)        एलन मस्क

उत्तर-(d) एलन मस्क

– एलन मस्क हाल ही में माइक्रोसाफ्ट के संस्थापक बिल गेट्स को पछाड़कर दुनियां के दूसरे सबसे अमीर व्यक्ति बन गए है।

– वहीं बिल गेट्स अब दुनियां के तीसरे सबसे अमीर व्यक्ति हो गए है।

– एलन मस्क टेस्ला के CEO है।

– आपको बता दुनियां के सबसे अमीर व्यक्ति जेफ बजोस है जो अमेजन के संस्थापक है।

—————————————————-

2. SIMBEX 2020 नौसैनिक अभ्यास भारत और किस देश के बीच शुरु हुआ?

(a)        थाइलैंड

(b)        अमेरिका

(c)        म्यांमार

(d)        सिंगापुर

उत्तर-(d) सिंगापुर

– भारत और सिंगापुर की नौसेना के बीच SIMBEX 2020 अभ्यास 23 नवम्बर को अंडमान सागर में शुरू हुआ था।

– यह इस अभ्यास का 27वां संस्करण है।

– आपको बता दें SITMEX 2020 नामक नौसैनिक अभ्यास भी हाल ही में अंडमान सागर में भारत, थाइलैंड और सिंगापुर की नौसेना के बीच आयोजित किया गया है।

—————————————————-

3. आदित्य विक्रम बिरला कलाशिखर पुरस्कार से किसे सम्मानित किया गया है?

(a)        सुचित्रा त्रिपाठी

(b)        नसीरुद्दीन शाह

(c)        नवनीत मुनोत

(d)        अजय कुमार

उत्तर-(b) नसीरुद्दीन शाह

– नसीरुद्दीन शाह एक अभिनेता है।

– इन्हीं के साथ विक्रम बिरला कलाकिरण पुरस्कार से नील चैधरी और इरावती कार्णिक को सम्मानित किया गया है।

—————————————————-

4. लाल बहादुर शास्त्री पुरस्कार से किसे सम्मानित किया गया है?

(a)        सुधा मूर्ति

(b)        हरीश साल्वे

(c)        चितरंजन कुमार

(d)        शेखर चैधरी

उत्तर-(a) सुधा मूर्ति

– सुधा मूर्ति को परोपकारी कार्यो में उत्कृष्टता के लिए 21 नवम्बर को 21वें लाल बहादुर शास्त्री पुरस्कार से सम्मानित किया गया है।

– इन्हे यह पुरस्कार उपराष्ट्रपति एम वेकैंया नायडू द्वारा प्रदान किया गया है।

– आपको बता दें सुधा मूर्ति इन्फोसिस फाउंडेशन की चेयरपर्सन है।

—————————————————-

5. विश्वेश्वरय्या प्रोद्योगिकी विश्वविद्यालय द्वारा किसे डाॅक्टरेट की मानद उपाधि से सम्मानित किया गया है?

(a)        के सिवान

(b)        अमिताभ कांत

(c)        अजीत ढोवाल

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) के सिवान

– इसरो के अध्यक्ष डाॅ के सिवान को कर्नाटक राज्य के राज्यपाल वाजूभाई वाला द्वारा विश्वेश्वरय्या प्रोद्योगिकी विश्वविद्यालय की डाॅक्टेरेट की मानद उपाधि से सम्मानित किया गया है।


24 November 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English

23 November 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English


6. अहमद पटेल का हाल ही में देहांत हो वह किस पार्टी के नेता थे?

(a)        जदयू

(b)        भाजपा

(c)        कांग्रेस

(d)        सपा

उत्तर-(c) कांग्रेस

– गुजरात कांग्रेस के दिग्गज नेता व सोनिया गांधी के वांए हाथ कहलाने वाले अहमद पटेल का मल्टीपल आर्गन फेल होने की वजह से 25 नवम्बर की सुबह देहांत हो गया।

– वह 1 माह पहले कोरोना पाॅजिटिव पाए गए थे।

– उनका जन्म 21 अगस्त 1949 को गुजरात राज्य में हुआ था और 25 नवम्बर 2020 को 71 वर्ष की उम्र में देहांत हो गया।

—————————————————-

7. NCC का 72वां स्थापना दिवस किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        20 नवम्बर

(b)        21 नवम्बर

(c)        22 नवम्बर

(d)        23 नवम्बर

उत्तर-(c) 22 नवम्बर

– NCC- National Cadet Corps.

– NCC दुनियां का सबसे बड़ा वर्दीधारी संघठन है।

– इसकी स्थापना 1948 में हुई थी।

– NCC का आदर्श वाक्य “एकता और अनुशासन“ है।

—————————————————-

8. ट्वीटर पर 10 लाख से ज्यादा फोलोअर्स की संख्या वाला दुनियां का पहला केन्द्रीय बैंक कौन बना है?

(a)        RBI

(b)        RBP

(c)        Federal Reserve Board

(d)        Banco de Maxico

उत्तर-(a) RBI

– भारतीय रिजर्ब बैंक (RBI) ने 10 लाख फोलोअर्स पूरे करने के साथ अमेरिका के फेडरल रिजर्ब व यूरोपीय केन्द्रीय बैंक को पीछे छोड़ दिया है।

—————————————————-

9. ATP वल्र्ड टूर्नामेंट 2020 किसने जीता है?

(a)        डाॅमिनिक थीम

(b)        डेनिल मेदवेदेव

(c)        नोवाक जोकोविच

(d)        राफेल नडान

उत्तर-(b) डेनिल मेदवेदेव

– डेनिल मेदवेदेव रूस के है।

– इन्होंने 22 नवम्बर को खेले गए टूर्नामेंट में आस्ट्रिया के डाॅमिनिक थीम को हराकर यह टूर्नामेंट जीता है।

—————————————————-

10. Haeal के ब्रांड अम्बेसडर कौन बने है?

(a)        संजू सैमसन

(b)        विराट कोहली

(c)        गौतम गंभीर

(d)        सुरेश रैना

उत्तर-(a) संजू सैमसन

– Haeal आयुर्वेदिक प्रोडक्ट बनाती है।


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


Daily Current Affairs 25 November 2020 in English

English Current Affairs


1. Who has become the second richest person in the world?

(a) Jack Ma

(b) Jeff Vejos

(c) Bill Gates

(d) Elon Musk

Answer – (d) Elon Musk

– Elon Musk has recently become the second richest person in the world, surpassing Microsoft founder Bill Gates.

– At the same time, Bill Gates has now become the third richest person in the world.

– Elon Musk is the CEO of Tesla.

– Tell you the world’s richest person is Jeff Bajos, the founder of Amazon.

————————————————– –

2. SIMBEX 2020 naval exercise started between India and which country?

(a) Thailand

(b) America

(c) Myanmar

(d) Singapore

Answer – (d) Singapore

– SIMBEX 2020 exercise between the Navy of India and Singapore started on 23 November in Andaman Sea.

– This is the 27th edition of this practice.

– Let me tell you, a naval exercise named SITMEX 2020 has also been conducted recently between the Navy of India, Thailand and Singapore in Andaman Sea.

————————————————– –

3. Who has been awarded the Aditya Vikram Birla Kalashakhar Award?

(a) Suchitra Tripathi

(b) Naseeruddin Shah

(c) Navneet Munot

(d) Ajay Kumar

Answer- (b) Naseeruddin Shah

– Naseeruddin Shah is an actor.

– Along with this, Neel Chaudhary and Iravati Karnik have been awarded theAditya Vikram Birla Kalakiran Award.

————————————————– –

4. Who has been awarded the Lal Bahadur Shastri Award?

(a) Sudha Murthy

(b) Harish Salve

(c) Chittaranjan Kumar

(d) Shekhar Chaudhary

Answer- (a) Sudha Murthy

– Sudha Murthy has been awarded the 21st Lal Bahadur Shastri Award on 21 November for excellence in philanthropic work.

– He has been conferred with this award by Vice President M Vekanya Naidu.

– Let me tell you, Sudha Murthy is the chairperson of Infosys Foundation.

————————————————– –

5. Who has been awarded an honorary doctorate by Vishweshvaraya University of Technology?

(a) K Siwan

(b) Amitabh Kant

(c) Ajit Dhowal

(d) None of these

Answer – (a) K Siwan

– ISRO Chairman Dr. K Sivan has been conferred with an honorary doctorate of Visvesvaraya Technological University by the Governor of Karnataka State, Vajubhai Vala.


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to October 2020 Download: Click Here


6. Which party was the leader of Ahmed Patel recently died?

(a) JDU

(b) BJP

(c) Congress

(d) SP

Answer- (c) Congress

–  Ahmed Patel, the veteran leader of Gujarat Congress and called Sonia Gandhi’s right hand, died on the morning of 25 November due to multiple argon failure.

– He was found corona positive 1 month ago.

– He was born on 21 August 1949 in the state of Gujarat and died on 25 November 2020 at the age of 71.

————————————————– –

7. On which date is the 72nd Foundation Day of NCC celebrated?

(a) 20 November

(b) 21 November

(c) 22 November

(d) 23 November

Answer – (c) 22 November

– NCC- National Cadet Corps.

– NCC is the world’s largest uniformed organization.

– It was established in 1948.

– NCC’s motto is “unity and discipline”.

————————————————– –

8. Who has become the world’s first central bank with more than 1 million followers on Twitter?

(a) RBI

(b) RBP

(c) Federal Reserve Board

(d) Banco de Maxico

Answer- (a) RBI

– The Reserve Bank of India (RBI) has surpassed the Federal Reserve of America and the European Central Bank with the completion of 10 lakh followers.

————————————————– –

9. Who has won the ATP World Tournament 2020?

(a) Dominic Theme

(b) Denil Medvedev

(c) Novak Djokovic

(d) Rafael Nadan

Answer- (b) Denil Medvedev

– Denil Medvedev is from Russia.

– They have won this tournament by defeating the Dominican theme of Austria in the tournament played on 22 November.

————————————————– –

10. Who has become the brand ambassador of Haeal?

(a) Sanju Samson

(b) Virat Kohli

(c) Gautam Gambhir

(d) Suresh Raina

Answer- (a) Sanju Samson

– Haeal manufactures Ayurvedic products.


Daily Current Affairs 25 November 2020 Hindi & English

January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply