Daily Current Affairs 02-04 October 2020 Hindi & English

02-04 October 2020 Current Affairs

यह 02-04 October 2020 के महत्वपूर्ण Daily Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से अगस्त 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


Daily Current Affairs 02-04 October 2020 Hindi & English

1. अंतर्राष्ट्रीय अहिंसा दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        1 अक्टूबर

(b)        2 अक्टूबर

(c)        3 अक्टूबर

(d)        4 अक्टूबर

उत्तर-(b) 2 अक्टूबर

—————————————————-

2. भारतीय फिल्म और टेलिविजन संस्थान सोसायटी के अध्यक्ष और गवर्निंग काउंसिल का चेयरमैन हाल ही में किस बनाया गया है?

(a)        शेखर कपूर

(b)        अनुपम खेर

(c)        परेश रावल

(d)        नसीरुद्दीन शाह

उत्तर-(a) शेखर कपूर

—————————————————-

3. अंतर्राष्ट्रीय काॅफी दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        1 अक्टूबर

(b)        2 अक्टूबर

(c)        3 अक्टूबर

(d)        4 अक्टूबर

उत्तर-(a) 1 अक्टूबर

—————————————————-

4. किस महिला क्रिकेटर ने T20 इंटरनेशनल में 92 विकेट लेकर महेन्द्र सिंह धोनी के 91 विकेटकीपिंग का रिकार्ड तोड़ दिया?

(a)        सरोज आंनद

(b)        मिमि चर्कवर्ती

(c)        अरूणा यादव

(d)        एलिसा हीली

उत्तर-(d)एलिसा हीली

—————————————————-

5. अंतर्राष्ट्रीय अनुवाद दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        30 सितम्बर

(b)        2 अक्टूबर

(c)        3 अक्टूबर

(d)        4 अक्टूबर

उत्तर-(a) 30 सितम्बर

—————————————————-

6. शुष्क क्षेत्रों पर ग्रीन कारपेट बनाने के लिए जलकला योजना की शुरूआत हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा की गयी है?

(a)        पश्चिम बंगाल

(b)        ओडिशा

(c)        आंन्ध्रप्रदेश

(d)        राजस्थान

उत्तर-(c) आंन्ध्रप्रदेश


7. नाबार्ड ने हाल ही में किस राज्य में स्वच्छता साक्षरता अभियान शुरू किया है?

(a)        कर्नाटक

(b)        मध्यप्रदेश

(c)        गुजरात

(d)        उत्तरप्रदेश

उत्तर-(a) कर्नाटक

—————————————————-

8. डिफेंस इंडिया स्टार्टअप चैलेंज-4 हाल ही में किसके द्वारा लांच किया गया है?

(a)        अमित शाह

(b)        राजनाथ सिंह

(c)        नरेन्द्र मोदी

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) राजनाथ सिंह

—————————————————-

9. पर्यटन संजीवनी योजना हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा शुरू की गयी है?

(a)        मिजोरम

(b)        राजस्थान

(c)        महाराष्ट्र

(d)        असम

उत्तर-(d) असम

—————————————————-

10. ब्रह्मोस मिसाइल का सफलतापूर्वक परीक्षण हाल ही में कहां किया गया?

(a)        ओडिशा

(b)        राजस्थान

(c)        आंध्रप्रदेश

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) ओडिशा

—————————————————-

11. इसरो ने अपना वीनस मिशन किस वर्ष शुरू करने की घोषणा हाल ही में की है?

(a)        2022

(b)        2021

(c)        2025

(d)        2026

उत्तर-(c) 2025

—————————————————-

12. स्कूल फीस में 25 प्रतिशत फीस कटौती करने की घोषणा हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा की गयी है?

(a)        कर्नाटक

(b)        मध्यप्रदेश

(c)        गुजरात

(d)        उत्तरप्रदेश

उत्तर-(c) गुजरात

Daily Current Affairs 02-04 October 2020 Hindi & English


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to June 2020 Download: Click Here


13. किसाने के लिए घर पर उर्वरक पहुंचाने की सविधा हाल ही में किस राज्य में शुरू की गयी है?

(a)        कर्नाटक

(b)        आंन्ध्रप्रदेश

(c)        गुजरात

(d)        उत्तरप्रदेश

उत्तर-(b) आंन्ध्रप्रदेश

—————————————————-

14. आॅपरेशन मेरी सहेली नामक अभियान हाल ही में किसके द्वारा शुरू किया गया है?

(a)        पूर्वोत्तर रेलवे

(b)        दक्षिण मध्य रेलवे

(c)        दक्षिण पूर्व रेलवे

(d)        उत्तर रेलवे

उत्तर-(c) दक्षिण पूर्व रेलवे

—————————————————-

15. चाय श्रमिको के लिए आवास कार्यक्रम की घोषणा हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा की गयी है?

(a)        केरल

(b)        असम

(c)        पश्चिम बंगाल

(d)        नागालैंड

उत्तर-(c) पश्चिम बंगाल

—————————————————-

16. विजई वर्धन हाल ही में किस राज्य के मुख्य सचिव बने है?

(a)        हरियाणा

(b)        मध्यप्रदेश

(c)        गुजरात

(d)        उत्तरप्रदेश

उत्तर-(a) हरियाणा

—————————————————-

17. आत्मनिर्भर भारत स्वयंभू कार्यक्रम की घोषणा हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा की गयी है?

(a)        कर्नाटक

(b)        मध्यप्रदेश

(c)        गोवा

(d)        राजस्थान

उत्तर-(c) गोवा

—————————————————-

18. नए श्रम सचिव के रूप में हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        अपूर्वा चन्द्रा

(b)        अनीस शुक्ला

(c)        रवि भारद्वाज

(d)        राखी सिन्हा

उत्तर-(a) अपूर्वा चन्द्रा

—————————————————-

19. इंडिया टुडे हेल्थगिरी पुरस्कार हाल ही में किसने जीता है?

(a)        कर्नाटक

(b)        मध्यप्रदेश

(c)        केरल

(d)        उत्तरप्रदेश

उत्तर-(c) केरल

—————————————————-

20. कंबोडिया में भारत के नए राजदूत के रूप में हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        रीवा गांगुली दास

(b)        सुब्रमणियम रेड्डी

(c)        देवयानी उत्तम खोबरागड़े

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) देवयानी उत्तम खोबरागड़े

—————————————————-

21. भारतीय नौसेना ने हाल ही में किस देश की सेना के साथ 4-5 अक्टूबर 2020 को बोंगोसागर अभ्यास किया?

(a)        श्री लंका

(b)        बांग्लादेश

(c)        रूस

(d)        जापान

उत्तर-(b) बांग्लादेश


02-04 September 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 02-04 October 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it. >


1. International non-violence day has been celebrated recently on which date?

(a) 1 October

(b) 2 October

(c) 3 October

(d) 4 October

Answer – (b)  2 October

————————————————– –

2. Who has recently been appointed as the President of the Society of Film and Television Institute of India and the Chairman of the Governing Council?

(a) Shekhar Kapur

(b) Anupam Kher

(c) Paresh Rawal

(d) Naseeruddin Shah

Answer- (a) Shekhar Kapur

————————————————– –

3. On which date has the International Coffee Day been celebrated recently?

(a) 1 October

(b) 2 October

(c) 3 October

(d) 4 October

Answer – (a) 1 October

————————————————– –

4. Which female cricketer broke Mahendra Singh Dhoni’s 91 wicketkeeping record in T20 International with 92 wickets?

(a) Saroj Anand

(b) Mimi Charkavarti

(c) Aruna Yadav

(d) Alyssa Healy

Answer – (d) Alyssa Healy

————————————————– –

5. On which date has the International Translation Day recently been celebrated?

(a) 30 September

(b) 2 October

(c) 3 October

(d) 4 October

Answer – (a) 30 September

————————————————– –

6. Recently, which state government has started the Jalakala scheme to make green carpet on dry areas?

(a) West Bengal

(b) Odisha

(c) Andhra Pradesh

(d) Rajasthan

Answer – (c) Andhra Pradesh

————————————————– –

7. NABARD has recently launched a cleanliness literacy campaign in which state?

(a) Karnataka

(b) Madhya Pradesh

(c) Gujarat

(d) Uttar Pradesh

Answer – (a) Karnataka

————————————————– –

8. Defense India Startup Challenge-4 has been launched by whom recently?

(a) Amit Shah

(b) Rajnath Singh

(c) Narendra Modi

(d) None of these

Answer – (b) Rajnath Singh

————————————————– –

9. Tourism Sanjeevani Yojana has been recently launched by which state government?

(a) Mizoram

(b) Rajasthan

(c) Maharashtra

(d) Assam

Answer – (d) Assam

————————————————– –

10. Where was the BrahMos missile successfully tested recently?

(a) Odisha

(b) Rajasthan

(c) Andhra Pradesh

(d) None of these

Answer – (a) Odisha

————————————————– –

11. In which year ISRO has announced to start its Venus mission recently?

(a) 2022

(b) 2021

(c) 2025

(d) 2026

Answer – (c) 2025

————————————————– –

12. Which state government has recently announced a 25 percent fee reduction in school fees?

(a) Karnataka

(b) Madhya Pradesh

(c) Gujarat

(d) Uttar Pradesh

Answer – (c) Gujarat

————————————————– –

13. In which state has the facility to supply fertilizers at home been introduced recently?

(a) Karnataka

(b) Andhra Pradesh

(c) Gujarat

(d) Uttar Pradesh

Answer – (b) Andhra Pradesh

————————————————– –

14. Recently, the campaign named Operation Meri Saheli has been launched by whom?

(a) North Eastern Railway

(b) South Central Railway

(c) South Eastern Railway

(d) Northern Railway

Answer – (c) South Eastern Railway

————————————————– –

15. Housing program for tea workers has been announced recently by which state government?

(a) Kerala

(b) Assam

(c) West Bengal

(d) Nagaland

Answer – (c) West Bengal

————————————————– –

16. Vijai Vardhan has recently become the Chief Secretary of which state?

(a) Haryana

(b) Madhya Pradesh

(c) Gujarat

(d) Uttar Pradesh

Answer – (a) Haryana

————————————————– –

17. Self-reliant India Swayambhu program has recently been announced by which state government?

(a) Karnataka

(b) Madhya Pradesh

(c) Goa

(d) Rajasthan

Answer – (c) Goa

————————————————– –

18. Recently who has been appointed as the new Labor Secretary?

(a) Apoorva Chandra

(b) Anees Shukla

(c) Ravi Bhardwaj

(d) Rakhi Sinha

Answer- (a) Apoorva Chandra

————————————————– –

19. Who has recently won the India Today Healthgiri Award?

(a) Karnataka

(b) Madhya Pradesh

(c) Kerala

(d) Uttar Pradesh

Answer – (c) Kerala

————————————————– –

20. Recently who has been appointed as the new Ambassador of India to Cambodia?

(a) Rewa Ganguly Das

(b) Subramaniam Reddy

(c) Devyani Uttam Khobragade

(d) None of these

Answer- (c) Devyani Uttam Khobragade

————————————————– –

21. Indian Navy recently conducted a Bongosagar exercise with which country’s army on 4-5 October 2020?

(a) Sri Lanka

(b) Bangladesh

(c) Russia

(d) Japan

Answer – (b) Bangladesh


January to August 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply