Daily Current Affairs 27-28 October 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 27-28 October 2020 Hindi & English

यह 27-28 October 2020 के महत्वपूर्ण Daily Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से सितम्बर 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


Daily Current Affairs 27-28 October 2020 Hindi & English

1. देश में पहली बार किस उच्च न्यायालय ने हाल ही में मुकदमें की सुनवाई का लाइव प्रसारण किया?

(a)        गुजरात उच्च न्यायालय

(b)        इलाहाबाद उच्च न्यायालय

(c)        पटना उच्च न्यायालय

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a)गुजरात उच्च न्यायालय

—————————————————

2. किस राज्य सरकार ने हाल ही में YSR बीमा योजना की शुरूआत की है?

(a)        मध्यप्रदेश

(b)        उत्तराखंड

(c)        आन्ध्रप्रदेश

(d)        उत्तरप्रदेश

उत्तर-(c)आन्ध्रप्रदेश

—————————————————

3. हरियाणा लोक सेवा आयोग के अध्यक्ष के रूप में हाल ही मे किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        विकास कमार

(b)        आलोक वर्मा

(c)        अधीर रंजन

(d)        सनील गुप्ता

उत्तर-(b)आलोक वर्मा

—————————————————

4. किस राज्य सरकार ने हाल ही में महिला शिकायत कर्ताओं के लिए ग्लास रूम स्थापित करने की घोषणा की है?

(a)        उत्तरप्रदेश

(b)        झारखंड

(c)        मेघालय

(d)        तेलंगाना

उत्तर-(a)उत्तरप्रदेश

—————————————————

5. विश्व विकास सूचना दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        21 अक्टूबर

(b)        22 अक्टूबर

(c)        23 अक्टूबर

(d)        24 अक्टूबर

उत्तर-(d)24 अक्टूबर


26 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English

25 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English


6. भारत अंतर्राष्ट्रीय विज्ञान महोत्सव के छठवें संस्करण का आयोजन हाल ही में कब होगा?

(a)        15 नवम्बर से 18 नवम्बर तक

(b)        22 नवम्बर से 25 नवम्बर तक

(c)        15 दिसम्बर से 18 दिसम्बर तक

(d)        22 दिसम्बर से 25 दिसम्बर तक

उत्तर-(d) 22 दिसम्बर से 25 दिसम्बर तक

—————————————————

7. सालोमन द्वीप समूह में का अगला राजदूत हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        सुशील कुमार सिंघल

(b)        मोइन उल हक

(c)        श्रीधर त्रिपाठी

(d)        टी एस तिरुमूर्ति

उत्तर-(a)सुशील कुमार सिंघल

—————————————————

8. सैन मैरिनों में भारत का अगला राजदूत किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        मनप्रीत वोहरा

(b)        रुचिरा कंबोज

(c)        गौरव अहलूवालिया

(d)        नीना मल्होत्रा

उत्तर-(d)नीना मल्होत्रा

—————————————————

9. ली कुन-ही का हाल ही में 25 अक्टूबर को देहांत हो गया वह किस कंपनी के अध्यक्ष थे?

(a)        Nokia

(b)        Samsung

(c)        Apple

(d)        Sony

उत्तर-(b)Samsung

—————————————————

10. नो मास्क नो सर्विस पाॅलिसी की घोषणा हाल ही में किस  देश द्वारा की गयी है?

(a)        भारत

(b)        नेपाल

(c)        चीन

(d)        बांग्लादेश

उत्तर-(d)बांग्लादेश

—————————————————

11. भारतीय मूल के वेवल रामकलवान हाल ही में किस देश के राष्ट्रपति चुने गए है?

(a)        सेशेल्स

(b)        मोरक्को

(c)        सूडान

(d)        सैन मैरिनो

उत्तर-(a)सेशेल्स

—————————————————

12. पुर्तगाली ग्रैंड प्रिक्स 2020 का खिताब हाल ही में किसने जीता है?

(a)        मैक्स वस्र्टप्पन

(b)        लुईस हैमिल्टन

(c)        डस्टिन जाॅनसन

(d)        वाल्टेरी बोटास

उत्तर-(b)लुईस हैमिल्टन

—————————————————

13. ICICI बैंक ने हाल ही में किस देश में अपना परिचालन बंद कर दिया है?

(a)        श्री लंका

(b)        नेपाल

(c)        भूटान

(d)        बांग्लादेश

उत्तर-(a)श्री लंका

—————————————————

14. यूरोपीय संघ ने हाल ही में किस वर्ष तक शून्य कार्बन उत्सर्जन का लक्ष्य रखा है?

(a)        2025

(b)        2030

(c)        2035

(d)        2050

उत्तर-(d)2050


27-28 October 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 27-28 October 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it.


1. For the first time in the country, which High Court recently broadcast the trial of the trial?

(a) Gujarat High Court

(b) Allahabad High Court

(c) Gaj High Court

(d) None of these

Answer- (a) Gujarat High Court

—————————————————

2. Which state government has recently launched YSR Insurance Scheme?

(a) Madhya Pradesh

(b) Uttarakhand

(c) Andhra Pradesh

(d) Uttar Pradesh

Answer – (c) Andhra Pradesh

—————————————————

3. Recently who has been appointed as the chairman of Haryana Public Service Commission?

(a) Less development

(b) Alok Verma

(c) Adhir Ranjan

(d) Sanil Gupta

Answer – (b) Alok Verma

—————————————————

4. Which state government has recently announced the setting up of a glass room for women complainants?

(a) Uttar Pradesh

(b) Jharkhand

(c) Meghalaya

(d) Telangana

Answer – (a) Uttar Pradesh

—————————————————

5. On which date has World Development Information Day recently been celebrated?

(a) 21 October

(b) 22 October

(c) 23 October

(d) 24 October

Answer – (d) 24 October


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to September 2020 Download: Click Here


6. When will the sixth edition of the India International Science Festival be held recently?

(a) From 15 November to 18 November

(b) From 22 November to 25 November

(c) From 15 December to 18 December

(d) From 22 December to 25 December

Answer – (d) From 22 December to 25 December

—————————————————

7. Will the next ambassador to Salomon Islands be appointed recently?

(a) Sushil Kumar Singhal

(b) Right to Moin ul

(c) Sridhar Tripathi

(d) T.S. Tirumurthy

Answer- (a) Sushil Kumar Singhal

—————————————————

8. Who has been appointed the next Ambassador of India to San Marino?

(a) Manpreet Vohra

(b) Ruchi Kamboj

(c) Gaurav Ahluwalia

(d) Nina Malhotra

Answer – (d) Nina Malhotra

—————————————————

9. Lee Kun-hee died recently on 25 October, he was the president of which company?

(a) Nokia

(b) Samsung

(c) Apple

(d) Sony

Answer- (b) Samsung

—————————————————

10. Recently, which country has announced the No Mask No Service Policy?

(a) India

(b) Nepal

(c) China

(d) Bangladesh

Answer – (d) Bangladesh

—————————————————

11. Waval Ramkalwan of Indian origin has recently been elected the President of which country?

(a) Seychelles

(b) Morocco

(c) Sudan

(d) San Marino

Answer – (a) Seychelles

—————————————————

12. Who has recently won the Grand Prix 2020 title?

(a)  Max Vraastappen

(b) Lewis Hamilton

(c) Dustin Jasan

(d) Valtteri Bottas

Answer – (b) Lewis Hamilton

—————————————————

13. ICICI Bank has recently closed its operations in which country?

(a) Sri Lanka

(b) Nepal

(c) Bhutan

(d) Bangladesh

Answer – (a) Sri Lanka

—————————————————

14. The European Union has recently retained the target of zero carbon agreements for which year?

(a) 2025

(b) 2030

(c) 2035

(d) 2050

Answer – (d) 2050


January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

–हर एक कदम सफलता की ओर…