23 AUGUST 2020 CURRENT AFFAIRS IN HINDI AND ENGLISH

यह 23 अगस्त 2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से जुलाई 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।

1. फर्टिलाइजर्स एसोसिएशन आॅफ इंडिया के नए अध्यक्ष हाल ही में कौन बने है?

(a)        अमित वाजपेयी

(b)        किशोर रुंगटा

(c)        राजीव निगम

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) किशोर रुंगटा

——————————————————

2. कोविड-19 से सम्बन्धित गेम “The Corona Fighters” हाल ही में किस राजनेता द्वारा लांच किया गया है?

(a)        अमित शाह

(b)        पीयूष गोयल

(c)        डाॅ हर्षवर्धन सिंह

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c)डाॅ हर्षवर्धन सिंह

——————————————————

3. “लेबर ब्यूरों के अधिकारिक लोगोहाल ही में किस राजनेता द्वारा लांच किया गया है?

(a)        संतोष गंगवार

(b)        निर्मला सीतारमण

(c)        प्रकाश जावडेकर

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a)संतोष गंगवार

——————————————————

4. किस बैंक ने हाल ही में ग्रीन डिपाॅजिट प्रोग्राम लांच किया है?

(a)        बैंक आॅफ इंडिया

(b)        ICICI बैंक

(c)        HDFC बैंक

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c)HDFC बैंक


Also Read:

22 August 2020 Currenrt Affairs in Hindi

21 August s2020 Currenrt Affairs in Hindi


5. टोक्यों ओलम्पिक में भारतीय टीम का स्पोंसर हाल ही में किसे बनाया गया है?

(a)        Paytm

(b)        Oppo

(c)        INOX Group

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c)INOX Group

——————————————————

6. स्वच्छ सर्वेक्षण 2020 रिपोर्ट के अनुसार कौन सा राज्य सबसे स्वच्छ रहा है?

(a)        उत्तराखंड

(b)        छत्तीशगढ़

(c)        गुजरात

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) छत्तीशगढ़

——————————————————

7. “ट्राईफूड परियोजना हाल ही में किसके द्वारा लांच की गयी है?

(a)        अर्जुन मुंडा

(b)        प्रकाश जावडेकर

(c)        निर्मला सीतारमण

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a)अर्जुन मुंडा

——————————————————

8. “एक संकल्प बुर्जुगों के नामनामक अभियान हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा चलाया जा रहा है?

(a)        उत्तरप्रदेश

(b)        मध्यप्रदेश

(c)        अरुणाचल प्रदेश

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) मध्यप्रदेश

——————————————————

9. विश्व स्नूकर चैम्पियनशिप 2020 हाल ही में किसने जीती है?

(a)        कीरेन विल्सन

(b)        राॅनी ओसुलिवान

(c)        रूवेन विल्सन

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) राॅनी ओसुलिवान

——————————————————

10. गोपालस्वामी कस्तूरीरंगन हाल ही में देहांत हो गया वह कौन थे?

(a)        कवि

(b)        फिल्म डायरेक्टर

(c)        क्रिकेटर

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c)क्रिकेटर


23 AUGUST 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH

These are the important current affairs questions of 23 August 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it. >

1. Who has recently become the new president of the Fertilizers Association of India?

(a)Amit Vajpayee

(b) Kishore Rungta

(c)Rajiv Nigam

(d)None of these

Answer- (b) Kishore Rungta

————————————————– —-

2.. COVID-19 related game “The Corona Fighters” has been launched by which politician recently?

(a)Amit Shah

(b) Piyush Goyal

(c)Dr. Harshvardhan Singh

(d)None of these

Answer- (c)Dr. Harshvardhan Singh

————————————————– —-

3. The official “logo” of “Labor Bureau” has been launched by which politician recently?

(a)Santosh Gangwar

(b) Nirmala Sitharaman

(c)Prakash Javadekar

(d)None of these

Answer- (a)Santosh Gangwar

————————————————– —-

4. Which bank has recently launched “Green Deposit Program”?

(a)Bank of India

(b) ICICI Bank

(c)HDFC Bank

(d)None of these

Answer- (c)HDFC Bank

————————————————– —-

5. Who has been appointed the Sponsor of the Indian team in the recent Tokyo Olympics?

(a)Paytm

(B) Opposition

(c)INOX Group

(d)None of these

Answer- (c)INOX Group

————————————————– —-

6. Which state has been the cleanest according to the Clean Survey 2020 report?

(a)Uttarakhand

(B) Chhattisgarh

(c)Gujarat

(d)None of these

Answer – (b) Chhattisgarh

————————————————– —-

7. “Trifood Project” has recently been launched by?

(a)Arjun Munda

(b) Prakash Javadekar

(c)Nirmala Sitharaman

(d)None of these

Answer- (a)Arjun Munda

————————————————– —-

8. Recently, which state government has launched a campaign called “A Resolution of Elderly People”?

(a)Uttar Pradesh

(B) Madhya Pradesh

(c)Arunachal Pradesh

(d)None of these

Answer- (B) Madhya Pradesh

————————————————– —-

9. Who has recently won the World Snooker Championship 2020?

(a)Kieren Wilson

(b) Rani Osulivan

(c)Rouwen Wilson

(d)None of these

Answer- (b) Rani Osulivan

————————————————– —-

10. Gopalaswami Kasturirangan died recently Who was he?

(a)Poet

(b) Film director

(c)Cricketer

(d)None of these

Answer- (c)Cricketer

————————————————– —-

January, February, MarchApril and May 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

–हर एक कदम सफलता की ओर…

23 AUGUST 2020 CURRENT AFFAIRS IN HINDI AND ENGLISH, CURRENT AFFAIRS BY THE BEST GYAN

Leave a Reply