Daily Current Affairs 20 October 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 20 October 2020 Hindi & English

यह 20 October 2020 के महत्वपूर्ण Daily Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से सितम्बर 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


Daily Current Affairs 20 October 2020 Hindi & English

1. विश्व स्वास्थ्य संघठन द्वारा हाल ही में जारी ग्लोबल TB रिपोर्ट 2020 के अनुसार दुनियां के कितने प्रतिशत मरीज भारत में है?

(a)        16%

(b)        21%

(c)        26%

(d)        11%

उत्तर-(c) 26%

—————————————————-

2. भारत ने पहली बार हाल ही में INS सिंधुवीर नामक पनडुब्बी किस देश को लीज पर देने की घोषणा की है?

(a)        म्यांमार

(b)        श्री लंका

(c)        भूटान

(d)        बांग्लादेश

उत्तर-(a) म्यांमार

—————————————————-

3. ड्रग कंट्रोलर जनरल आॅफ इंडिया (GCGI)  ने किस देश की कोरोना वैक्सीन स्पूतनिक-V को भारत में ट्रायल की मंजूरी दी है?

(a)        इटली

(b)        चीन

(c)        रूस

(d)        अमेरिका

उत्तर-(c) रूस

—————————————————-

4. किस देश के पासपोर्ट को हाल ही में दुनियां का सबसे शक्तिशाली पासपोर्ट घोषित किया गया है?

(a)        अमेरिका

(b)        जापान

(c)        उत्तर कोरिया

(d)        न्यूजीलैंड

उत्तर-(d) न्यूजीलैंड

—————————————————-

5. विश्व आघात दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        15 अक्टूबर

(b)        16 अक्टूबर

(c)        17 अक्टूबर

(d)        18 अक्टूबर

उत्तर-(c) 17 अक्टूबर


19 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English

18 October 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English


6. जेसिंडा आर्डन किस देश की दूसरी बार हाल ही में प्रधानमंत्री चुनी गयीं है?

(a)        जिम्बाम्बे

(b)        न्यूजीलैंड

(c)        आस्ट्रेलिया

(d)        कनाडा

उत्तर-(b) न्यूजीलैंड

—————————————————-

7. भारत के किस पड़ोसी देश ने हाल ही में 12 अक्टूबर 2020 को दुष्कर्म के मामलों में मृत्युदंड सम्बन्धी अध्यादेश को मंजूरी प्रदान की है?

(a)        श्री लंका

(b)        बांग्लादेश

(c)        नेपाल

(d)        पाकिस्तान

उत्तर-(b) बांग्लादेश

—————————————————-

8. किस राज्य सरकार ने हाल ही में पुलिस भर्ती में 20 प्रतिशत सीटंे महिलाओं केे लिए आरक्षित की है?

(a)        उत्तरप्रदेश

(b)        उत्तराखंड

(c)        हरियाणा

(d)        महाराष्ट्र

उत्तर-(a) उत्तरप्रदेश

—————————————————-

9. पृथ्वी-2 मिसाइल का रात्रि परीक्षण हाल ही में कहां किया गया है?

(a)        ओडिशा

(b)        केरल

(c)        महाराष्ट्र

(d)        कर्नाटक

उत्तर-(a) ओडिशा

—————————————————-

10. डिजिटल स्वास्थ्य सुविधाएं और सुरक्षा प्रदान करने के लिए अपने देश भारत ने हाल ही में किस देश के साथ समझौता किया है?

(a)        नीदरलैंड

(b)        इटली

(c)        जर्मनी

(d)        अमेरिका

उत्तर-(a) नीदरलैंड


20 October 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 20 October 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it.


1. According to the recently released Global TB Report 2020 by the World Health Organization, how many percent of the world’s patients are in India?

(a) 16%

(b) 21%

(c) 26%

(d) 11%

Answer – (c) 26%

————————————————– –

2. India has recently announced the lease of INS Sindhuveer to which country for the first time?

(a) Myanmar

(b) Sri Lanka

(c) Bhutan

(d) Bangladesh

Answer – (a) Myanmar

————————————————– –

3. Drug Controller General of India (GCGI) has approved the trial of Corona vaccine Sputnik-V from which country?

(a) Italy

(b) China

(c) Russia

(d) America

Answer – (c) Russia

————————————————– –

4. Which country’s passport has recently been declared the most powerful passport in the world?

(a) America

(b) Japan

(c) North Korea

(d) New Zealand

Answer – (d) New Zealand

————————————————– –

5. On which date has World Trauma Day been celebrated recently?

(a) 15 October

(b) 16 October

(c) 17 October

(d) 18 October

Answer – (c) 17 October


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to September 2020 Download: Click Here


6. Jesinda Arden has been elected Prime Minister of which country for the second time recently?

(a) Zimbabwe

(b) New Zealand

(c) Australia

(d) Canada

Answer – (b) New Zealand

————————————————– –

7. Which country of India has recently approved the ordinance related to death penalty in rape cases on 12 October 2020?

(a) Sri Lanka

(b) Bangladesh

(c) Nepal

(d) Pakistan

Answer – (b) Bangladesh

————————————————– –

8. Which state government has recently reserved 20 percent seats in police recruitment for women?

(a) Uttar Pradesh

(b) Uttarakhand

(c) Haryana

(d) Maharashtra

Answer – (a) Uttar Pradesh

————————————————– –

9. Where has the night test of Prithvi-2 missile recently been conducted?

(a) Odisha

(b) Kerala

(c) Maharashtra

(d) Karnataka

Answer – (a) Odisha

————————————————– –

10. India has recently signed an agreement with which country to provide digital health facilities and security?

(a) Netherlands

(b) Italy

(c) Germany

(d) America

Answer- (a) Netherlands


January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

–हर एक कदम सफलता की ओर…

Leave a Reply