29 August 2020 Current Affairs In Hindi & English

यह 29 अगस्त 2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से जुलाई 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


29 August 2020 Current Affairs In Hindi & English

1. विश्व जल सप्ताह हाल ही में कब से कब तक मनाया गया है?

(a)        21 अगस्त से 26 अगस्त

(b)        22 अगस्त से 27 अगस्त

(c)        24 अगस्त से 28 अगस्त

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) 24 अगस्त से 28 अगस्त

थीम- Water and Climate Change: Accelerating Action.

—————————————————–

2. 200 अरब डाॅलर की संपत्ति वाले विश्व के पहले व्यक्ति हाल ही में कौन बने है?

(a)        मुकेश अंबानी

(b)        जेफ बेजोस

(c)        बिल गेट्स

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) जेफ बेजोस

—————————————————–

3. पहला ड्रैगनफ्लाई फेस्टिवल हाल ही में किस राज्य में मनाया गया, जिसका नाम “थुंबिमहोत्सवम 2020“ है?

(a)        असम

(b)        केरल

(c)        मिजोरम

(d)        इनमें से कोई नही

 उत्तर-(b) केरल

—————————————————–

4. अंतर्राष्ट्रीय बुकर पुरस्कार जीतने वाली सबसे कम उम्र की लेखिका हाल ही में कौन बनी है?

(a)        मारिके लुकास रिजनेवेल्ड

(b)        एलिस पेरी

(c)        कल्याणी श्रीवास्तव

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) मारिके लुकास रिजनेवेल्ड

-मारिके लुकास रिजनेवेल्ड 29 वर्ष की है, यह नीदरलैंड की है।

—————————————————–

5. भारतीय ऊर्जा विनिमय के MD & CEO के रूप में हाल ही में नियुक्त किया गया है?

(a)        अरविंद सिन्हा

(b)        राजीव अस्थाना

(c)        सत्यनारायण गोयल

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) सत्यनारायण गोयल


Also Read:

28 August 2020 Currenrt Affairs in Hindi


6. किस राज्य सरकार ने हाल ही मे अस्पतालों में “आरोग्य मित्र“ की नियुक्ति की है?

(a)        उत्तराखंड

(b)        आंन्ध्रप्रदेश

(c)        महाराष्ट्र

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) आंन्ध्रप्रदेश

—————————————————–

7. नीति आयोग द्वारा हाल ही में जारी एक्सपोर्ट प्रिपेडेंस इंडेक्स में कौन सा राज्य प्रथम स्थान पर रहा है?

(a)        महाराष्ट्र

(b)        गुजरात

(c)        अरुणाचल प्रदेश

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) गुजरात

—————————————————–

8. Cricket Drona नामक पुस्तक हाल ही में किसके द्वारा लिखी गयी है?

(a)        सुधा मूर्ति

(b)        रवि नारायण

(c)        आनंद वासु

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) आनंद वासु

—————————————————–

9. टेस्ट क्रिकेट में सबसे तेज 600 विकेट लेने वालें दुनिया के पहले खिलाड़ी हाल ही में कौन बने है?

(a)        ब्रेट ली

(b)        जेम्स एंडरसन

(c)        मिचेल स्टार्क

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) जेम्स एंडरसन

—————————————————–

10. डिजिटल क्वालिटी आॅफ लाइफ इंडेक्स 2020 हाल ही में जारी किया गया है इसमें कौन सा देश प्रथम स्थान पर रहा है?

(a)        स्वीडन

(b)        डेनमार्क

(c)        उपरोक्त दोनों

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) उपरोक्त दोनों

—————————————————–

29 AUGUST 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 29 August 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it.


1. How long has World Water Week been celebrated recently?

(a) 21 August to 26 August

(b) 22 August to 27 August

(c) 24 August to 28 August

(d) None of these

Answer- (c) 24 August to 28 August

Theme– Water and Climate Change: Accelerating Action.

—————————————————–

2. Who has recently become the first person in the world with assets of 200 billion dollars?

(a) Mukesh Ambani

(b) Jeff Bezos

(c) Bill Gates

(d) None of these

Answer – (b) Jeff Bezos

—————————————————–

3. The first Dragonfly Festival was recently celebrated in which state, named “Thumbimohotsavam 2020″?

(a) Assam

(b) Kerala

(c) Mizoram

(d) None of these

 Answer – (b) Kerala

—————————————————–

4. Who has recently become the youngest writer to win the International Booker Prize?

(a) Marike Lucas Rijnveld

(b) Alice Perry

(c) Kalyani Srivastava

(d) None of these

Answer- (a) Marike Lucas Rijneveld

_Marike Lucas Rijneveld is 29 years old, is from the Netherlands.

—————————————————–

5. Recently appointed as MD & CEO of Indian Energy Exchange?

(a) Arvind Sinha

(b) Rajiv Asthana

(c) Satyanarayan Goyal

(d) None of these

Answer- (c) Satyanarayan Goyal


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to July 2020 Download: Click Here


6. Which state government has recently appointed “Arogya Mitra” in hospitals?

(a) Uttarakhand

(b) Andhra Pradesh

(c) Maharashtra

(d) None of these

Answer – (b) Andhra Pradesh

—————————————————–

7. Which state has ranked first in the Export Preparedness Index recently released by NITI Aayog?

(a) Maharashtra

(b) Gujarat

(c) Arunachal Pradesh

(d) None of these

Answer – (b) Gujarat

—————————————————–

8. Recently who has written a book called Cricket Drona?

(a) Sudha Murthy

(b) Ravi Narayan

(c) Anand Vasu

(d) None of these

Answer- (c) Anand Vasu

—————————————————–

9. Who has recently become the world’s first player to take the fastest 600 wickets in Test cricket?

(a) Brett Lee

(b) James Anderson

(c) Mitchell Starc

(d) None of these

Answer – (b) James Anderson

—————————————————–

10. Digital Quality of Life Index 2020 has been released recently, which country ranked first in it?

(a) Sweden

(b) Denmark

(c) Both of the above

(d) None of these

Answer- (c) Both of the above

——————————————————

January, February, MarchApril and May 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply