30 August 2020 Current Affairs in Hindi & English

यह 30 अगस्त 2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से जुलाई 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


30 August 2020 Current Affairs in Hindi & English

1. किस राज्य ने हाल ही में संविधान की छठी अनुसूची में शामिल होने के लिए प्रस्ताव पारित किया है?

(a)        केरल

(b)        अरुणाचल प्रदेश

(c)        सिक्किम

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) अरुणाचल प्रदेश

—————————————————–

2. एस बी आई म्युच्युअल फंड के नए MD & CEO हाल ही में कौन बने है?

(a)        विनय टोंस

(b)        रवि मोहन

(c)        ऋचा अग्निहोत्री

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) विनय टोंस

—————————————————–

3. अपशिष्ट प्लास्टिक से डीजल बनाने में प्लांट का उद्घाटन हाल ही में किस राज्य में किया गया है?

(a)        उत्तराख्ंाड

(b)        अरुणाचल प्रदेश

(c)        सिक्किम

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) उत्तराख्ंाड

—————————————————–

4. IAF की पहली महिला फ्लाइट कमांडर हाल ही में कौन बनी है?

(a)        लक्ष्मी वालिया

(b)        शालिजा धामी

(c)        प्रेरणा गर्ग

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) शालिजा धामी

—————————————————–

5. किस बैंक द्वारा हाल ही में ATM से निकासी के लिए OTP सुविधा की शुरुआत की गयी है?

(a)        भारतीय स्टेट बैंक

(b)        बैंक आॅफ बड़ौदा

(c)        केनरा बैंक

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) केनरा बैंक


Also Read:

29 August 2020 Currenrt Affairs in Hindi

28-August s2020 Currenrt Affairs in Hindi


6. जन औषधि सुगम एप हाल ही में किसके द्वारा लांच किया गया है?

(a)        अमित शाह

(b)        नरेन्द्र मोदी

(c)        डी वी सदानंद गौड़ा

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) डी वी सदानंद गौड़ा

—————————————————–

7. असम राज्य में जन्मी अर्चना महंत का हाल ही में 72 वर्ष की उम्र में देहांत हो गया वह कौन थी?

(a)        खिलाड़ी

(b)        गायिका

(c)        लेखक

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) गायिका

—————————————————–

8. एस्ट्रा राफेल संचार प्रणाली का उद्घाटन हाल ही में कहां किया गया है?

(a)        नई दिल्ली

(b)        मुम्बई

(c)        हैदराबाद

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) हैदराबाद

—————————————————–

9. तेज गेंदबाज सेसिल राइट ने हाल ही में संन्यास लेने की घोषणा की है वह किस देश के है?

(a)        आस्ट्रेलिया

(b)        न्यूजीलैंड

(c)        वेस्टइंडीज

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) वेस्टइंडीज

—————————————————–

10. किस देश ने हाल ही में आपातकालीन अमेजन शिखर सम्मेलन का प्रस्ताव रखा है?

(a)        रूस

(b)        जापान

(c)        पेरू

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) पेरू


30 AUGUST 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 30 August 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it. >


1. Which state has recently passed a resolution for inclusion in the Sixth Schedule of the Constitution?

(a) Kerala

(b) Arunachal Pradesh

(c) Sikkim

(d) None of these

Answer – (c) Arunachal Pradesh

————————————————– —

2. Who has recently become the new MD & CEO of SBI Mutual Fund?

(a) Vinay Tons

(b) Ravi Mohan

(c) Richa Agnihotri

(d) None of these

Answer – (a) Vinay Tons

————————————————– —

3. In which state the plant has been inaugurated recently in making diesel from waste plastic?

(a) Uttarakhand

(b) Arunachal Pradesh

(c) Sikkim

(d) None of these

Answer – (a) Uttarakhand

————————————————– —

4. Recently who became the first female flight commander of IAF?

(a) Lakshmi Walia

(b) Shalija Dhami

(c) Prerna Garg

(d) None of these

Answer – (b) Shalija Dhami

————————————————– —

5. Which bank has recently introduced OTP facility for ATM withdrawals?

(a) State Bank of India

(b) Bank of Baroda

(c) Canara Bank

(d) None of these

Answer – (c) Canara Bank


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to June 2020 Download: Click Here


6. Recently, the Jan Aushadhi Sugam app has been launched by?

(a) Amit Shah

(b) Narendra Modi

(c) DV Sadananda Gowda

(d) None of these

Answer- (c) DV Sadananda Gowda

————————————————– —

7. Archana Mahanta, born in the state of Assam, died recently at the age of 72, who was she?

(a) player

(b) singer

(c) Author

(d) None of these

Answer – (b) Singer

————————————————– —

8. Where is the Astra Rafael communication system recently inaugurated?

(a) New Delhi

(b) Mumbai

(c) Hyderabad

(d) None of these

Answer – (c) Hyderabad

————————————————– —

9. Fast bowler Cecil Wright has recently announced his retirement from which country?

(a) Australia

(b) New Zealand

(c) West Indies

(d) None of these

Answer – (c) West Indies

————————————————– —

10. Which country has recently proposed an emergency Amazon summit?

(a) Russia

(b) Japan

(c) Peru

(d) None of these

Answer – (c) Peru

——————————————————

January, February, MarchApril and May 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply