Daily Current Affairs 06 October 2020 Hindi & English

06 October 2020 Current affairs

यह 06 October 2020 के महत्वपूर्ण Daily Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें। जनवरी से सितम्बर 2020 तक की करेंट अफेयर्स एवं सामान्य ज्ञान की PDF का लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है उस पर क्लिक करके डाउनलोड कर सकते है।


Daily Current Affairs 06 October 2020 Hindi & English

1. उत्तरप्रदेश राज्य के किस जनपद में राज्य का पहला गिद्ध संरक्षण और प्रजनन केन्द्र स्थापित किया गया है?

(a)        कानपुर

(b)        पीलीभीत

(c)        सहारनपुर

(d)        गोरखपुर

उत्तर-(d) गोरखपुर

—————————————————-

2. महिलाओं के खिलाफ अपराधों को रोकने के लिए आॅपरेशन दुराचारी शुरू करने की घोषणा हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा की गयी है?

(a)        कर्नाटक

(b)        मध्यप्रदेश

(c)        गुजरात

(d)        उत्तरप्रदेश

उत्तर-(d) उत्तरप्रदेश

—————————————————-

3. महिला T20 रैकिंग हाल ही में जारी की गयी है इसमें कौन सा देश प्रथम स्थान पर रहा है?

(a)        भारत

(b)        बांग्लादेश

(c)        आस्ट्रेलिया

(d)        श्री लंका

उत्तर-(c) आस्ट्रलिया

—————————————————-

4. शौर्य मिशाइल का सफलतापूर्वक परीक्षण हाल ही में कहां किया गया है?

(a)        आंन्ध्रप्रदेश

(b)        राजस्थान

(c)        ओडिशा

(d)        केरल

उत्तर-(c) ओडिशा

—————————————————-

5. आॅनलाइन एजूकेशन प्लेटफार्म वेदांतु ने अपना ब्रांड अम्बेसडर हाल ही में किसे बनाया है?

(a)        अक्षय कुमार

(b)        आमिर खान

(c)        अलिया भट्ट

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) आमिर खान

6. IPL में सबसे ज्यादा मैच खेलने वाले खिलाड़ी हाल ही में कौन बने है?

(a)        रोहित शर्मा

(b)        महेन्द्र सिंह धोनी

(c)        विराट कोहली

(d)        सुरेश रैना

उत्तर-(b) महेन्द्र सिंह धोनी

—————————————————-

7. दशक 2020-30 को Decade of Healthy Ageing नाम किसने दिया है?

(a)        ICMR

(b)        WHO

(c)        World Bank

(d)        UNESCO

उत्तर-(b) WHO

—————————————————-

8. किस राज्य ने हाल ही में 1 माह का साइबर सुरक्षा अभियान शुरू किया है?

(a)        असम

(b)        केरल

(c)        आंन्ध्रप्रदेश

(d)        दिल्ली

उत्तर-(a) असम

—————————————————-

9. केरल की किस लड़की ने 90 दिन में 350 आॅनलाइन कोर्स करने का विश्व रिकार्ड बनाया है?

(a)        लक्ष्मी मिश्रा

(b)        आरती रघुनाथ

(c)        सुमन सिन्हा

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) आरती रघुनाथ


06 October 2020 CURRENT AFFAIRS IN ENGLISH


These are the important current affairs questions of 06 October 2020 that will be used in your upcoming competitive exams. Link of current affairs and general knowledge PDF from January to July 2020 is given at the bottom of this page and can be downloaded by clicking on it.


1. In which district of Uttar Pradesh state, the first vulture conservation and breeding center of the state has been established?

(a) Kanpur

(b) Pilibhit

(c) Saharanpur

(d) Gorakhpur

Answer – (d) Gorakhpur

————————————————– –

2. Recently, which state government has announced the introduction of operation misdemeanors to prevent crimes against women?

(a) Karnataka

(b) Madhya Pradesh

(c) Gujarat

(d) Uttar Pradesh

Answer – (d) Uttar Pradesh

————————————————– –

3. Women’s T20 ranking has been released recently, which country has ranked first?

(a) India

(b) Bangladesh

(c) Australia

(d) Sri Lanka

Answer – (c) Australia

————————————————– –

4. Where has Shaurya Mishile successfully tested recently?

(a) Andhra Pradesh

(b) Rajasthan

(c) Odisha

(d) Kerala

Answer – (c) Odisha

————————————————– –

5. Recently, who has made online education platform Vedantu its brand ambassador?

(a) Akshay Kumar

(b) Aamir Khan

(c) Alia Bhatt

(d) None of these

Answer – (b) Aamir Khan


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to June 2020 Download: Click Here


6. Who has become the most played player in IPL recently?

(a) Rohit Sharma

(b) Mahendra Singh Dhoni

(c) Virat Kohli

(d) Suresh Raina

Answer- (b) Mahendra Singh Dhoni

————————————————– –

7. Who has given the Decade of Healthy Ageing the decade 2020-30?

(a) ICMR

(b) WHO

(c) World Bank

(d) UNESCO

Answer – (b) WHO

————————————————– –

8. Which state has recently started a 1-month cyber security campaign?

(a) Assam

(b) Kerala

(c) Andhra Pradesh

(d) Delhi

Answer – (a) Assam

————————————————– –

9. Which girl from Kerala has created a world record of doing 350 online courses in 90 days?

(a) Laxmi Mishra

(b) Aarti Raghunath

(c) Suman Sinha

(d) None of these

Answer- (b) Aarti Raghunath


January to August 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here


Daily Current Affairs 06 October 2020 Hindi & English

By- The Best GyaN Team

–हर एक कदम सफलता की ओर…


Leave a Reply