Daily Current Affairs 19 October 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 19 October 2020 Hindi & English

यह 19 October 2020 के महत्वपूर्ण Daily Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से सितम्बर 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


Daily Current Affairs 19 October 2020 Hindi & English

1. अंतर्राष्ट्रीय गरीबी उन्मूलन दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        15 अक्टूबर

(b)        16 अक्टूबर

(c)        17 अक्टूबर

(d)        18 अक्टूबर

उत्तर-(c) 17 अक्टूबर

—————————————————-

2. वैश्विक भूख सूचकांक 2020 के अनुसार भारत की कितने प्रतिशत आबादी कुपोषित है?

(a)        11%

(b)        14%

(c)        17%

(d)        8%

उत्तर-(b) 14%

—————————————————-

3. वाइल्ड लाइफ फोटोग्राफर आॅफ द ईयर अवार्ड 2020 जीतने वाली पहली भारतीय महिला हाल ही में कौन बनी है?

(a)        रेखा सिंह

(b)        ऐश्वर्या श्रीधर

(c)        पिंकी शंखधार

(d)        अनामिका चैधरी

उत्तर-(b) ऐश्वर्या श्रीधर

—————————————————-

4. विश्व बैंक की 102वीं बैठक हाल ही में सम्पन्न हुई इसमें भारत का प्रतिनिधित्व किसने किया?

(a)        नरेन्द्र मोदी

(b)        पीयूष गोयल

(c)        निर्मला सीतारमण

(d)        एस जयशंकर

उत्तर-(c)  निर्मला सीतारमण

—————————————————-

5. “मिशन शक्तिकार्यक्रम शुरू करने की घोषणा हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा की गयी है?

(a)        गुजरात

(b)        तेलंगाना

(c)        उत्तरप्रदेश

(d)        केरल

उत्तर-(c) उत्तरप्रदेश


18 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi

17 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi


6. राष्ट्रीय सुरक्षा गार्ड का 36वां स्थापना दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        15 अक्टूबर

(b)        16 अक्टूबर

(c)        17 अक्टूबर

(d)        18 अक्टूबर

उत्तर-(b) 16 अक्टूबर

—————————————————-

7. भारत निर्वाचन आयोग द्वारा हाल ही में किस विशेष पुलिस पर्यवेक्षक के रूप में नियुक्त किया गया है?

(a)        मृणाल कांत दास

(b)        राजेश सिंह

(c)        जयशंकर प्रकाश

(d)        प्रथमेश गर्ग

उत्तर-(a) मृणाल कांत दास

—————————————————-

8. कपिला कलाम कार्यक्रम का शुभारंभ हाल ही में किस राजनेता द्वारा किया गया है?

(a)        स्मृति ईरानी

(b)        निर्मला सीतारमण

(c)        नरेन्द्र मोदी

(d)        रमेश पोखरियाल निशंक

उत्तर-(d) रमेश पोखरियाल निशंक

—————————————————-

9. “द बैंटल आॅफ बिलोंगिंगनामक पुस्तक का हाल ही में विमाचन हुआ इसके लेखक कौन है?

(a)        शशि थरूर

(b)        प्रथमेश कुमार

(c)        रीना राय

(d)        अशोक देशाई

उत्तर-(a) शशि थरूर

—————————————————-

10. क्रिकेटर उमर गुल ने हाल ही में क्रिकेट के सभी प्रारूपों से संन्यास लेने की घोषणा की है वह किस देश के है?

(a)        पाकिस्तान

(b)        बांग्लादेश

(c)        अफगानिस्तान

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) पाकिस्तान


19 October 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 19 October 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it.


1. International Poverty Alleviation Day has been observed recently on which date?

(a) 15 October

(b) 16 October

(c) 17 October

(d) 18 October

Answer – (c) 17 October

————————————————– –

2. What percentage of India’s population is malnourished according to the Global Hunger Index 2020?

(a) 11%

(b) 14%

(c) 17%

(d) 8%

Answer – (b) 14%

————————————————– –

3. Who has recently become the first Indian woman to win the Wildlife Photographer of the Year Award 2020?

(a) Rekha Singh

(b) Aishwarya Sridhar

(c) Pinky Conch

(d) Anamika Chaudhary

Answer- (b) Aishwarya Sridhar

————————————————– –

4. Who represented India in the 102nd meeting of the World Bank held recently?

(a) Narendra Modi

(b) Piyush Goyal

(c) Nirmala Sitharaman

(d) S. Jaishankar

Answer – (c) Nirmala Sitharaman

————————————————– –

5. Which state government has recently announced the launch of the “Mission Shakti” program?

(a) Gujarat

(b) Telangana

(c) Uttar Pradesh

(d) Kerala

Answer – (c) Uttar Pradesh


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to September 2020 Download: Click Here


6. On which date has the 36th Foundation Day of the National Security Guard been celebrated recently?

(a) October 15

(b) 16 October

(c) 17 October

(d) 18 October

Answer: (b) 16 October

————————————————– –

7. Recently who has been appointed as Special Police Supervisor by Election Commission of India?

(a) Mrinal Kant Das

(b) Rajesh Singh

(c) Jaishankar Prakash

(d) Prathamesh Garg

Answer – (a) Mrinal Kant Das

————————————————– –

8. Recently, which politician has launched the Kapila Kalam program?

(a) Smriti Irani

(b) Nirmala Sitharaman

(c) Narendra Modi

(d) Ramesh Pokhriyal Nishank

Answer- (d) Ramesh Pokhriyal Nishank

————————————————– –

9. Who is the author of the book “The Bantle of Belonging” recently released?

(a) Shashi Tharoor

(b) Prathamesh Kumar

(c) Reena Rai

(d) Ashok Desai

Answer- (a) Shashi Tharoor

————————————————– –

10. Cricketer Omar Gul has recently announced his retirement from all formats of cricket, he belongs to which country?

(a) Pakistan

(b) Bangladesh

(c) Afghanistan

(d) None of these

Answer – (a) Pakistan


January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

–हर एक कदम सफलता की ओर…

Leave a Reply