Daily Current Affairs 05 October 2020 Hindi & English

05 October 2020 Current affairs

यह 05 October 2020 के महत्वपूर्ण Daily Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से अगस्त 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


Daily Current Affairs 05 October 2020 Hindi & English

1. एक करोड़ से ज्यादा कोरोना परीक्षण करने वाला पहला राज्य हाल ही में कौन बना है?

(a)        कर्नाटक

(b)        मध्यप्रदेश

(c)        गुजरात

(d)        उत्तरप्रदेश

उत्तर-(d) उत्तरप्रदेश

—————————————————-

2. दस हजार फीट ऊंची विश्व की सबसे लम्बी हाइवे सुरंग “अटल टनल“ का उद्घाटन हाल ही में 3 अक्टूबर 2020 को प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदी द्वारा किया गया, इसकी लम्बाई कितनी है?

(a)        7 किमी.

(b)        8 किमी.

(c)        9.02 किमी.

(d)        11.05 किमी.

उत्तर-(c) 9.02 किमी.

—————————————————-

3. महाराष्ट्र सरकार द्वारा किस सीनियर गायिका को वर्ष 2020-21 का लता मंगेशकर पुरस्कार देने की घोषणा की गयी है?

(a)        उषा मंगेशकर

(b)        अल्का यागनिक

(c)        अनुराधा पौडवाल

(d)        आशा भोसले

उत्तर-(a) उषा मंगेशकर

—————————————————-

4. विश्व पशु दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        1 अक्टूबर

(b)        2 अक्टूबर

(c)        3 अक्टूबर

(d)        4 अक्टूबर

उत्तर-(d) 4 अक्टूबर

—————————————————-

5. संस्मरण पुस्तक (मेमाॅयर बुक) अनफिनिस्ड की लेखिका कौन है, जिनकी यह पुस्तक रिलीज होते की अमेरिका की बेस्ट सेलर बन गयी है?

(a)        दीपिका पादुकोण

(b)        रानी मुखर्जी

(c)        ट्वींकल खन्ना

(d)        प्रियंका चोपड़ा

उत्तर-(d) प्रियंका चोपड़ा

6. महिन्द्रा गु्रप ने अपना उपाध्यक्ष किसे नियुक्त किया है?

(a)        मोहित कपूर

(b)        रवि सेट्टी

(c)        सोमेश अग्रवाल

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) मोहित कपूर

—————————————————-

7. NCRB द्वारा जारी रिपोर्ट के अनुसार कौन सा शहर महिलाओं के खिलाफ अपराध में प्रथम स्थान पर रहा है?

(a)        दिल्ली

(b)        पटना

(c)        मुम्बई

(d)        लखनऊ

उत्तर-(a) दिल्ली

—————————————————-

8. विश्व संयम दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        30 सितम्बर

(b)        2 अक्टूबर

(c)        3 अक्टूबर

(d)        4 अक्टूबर

उत्तर-(c)3 अक्टूबर

—————————————————-

9. पथश्री अभियान हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा शुरू किया गया है?

(a)        कर्नाटक

(b)        मध्यप्रदेश

(c)        पश्चिम बंगाल

(d)        उत्तरप्रदेश

उत्तर-(c) पश्चिम बंगाल

—————————————————-

10. संयुक्त राष्ट्र विकास कार्यक्रम (UNDP)  ने किस भारतीय अभिनेता को स्पेशल ह्यूमेनिटेरियन एक्शन अवार्ड से सम्मानित किया है?

(a)        अक्षय कुमार

(b)        सोनू सूद

(c)        अमिताभ बच्चन

(d)        परेश रावल

उत्तर-(b) सोनू सूद


05 October 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 05 October 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it. >


1. Who has recently become the first state to conduct more than one crore corona tests

(a) Karnataka

(b) Madhya Pradesh

(c) Gujarat

(d) Uttar Pradesh

Answer – (d) Uttar Pradesh

————————————————– –

2. Atal Tunnel, the world’s longest highway tunnel ten thousand feet high, was recently inaugurated by Prime Minister Narendra Modi on October 3, 2020, what is its length?

(a) 7 km

(b) 8 km

(c) 9.02 km

(d) 11.05 km

Answer – (c) 9.02 km

————————————————– –

3. Which senior singer has been announced by Maharashtra Government to give Lata Mangeshkar Award for the year 2020-21?

(a) Usha Mangeshkar

(b) Alka Yagnik

(c) Anuradha Paudwal

(d) Asha Bhosle

Answer- (a) Usha Mangeshkar

————————————————– –

4. On which date has World Animal Day been celebrated recently?

(a) 1 October

(b) 2 October

(c) 3 October

(d) 4 October

Answer – (d) 4 October

————————————————– –

5. Who is the author of Memoir Book Unfinished, whose book has become America’s best seller upon its release?

(a) Deepika Padukone

(b) Rani Mukherjee

(c) Twinkle Khanna

(d) Priyanka Chopra

Answer- (d) Priyanka Chopra


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to September 2020 Download: Click Here


6. To whom has Mahindra Group appointed its Vice President?

(a) Mohit Kapoor

(b) Ravi Setty

(c) Somesh Aggarwal

(d) None of these

Answer- (a) Mohit Kapoor

————————————————– –

7. According to the report released by NCRB, which city has ranked first in crime against women?

(a) Delhi

(b) Patna

(c) Mumbai

(d) Lucknow

Answer – (a) Delhi

————————————————– –

8. On which date has World Restraint Day recently been celebrated?

(a) 30 September

(b) 2 October

(c) 3 October

(d) 4 October

Answer – (c) 3 October

————————————————– –

9. Pathshri campaign has been launched by which state government recently?

(a) Karnataka

(b) Madhya Pradesh

(c) West Bengal

(d) Uttar Pradesh

Answer – (c) West Bengal

————————————————– –

10. Which Indian actor has been awarded the Special Humanitarian Action Award by the United Nations Development Program (UNDP)?

(a) Akshay Kumar

(b) Sonu Sood

(c) Amitabh Bachchan

(d) Paresh Rawal

Answer- (b) Sonu Sood

——————————————————

January to August 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

–हर एक कदम सफलता की ओर…

Leave a Reply