Daily Current Affairs 19 November 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 19 November 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 19 November 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs

Download Monthly Current Affairs PDF: E-Books

19 November 2020 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 19 November  2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।


1. बिहार के मुख्यमंत्री के रूप में नीतीश कुमार ने हाल ही में कौन सी बार शपथ ली है?

(a)        चैथी बार

(b)        तीसरी बार

(c)        सातवीं बार

(d)        पांचवीं बार

उत्तर-(c) सातवीं बार

– नीतीश कुमार ने बिहार के मुख्यमंत्री के रूप में 16 नवम्बर 2020 को 2 उपमुख्यमंत्री (तारकिशोर प्रसाद और रेणु देवी) तथा 12 मंत्रियों के साथ शपथ ली।

– नीतीश कुमार अब तक कुल 7 बार बिहार राज्य के मुख्यमंत्री बन चुके है।

– वह पहली बार वर्ष 2000 में मुख्यमंत्री बने थे तब उनका कार्यकाल कुल 7 दिनों का रहा था।

– नीतीश कुमार वर्ष 2001 से 2004 तक केन्द्रीय रेल मंत्री भी रहे है।

– नीतीश कुमार का जन्म 1 मई 1951 में हसौत पटना, बिहार में हुआ था।

—————————————————-

2. किस राज्य ने देश में सर्वाधिक लिंगानुपात का रिकार्ड दर्ज किया है?

(a)        मध्यप्रदेश

(b)        मणिपुर

(c)        हिमाचल प्रदेश

(d)        अरुणाचल प्रदेश

उत्तर-(d) अरुणाचल प्रदेश

– 2018 की रिपोर्ट हाल ही में जारी की गयी है जिसके अनुसार अरुणाचल प्रदेश राज्य में 1000 पुरुषों पर 1085 महिलाएं है।

– इसी रिपोर्ट के अनुसार मणिपुर राज्य में सबसे कम लिंगानुपात दर्ज किया गया है यहां 1000 पुरुषों पर 757 महिलाएं है।

—————————————————-

3. प्रो ए एन भादुड़ी मेमोरियल लेक्चर अवार्ड 2020 से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)        डाॅ के सिंह

(b)        सुधा मूर्ति

(c)        डाॅ सुसंता कर

(d)        डाॅ सप्रुेम

उत्तर-(c) डाॅ सुसंता कर

– डाॅ सुसंता कर को सोसाइटी आॅफ केमिस्ट बेंगलुरु इंडिया द्वारा इस अवार्ड से सम्मानित किया गया है।

– डाॅ सुसंता कर एक वरिष्ठ वैज्ञानिक है।

– यह अवार्ड लीसमीनिया टूनोवानी (प्रोटोजोआ) को परिभाषित करने में उनके योगदान के लिए दिया गया है।

—————————————————-

4. मृदुला सिन्हा का हाल ही में देहांत हो गया वह किस राज्य की पहली महिला राज्यपाल थी?

(a)        मध्यप्रदेश

(b)        गोवा

(c)        हिमाचल प्रदेश

(d)        असम

उत्तर-(b) गोवा

– मृदुला सिन्हा का जन्म 27 नवम्बर 1942 में मुजफ्फरपुर, बिहार में हुआ था और 18 नवम्बर 2020 को 77 वर्ष की उम्र में उनका देहांत हो गया।

– वह गोवा राज्य की पहली महिला राज्यपाल थी।

– उन्हे 26 अगस्त 2014 में गोवा का राज्यपाल बनाया गया था।

—————————————————-

5. भारतीय चुनाव आयोग ने किसे पंजाब राज्य चिन्ह के रूप में नियुक्त किया है?

(a)        अमिताभ बच्चन

(b)        सोनू सूद

(c)        विवेक ओबराय

(d)        अनुपम खेर

उत्तर-(b) सोनू सूद

चुनाव आयोग-

स्थापना- 25 जनवरी 1950

मुख्य चुनाव आयुक्त- सुनील अरोड़ा


17-18 November 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English

15-16 November 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English


6. HDFC म्यूचुअल फंड के अगले MD&CEO के रूप में हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        नवनीत मुनोत

(b)        सुशील सिन्हा

(c)        मुकुंद शर्मा

(d)        राजबीर सिंह

उत्तर-(b) नवनीत मुनोत

—————————————————-

7. ग्रामीण सड़क विक्रेता योजना की शुरुआत किस राज्य के मुख्यमंत्री द्वारा की गयी है?

(a)        मध्यप्रदेश

(b)        सिक्किम

(c)        हिमाचल प्रदेश

(d)        हरियाणा

उत्तर-(a) मध्यप्रदेश

– इस योजना के तहत ग्रामीण सड़को पर जो विक्रता अपनी वस्तुओं को बेंचते है उन्हे वित्तीय सहायता प्रदान की जाएगी।

—————————————————-

8. किस बैंक द्वारा मुंह बंद रखो अभियान शुरू किया गया है?

(a)        SBI

(b)        BOB

(c)        BOI

(d)        HDFC Bank

उत्तर-(d) HDFC Bank

– इस अभियान को शुरु करने का प्रमुख उद्देश्य साइबर धोखाधड़ी से बचने के बारे में जागरुकता फैलाना है।

—————————————————-

9. अंतर्राष्ट्रीय छात्र दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया?

(a)        15 नवम्बर

(b)        16 नवम्बर

(c)        17 नवम्बर

(d)        18 नवम्बर

उत्तर-(c) 17 नवम्बर

– ध्यान रहे विश्व छात्र दिवस 15 अक्टूबर को मनाया जाता है।

—————————————————-

10. मास्टर्स गोल्फ टूर्नामेंट 2020 का खिताब हाल ही में किसने जीता है?

(a)        डस्टिन जाॅनसन

(b)        टाइगर बुड्स

(c)        जस्टिस थाॅमस

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) डस्टिन जाॅनसन

– अमेरिकी गोल्फर डस्टिन जाॅनसन ने 18 साल बाद यह खिताब जीता है।

– वर्ष 2002 में अमेरिकी गोल्फर टाइगर बुड्स ने यह खिताब जीता था।


Daily Current Affairs 17-18 November 2020 in English


1. Which of the following times has Nitish Kumar been sworn in as the Chief Minister of Bihar?

(a) fourth time

(b) third time

(c) seventh time

(d) fifth time

Answer- (c) seventh time

– Nitish Kumar was sworn in as the Chief Minister of Bihar on 16 November 2020 with 2 Deputy Chief Ministers (Tarkishore Prasad and Renu Devi) and 12 ministers.

– Nitish Kumar has become the Chief Minister of Bihar state a total of 7 times so far.

– He first became the Chief Minister in the year 2000, when his tenure was for a total of 7 days.

Nitish Kumar has also been the Union Railway Minister from 2001 to 2004.

– Nitish Kumar was born on 1 May 1951 in Hasaut Patna, Bihar.

————————————————– –

2. Which state has recorded the highest sex ratio in the country?

(a) Madhya Pradesh

(b) Manipur

(c) Himachal Pradesh

(d) Arunachal Pradesh

Answer – (d) Arunachal Pradesh

– The 2018 report has been released recently according to which the state of Arunachal Pradesh has 1085 females to 1000 males.

– According to the same report, the lowest sex ratio has been recorded in the state of Manipur, where there are 757 females per 1000 males.

————————————————– –

3. Who has been recently honored with the Prof. AN Bhaduri Memorial Lecture Award 2020?

(a) Dr. K. Singh

(b) Sudha Murthy

(c) Dr. Susanta Kar

(d) Dr. Saprum

Answer – (c) Dr. Susanta Kar

– Dr. Susanta Kar has been honored with this award by the Society of Chemist Bengaluru India.

– Dr. Susanta Kar is a senior scientist.

– This award is given for his contribution in defining Lysaminia toonovani (Protozoa).

————————————————– –

4. Mridula Sinha died recently she was the first woman governor of which state?

(a) Madhya Pradesh

(b) Goa

(c) Himachal Pradesh

(d) Assam

Answer – (b) Goa

– Mridula Sinha was born on 27 November 1942 in Muzaffarpur, Bihar and died on 18 November 2020 at the age of 77.

– She was the first female governor of the state of Goa.

– He was made the Governor of Goa on 26 August 2014.

————————————————– –

5. Who has been appointed by the Election Commission of India as the Punjab state symbol?

(a) Amitabh Bachchan

(b) Sonu Sood

(c) Vivek Oberoi

(d) Anupam Kher

Answer- (b) Sonu Sood

Election commission-

Establishment – 25 January 1950

Chief Election Commissioner- Sunil Arora


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to October 2020 Download: Click Here


6. Recently who has been appointed as the next MD & CEO of HDFC Mutual Fund?

(a) Navneet Munot

(b) Sushil Sinha

(c) Mukund Sharma

(d) Rajbir Singh

Answer- (b) Navneet Munot

————————————————– –

7. Which state’s Chief Minister has started the rural road vendor scheme?

(a) Madhya Pradesh

(b) Sikkim

(c) Himachal Pradesh

(d) Haryana

Answer- (a) Madhya Pradesh

– Under this scheme, financial assistance will be provided to the vendors who sell their items on rural roads.

————————————————– –

8. Which bank has launched a ‘Mouth Shut Campaign’?

(a) SBI

(b) BOB

(c) BOI

(d) HDFC Bank

Answer- (d) HDFC Bank

– The main objective of starting this campaign is to spread awareness about avoiding cyber fraud.

————————————————– –

9. On which date was the International Student Day recently?

(a) 15 November

(b) 16 November

(c) 17 November

(d) 18 November

Answer – (c) 17 November

Mind you, World Student Day is celebrated on 15 October.

————————————————– –

10. Who has recently won the title of Masters Golf Tournament 2020?

(a) Dustin Johnson

(b) Tiger Buds

(c) Justice Thomas

(d) None of these

Answer – (b) Dustin Johnson

– American golfer Dustin Johnson has won this title after 18 years.

– The title was won by American golfer Tiger Buds in 2002.


Daily Current Affairs 19 November 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 19 November 2020 Hindi


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply