
यह 27-28 September 2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से अगस्त 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।
27-28 September 2020 Current Affairs in Hindi & English
1. IPL में सबसे तेज 2000 रन बनाने वाले भारतीय बल्लेबाज हाल ही में कौन बने है जिन्होने सचिन तेंदुलकर का भी रिकार्ड तोड़ दिया है?
(a) के एल राहुल
(b) विराट कोहली
(c) रोहित शर्मा
(d) महेन्द्र सिंह धोनी
उत्तर-(b) के एल राहुल
—————————————————-
2. विश्व फार्मासिस्ट दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?
(a) 23 सितम्बर
(b) 24 सितम्बर
(c) 25 सितम्बर
(d) 26 सितम्बर
उत्तर-(c) 25 सितम्बर
—————————————————-
3. मुख्यमंत्री ग्राम्य परिवहन अचोड़ी योजना हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा शुरू की गयी है?
(a) ओडिशा
(b) असम
(c) मिजोरम
(d) सिक्किम
उत्तर-(c) असम
—————————————————-
4. Acer India के ब्रांड अम्बसडर हाल ही में कौन बने है?
(a) अक्षय कुमार
(b) अजय देवगन
(c) सोनू सूद
(d) महेन्द्र सिंह धोनी
उत्तर-(c) सोनू सूद
—————————————————-
5. किस राज्य सरकार ने हाल ही में भ्रष्टाचार की जांच करने और अधिक पारदर्शिता लाने के उद्देश्य से सतर्कता आयोग की स्थापना को मंजूरी प्रदान की है?
(a) उत्तरप्रदेश
(b) पंजाब
(c) आंन्ध्रप्रदेश
(d) ओडिशा
उत्तर-(b) पंजाब
6. भारत और किस देश के बीच हाल ही में आभासी द्विपक्षीय शिखर सम्मेलन आयोजित किया गया है?
(a) रूस
(b) नेपाल
(c) बांग्लादेश
(d) श्री लंका
उत्तर-(d) श्री लंका
—————————————————-
7. मोहम्मद हुसैन रोबल हाल ही में किस देश के प्रधानमंत्री बने है?
(a) सोमालिया
(b) सूडान
(c) भूटान
(d) इथोपिया
उत्तर-(a) सोमालिया
—————————————————-
8. अंतर्राष्ट्रीय परमाणु हथियार उन्मूलन दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?
(a) 24 सितम्बर
(b) 26 सितम्बर
(c) 25 सितम्बर
(d) 23 सितम्बर
उत्तर-(b) 26 सितम्बर
—————————————————-
9. केबल स्टेड ब्रिज का उद्घाटन हाल ही में किस राज्य में किया गया है?
(a) केरल
(b) हरियाणा
(c) तेलंगाना
(d) ओडिशा
उत्तर-(b) तेलंगाना
—————————————————-
10. यू राइज नामक एकीकृत पोर्टल हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा लांच किया गया है?
(a) कर्नाटक
(b) उत्तरप्रदेश
(c) हरियाणा
(d) इनमें से कोई नही
उत्तर-(b) उत्तरप्रदेश
11. गैर संक्रामक रोग की रोकथाम और नियंत्रण के लिए किस राज्य सरकार ने पुरस्कार जीता है?
(a) केरल
(b) हरियाणा
(c) ओडिशा
(d) महाराष्ट्र
उत्तर-(a) केरल
—————————————————-
12. अपने देश भारत ने हाल ही में किस देश के साथ समुद्री अभ्यास JIMEX शुरू किया है?
(a) रूस
(b) जापान
(c) अमेरिका
(d) नेपाल
उत्तर-(b) जापान
—————————————————-
13. ठीक हुए कोरोना रोगियों के लिए TB परिक्षण किस राज्य सरकार ने अनिवार्य कर दिया है?
(a) केरल
(b) पश्चिम बंगाल
(c) राजस्थान
(d) ओडिशा
उत्तर-(b) पश्चिम बंगाल
—————————————————-
14. दुर्गा पूजा समितियों को 50000 रुपये का अनुदान देने की घोषणा हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा की गयी है?
(a) केरल
(b) पश्चिम बंगाल
(c) राजस्थान
(d) ओडिशा
उत्तर-(b) पश्चिम बंगाल
—————————————————-
15. शेखर बसु का हाल ही में देहांत हो गया वह कौन थे?
(a) कवि
(b) लेखक
(c) पत्रकार
(d) वैज्ञानिक
उत्तर-(d) वैज्ञानिक
27-28 September 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH
These are the important current affairs questions of 27-28 September 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it. >
1. Who has recently become the fastest Indian batsman to score 2000 runs in IPL, who has also broken the record of Sachin Tendulkar?
(a) KL Rahul
(b) Virat Kohli
(c) Rohit Sharma
(d) Mahendra Singh Dhoni
Answer – (b) KL Rahul
————————————————– –
2. On which date has World Pharmacists Day recently been celebrated?
(a) 23 September
(b) 24 September
(c) 25 September
(d) 26 September
Answer – (c) 25 September
————————————————– –
3. Chief Minister Rural Transport Achodi Yojana has been recently launched by which state government?
(a) Odisha
(b) Assam
(c) Mizoram
(d) Sikkim
Answer – (c) Assam
————————————————– –
4. Who has recently become the brand ambassador of Acer India?
(a) Akshay Kumar
(b) Ajay Devgan
(c) Sonu Sood
(d) Mahendra Singh Dhoni
Answer- (c) Sonu Sood
————————————————– –
5. Which state government has recently approved the establishment of Vigilance Commission with the objective of investigating corruption and bringing more transparency?
(a) Uttar Pradesh
(b) Punjab
(c) Andhra Pradesh
(d) Odisha
Answer – (b) Punjab
————————————————– –
6. Recently a virtual bilateral summit has been held between India and which country?
(a) Russia
(b) Nepal
(c) Bangladesh
(d) Sri Lanka
Answer – (d) Sri Lanka
————————————————– –
7. Mohammad Hussain Robal has recently become the Prime Minister of which country?
(a) Somalia
(b) Sudan
(c) Bhutan
(d) Ethiopia
Answer – (a) Somalia
————————————————– –
8. On which date has the International Nuclear Weapons Abolition Day been celebrated recently?
(a) 24 September
(b) 26 September
(c) 25 September
(d) 23 September
Answer – (b) 26 September
————————————————– –
9. In which state the Cable Stade Bridge has been inaugurated recently?
(a) Kerala
(b) Haryana
(c) Telangana
(d) Odisha
Answer – (b) Telangana
————————————————– –
10. Which state government has recently launched an integrated portal called You Rise?
(a) Karnataka
(b) Uttar Pradesh
(c) Haryana
(d) None of these
Answer – (b) Uttar Pradesh
————————————————– –
11. Which state government has won the award for non-infectious disease prevention and control?
(a) Kerala
(b) Haryana
(c) Odisha
(d) Maharashtra
Answer – (a) Kerala
————————————————– –
12. With which country has your country India recently started the maritime exercise JIMEX?
(a) Russia
(b) Japan
(c) America
(d) Nepal
Answer – (b) Japan
————————————————– –
13. Which state government has made TB testing mandatory for cured corona patients?
(a) Kerala
(b) West Bengal
(c) Rajasthan
(d) Odisha
Answer – (b) West Bengal
————————————————– –
14. Recently which state government has announced a grant of Rs 50000 to Durga Puja committees?
(a) Kerala
(b) West Bengal
(c) Rajasthan
(d) Odisha
Answer – (b) West Bengal
————————————————– –
15. Shekhar Basu died recently, who was he?
(a) Poet
(b) Author
(c) Journalist
(d) Scientist
Answer – (d) Scientist
January to August 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here
General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here
By- The Best GyaN Team
—हर एक कदम सफलता की ओर…