Daily Current Affairs 08 December 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 08 December 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 08 December 2020 Hindi & English

Hindi Current Affairs

Download Daily Sets & Monthly Current Affairs PDF: E-Books

08 दिसम्बर 2020 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 08 दिसम्बर  2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।


1. द स्ट्रेट टाइम्स द्वारा एशियन आॅफ द ईयर 2020 के रूप में हाल ही में किसे नामित किया गया है?

(a)        जाॅन अब्राहम

(b)        सोनू सूद

(c)        अदार पूनावाला

(d)        बहादुर सिंह

उत्तर-(c) अदार पूनावाला

—————————————————-

2. एथलेटिक्स फेडरेशन आॅफ इंडिया के मुख्य कोच के रूप में हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        राधाकृष्णन नायर

(b)        अजय बंगा

(c)        शांतनु नारायण

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) राधाकृष्णन नायर

—————————————————-

3. वायु प्रदूषण के कारण दुनियां की पहली मौत कहां दर्ज की गयी है?

(a)        अमेरिका

(b)        ब्रिटेन

(c)        भारत

(d)        न्यूजीलैंड

उत्तर-(b) ब्रिटेन

—————————————————-

4. कान्हलगांव को हाल ही में वन्यजीव अभ्यारण घोषित किया गया है यह भारत के किस राज्य में है?

(a)        महाराष्ट्र

(b)        उत्तराखंड

(c)        ओडिशा

(d)        उत्तर प्रदेश

उत्तर-(a) महाराष्ट्र

—————————————————-

5. किस राज्य के दांदूपुर रेलवे स्टेशन का नाम बदलकर हाल ही में मां बाराही देवी धाम कर दिया गया है?

(a)        मध्यप्रदेश

(b)        आन्ध्रप्रदेश

(c)        उत्तर प्रदेश

(d)        केरल

उत्तर-(c) उत्तर प्रदेश


07 December 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English

06 December 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English


6. भारतीय सेना के उपप्रमुख के रूप में हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        सुरजीत सिंह

(b)        परमजीत सिंह

(c)        अश्वनी सिंह

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) परमजीत सिंह

—————————————————-

7. 2 करोड़ से ज्यादा कोरोना परीक्षण करने वाला देश का पहला राज्य हाल ही में कौन बना है?

(a)        उत्तर प्रदेश

(b)        महाराष्ट्र

(c)        मध्यप्रदेश

(d)        राजस्थान

उत्तर-(a) उत्तर प्रदेश

—————————————————-

8. गर्भवती महिलाओं के लिए लंच बाॅक्स योजना शुरू करने की घोषणा किस राज्य सरकार ने की है?

(a)        ओडिशा

(b)        हरियाणा

(c)        तेलंगाना

(d)        अरुणाचल प्रदेश

उत्तर-(c) तेलंगाना

—————————————————-

9. किस राज्य सरकार ने जाति आधारित बस्तियों के नाम को बदलने की घोषणा की है?

(a)        उत्तराखंड

(b)        आन्ध्रप्रदेश

(c)        हरियाणा

(d)        महाराष्ट्र

उत्तर-(d) महाराष्ट्र

—————————————————-

10. 8वें नाॅर्थ ईस्ट फेस्टिवल का आयोजन हाल ही में कहां किया जाएगा?

(a)        लखनऊ

(b)        गुवाहटी

(c)        भोपाल

(d)        मुम्बई

उत्तर-(b) गुवाहटी


Daily Current Affairs 08 December 2020 in English


1. Who has recently been named as the Asian of the Year 2020 by The Straight Times?

(a) John Abraham

(b) Sonu Sood

(c) Adar Poonawala

(d) Bahadur Singh

Answer – (c) Adar Poonawala

————————————————– –

2. Recently who has been appointed as the head coach of the Athletics Federation of India?

(a) Radhakrishnan Nair

(b) Ajay Banga

(c) Shantanu Narayan

(d) None of these

Answer- (a) Radhakrishnan Nair

————————————————– –

3. Where is the world’s first death due to air pollution recorded?

(a) America

(b) Britain

(c) India

(d) New Zealand

Answer – (b) Britain

————————————————– –

4. Kanhalgaon has recently been declared a wildlife sanctuary in which state of India?

(a) Maharashtra

(b) Uttarakhand

(c) Odisha

(d) Uttar Pradesh

Answer – (a) Maharashtra

————————————————– –

5. Dandupur railway station of which state has recently been renamed as Ma Barahi Devi Dham?

(a) Madhya Pradesh

(b) Andhra Pradesh

(c) Uttar Pradesh

(d) Kerala

Answer – (c) Uttar Pradesh


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to October 2020 Download: Click Here


6. Recently who has been appointed as the Deputy Chief of the Indian Army?

(a) Surjeet Singh

(b) Paramjeet Singh

(c) Ashwani Singh

(d) None of these

Answer- (b) Paramjit Singh

————————————————– –

7. Who has recently become the first state in the country to conduct more than 2 crore corona tests?

(a) Uttar Pradesh

(b) Maharashtra

(c) Madhya Pradesh

(d) Rajasthan

Answer – (a) Uttar Pradesh

————————————————– –

8. Which state government has announced the launch of lunch box scheme for pregnant women?

(a) Odisha

(b) Haryana

(c) Telangana

(d) Arunachal Pradesh

Answer – (c) Telangana

————————————————– –

9. Which state government has announced to change the name of caste-based settlements?

(a) Uttarakhand

(b) Andhra Pradesh

(c) Haryana

(d) Maharashtra

Answer – (d) Maharashtra

————————————————– –

10. Where will the 8th North East Festival be held recently?

(a) Lucknow

(b) Guwahati

(c) Bhopal

(d) Mumbai

Answer – (b) Guwahati


January to September 2020 Current Affairs: Download Now- Click Here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply