24-25 AUGUST 2020 CURRENT AFFAIRS IN HINDI

24-25 AUGUST 2020 CURRENT AFFAIRS IN HINDI


यह 24-25 अगस्त 2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से जुलाई 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


1. भारतीय स्टेट बैंक के प्रबंध निदेशक (MD) के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        अश्वनी भाटिया

(b)        किशोर रुंगटा

(c)        अर्जुन सिंह

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) अश्वनी भाटिया

—————————————————–

2. भारत के नए चुनाव आयुक्त के रूप में हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        राजीव कुमार

(b)        अशोक लवासा

(c)        नरेन्द्र मित्तल

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) राजीव कुमार

—————————————————–

3. केन्द्रीय मंत्रीमंडल द्वारा हाल ही में किस हवाई अड्डे को अडानी इंटरप्राइजेज को 50 वर्षों के लिए पट्टे पर देने की मंजूरी प्रदान की है?

(a)        तिरुवनंतपुरम हवाई अड्डा

(b)        जयपुर हवाई अड्डा

(c)        गवाहाटी हवाई अड्डा

(d)        उपरोक्त सभी 

उत्तर-(d) उपरोक्त सभी 

—————————————————–

4. विश्व सौर प्रोद्योगिकी शिखर सम्मेलन का उद्घाटन हाल ही में किसके द्वारा किया गया है?

(a)        अमित शाह

(b)        नितिन गडकरी

(c)        नरेन्द्र मोदी

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) नरेन्द्र मोदी

—————————————————–

5. किस राज्य सरकार ने हाल ही में जल संकट के लिए इजराइल के साथ समझौता किया है?

(a)        राजस्थान

(b)        उत्तरप्रदेश

(c)        गुजरात

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) उत्तरप्रदेश

—————————————————–

6. The Anywhere School नामक पहल हाल ही में किसके द्वारा शुरू की गयी है?

(a)        शिक्षा मंत्रालय द्वारा

(b)        गूगल द्वारा

(c)        फेसबुक द्वारा

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) गूगल द्वारा

—————————————————–

7. डोमिनिक गणराज्य के राष्ट्रपति हाल ही में कौन बने है?

(a)        लुईस रोडोल्फो अबिनैडर

(b)        कीथ रोवले

(c)        रीथ डोवर

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) लुईस रोडोल्फो अबिनैडर

—————————————————–

8. भास्कर मैती का हाल ही में देहांत हो गया वह कौन थे?

(a)        पत्रकार

(b)        फुटबाॅलर

(c)        कवि

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) फुटबाॅलर

—————————————————–

9. किस देश ने हाल ही में कोविड-19 की जांच के लिए सलाइवा डायरेक्ट नामक रैपिड टेस्ट को मंजूरी दी है?

(a)        भारत

(b)        इटली

(c)        अमेरिका

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) अमेरिका

—————————————————–

10. किस देश में एक बडे़ प्राकृतिक गैस रिजर्व की खोज की गयी है?

(a)        माॅरीशस

(b)        तुर्की

(c)        ईरान

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) तुर्की

—————————————————–

11. इजराइल ने हाल ही में किस देश के साथ पहली बार टेलीफोन सेवा शुरू की है?

(a)        ईराक

(b)        संयुक्त अरब अमीरात

(c)        तुर्की

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) संयुक्त अरब अमीरात

—————————————————–

12. Indian Tomorrow: Conversations with the Next Generation Political Leaders नामक पुस्तक हाल ही में किसके द्वारा लिखी गयी है?

(a)        प्रदीप छिब्बर

(b)        रवि अहूजा

(c)        विक्रम सेठ

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) प्रदीप छिब्बर


24-25 AUGUST 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 24-25 August 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it. >


1. Who has been appointed as the Managing Director (MD) of State Bank of India?

(a) Ashwani Bhatia

(b) Kishore Rungta

(c) Arjun Singh

(d) None of these

Answer- (a) Ashwani Bhatia

—————————————————–

2. Recently who has been appointed as the new Election Commissioner of India?

(a) Rajiv Kumar

(b) Ashok Lavasa

(c) Narendra Mittal

(d) None of these

Answer- (a) Rajiv Kumar

—————————————————–

3. The Union Cabinet has recently approved which airport to lease Adani Enterprises for 50 years?

(a) Thiruvananthapuram Airport

(b) Jaipur Airport

(c) Gauhati Airport

(d. All of the above

Answer- (d) All of the above

—————————————————–

4. The World Solar Technology Summit has been inaugurated recently by

(a) Amit Shah

(b) Nitin Gadkari

(c) Narendra Modi

(d) None of these

Answer- (c) Narendra Modi

—————————————————–

5. Which state government has recently signed an agreement with Israel for the water crisis?

(a) Rajasthan

(b) Uttar Pradesh

(c) Gujarat

(d) None of these

Answer – (b) Uttar Pradesh

—————————————————–

6. Recently an initiative called The Anywhere School has been launched by

(a) by Ministry of Education

(b) by Google

(c) by Facebook

(d) None of these

Answer – (a) by Google

—————————————————–

7. Who has recently become President of the Dominican Republic?

(a) Louise Rodolfo Abinadar

(b) Keith Rowley

(c) Reith Dover

(d) None of these

Answer- (a) Lewis Rodolfo Abinadar

—————————————————–

8. Who was Bhaskar Maity recently died?

(a) Journalist

(b) footballer

(c) Poet

(d) None of these

Answer – (b) Footballer

—————————————————–

9. Which country has recently approved a rapid test called Saliva Direct for screening of Kovid-19?

(a) India

(b) Italy

(c) America

(d) None of these

Answer – (b) America

—————————————————–

10. In which country has a large natural gas reserve been discovered?

(a) Mauritius

(b) Turkey

(c) Iran

(d) None of these

Answer – (b) Turkey

—————————————————–

11. Israel has recently started telephone service with which country?

(a) Iraq

(b) United Arab Emirates

(c) Turkey

(d) None of these

Answer- (b) United Arab Emirates

—————————————————–

12. Recently, a book titled Indian Tomorrow: Conversations with the Next Generation Political Leaders has been written by

(a) Pradeep Chhibber

(b) Ravi Ahuja

(c) Vikram Seth

(d) None of these

Answer – (a) Pradeep Chhibber

——————————————————

January, February, MarchApril and May 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

–हर एक कदम सफलता की ओर…

CURRENT AFFAIRS BY THE BEST GYAN

Leave a Reply