Current Affairs 30 March 2021 in Hindi :Download PDF

Current Affairs 30 March 2021 in Hindi :Download PDF
Important for all competitive exams

Current Affairs 30 March 2021 in Hindi :Download PDF

Download Daily Sets & Monthly Current Affairs PDF: Download

30 मार्च 2021 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 30 मार्च 2021 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।

आज की हिंदी करेंट अफेयर्स की PDF डाउनलोड करने के लिए लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है।


Book Promotion

1. कौन सा राज्य हाल ही में देश में सर्वाधिक हवाई अड्डो वाला राज्य बन जाएगा?

(a)        महाराष्ट्र

(b)        उत्तर प्रदेश

(c)        गुजरात

(d)        मध्यप्रदेश

उत्तर-(b) उत्तर प्रदेश

—————————————————–

2. शहीद अशफाक उल्लाह खान प्राणी उद्यान का उद्घाटन हाल ही में कहां किया गया है?

(a)        वाराणसी

(b)        भोपाल

(c)        लखनऊ

(d)        गोरखपुर

उत्तर-(d) गोरखपुर

—————————————————–

3. उत्तर प्रदेश राज्य के किस शहर में हाल ही में रेजिडेंसियल हाॅकी सेंटर आॅफ एक्सीलेंस स्थापित किया जाएगा?

(a)        गोरखपुर

(b)        लखनऊ

(c)        कानपुर

(d)        वाराणसी

उत्तर-(b) लखनऊ

—————————————————–

4. नीलम साहनी को हाल ही में किस राज्य के राज्य निर्वाचन आयुक्त के रूप में नियुक्त किया गया है?

(a)        आन्ध्रप्रदेश

(b)        अरुणाचल प्रदेश

(c)        सिक्किम

(d)        उत्तर प्रदेश

उत्तर-(a) आन्ध्रप्रदेश


29 March 2021 Currenrt Affairs in Hindi & English

28 March 2021 Currenrt Affairs in Hindi & English


5. मुख्यमंत्री देवदर्शन योजना की शुरूआत हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा शुरू की गयी है?

(a)        मणिपुर

(b)        गोवा

(c)        उत्तराखंड

(d)        मध्यप्रदेश

उत्तर-(b) गोवा

—————————————————–

6. किस शहर को हाल ही में कोरोना के दौरान उत्कृष्ट कार्यो के लिए स्मार्ट सिटी अवार्ड 2021 से सम्मनित किया गया है?

(a)        देहरादून

(b)        कानपुर

(c)        मुम्बई

(d)        जयपुर

उत्तर-(a) देहरादून

—————————————————–

7. “Manohar Parikar : Brilliant mind, Simple life” नामक पुस्तक हाल ही में किसके द्वारा लिखी गयी है?

(a)        संजीव कुमार

(b)        सुभद्रा पर्रीकर

(c)        मनोज सिंह

(d)        नितिन गोखले

उत्तर-(d) नितिन गोखले

—————————————————–

8. किस देश ने हाल ही में बिट्रिश व्यक्तियों और संस्थाओ पर प्रतिबंध लगाने की घोषणा की है?

(a)        भारत

(b)        बांग्लादेश

(c)        श्री लंका

(d)        चीन

उत्तर-(d) चीन

—————————————————–

9. प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदी द्वारा हाल ही में किस देश के युवाओं के लिए स्वर्ण जयंती छात्रवृति की घोषणा की है?

(a)        नेपाल

(b)        बांग्लादेश

(c)        श्री लंका

(d)        रूस

उत्तर-(b) बांग्लादेश

—————————————————–

10. केन्द्र सरकार द्वारा राष्ट्रीय एयरलाइन एयर इंडिया के कितने प्रतिशत हिस्से का निजीकरण करने की घोषणा की है?

(a)        50 प्रतिश

(b)        75 प्रतिशत

(c)        65 प्रतिशत

(d)        100 प्रतिशत

उत्तर-(d) 100 प्रतिशत


Current Affairs 30 March 2021 in English


1. Recently which state will become the state with the highest number of airports in the country?

(a) Maharashtra

(b) Uttar Pradesh

(c) Gujarat

(d) Madhya Pradesh

Answer – (b) Uttar Pradesh


Current Affairs Book Promotion

————————————————– —

2. Where has the Shaheed Ashfaq Ullah Khan Zoological Park been inaugurated recently?

(a) Varanasi

(b) Bhopal

(c) Lucknow

(d) Gorakhpur

Answer – (d) Gorakhpur

————————————————– —

3. In which city of Uttar Pradesh state, recently the Residential Hockey Center of Excellence will be established?

(a) Gorakhpur

(b) Lucknow

(c) Kanpur

(d) Varanasi

Answer – (b) Lucknow

————————————————– —

4. Neelam Sahni has recently been appointed as the State Election Commissioner of which state?

(a) Andhra Pradesh

(b) Arunachal Pradesh

(c) Sikkim

(d) Uttar Pradesh

Answer – (a) Andhra Pradesh

————————————————– —

5. Which state government has recently launched the Mukhyamantri Devadarshan Yojana?

(a) Manipur

(b) Goa

(c) Uttarakhand

(d) Madhya Pradesh

Answer – (b) Goa

————————————————– —

6. Which city has recently been awarded the Smart City Award 2021 for outstanding work during the corona?

(a) Dehradun

(b) Kanpur

(c) Mumbai

(d) Jaipur

Answer – (a) Dehradun

————————————————– —

7. Recently who has written a book titled “Manohar Parikar: Brilliant mind, Simple life”?

(a) Sanjeev Kumar

(b) Subhadra Parrikar

(c) Manoj Singh

(d) Nitin Gokhale

Answer – (d) Nitin Gokhale

————————————————– —

8. Which country has recently announced a ban on British individuals and organizations?

(a) India

(b) Bangladesh

(c) Sri Lanka

(d) China

Answer – (d) China

————————————————– —

9. Recently Prime Minister Narendra Modi has announced the Golden Jubilee Scholarship for the youth of which country?

(a) Nepal

(b) Bangladesh

(c) Sri Lanka

(d) Russia

Answer – (b) Bangladesh

————————————————– —

10. The Central Government has announced the privatization of what percentage of the national airline Air India?

(a) 50 percent

(b) 75 percent

(c) 65 percent

(d) 100 percent

Answer – (d) 100 percent


Download Today’s Free Current Affairs PDF: – Click here

Other Ebook or PDF- Download Now


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


Thebestgyan’s most popular posts

Daily Current Affairs

Top Ten Sets: Top 10 Sets

GPSH Sets

Freedom Fighters of India

UP Current Affairs


Leave a Reply