Daily Current Affairs 17 January 2021 Hindi & English

Daily Current Affairs 17 January 2021 Hindi & English
Thebestgyan

Daily Current Affairs 17 January 2021 Hindi & English

Download Daily Sets & Monthly Current Affairs PDF: E-Books

17 जनवरी 2021 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 17 जनवरी 2021 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।

आज की हिंदी करेंट अफेयर्स की PDF डाउनलोड करने के लिए लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है।


1. देश की पहली एयर टैक्सी सेवा हाल ही में किन दो शहरों के बीच शुरू हुई है?

(a)        रेवाड़ी से मदार

(b)        कानपुर से लखनऊ

(c)        हिसार से चडीगढ़

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) हिसार से चडीगढ़

—————————————————–

2. भारतीय थल सेना दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        11 जनवरी

(b)        12 जनवरी

(c)        14 जनवरी

(d)        15 जनवरी

उत्तर-(d) 15 जनवरी

—————————————————–

3. किस देश की महिला क्रिकेटर सोफी डिवाइन ने हाल ही में T20 में सबसे तेज शतक बनाया है?

(a)        श्री लंका

(b)        वेस्टइंडीज

(c)        न्यूजीलैंड

(d)        आस्टेªलिया

उत्तर-(c) न्यूजीलैंड

—————————————————–

4. दुनियां का सबसे तेजी से बड़ता टेक्नोलाॅजी हब हाल ही में कौन बना है?

(a)        कनाडा

(b)        लंदन

(c)        बीजिंग

(d)        बेंगलुरू

उत्तर-(d) बेंगलुरू


16 January 2021 Currenrt Affairs in Hindi & English

15 January 2021 Currenrt Affairs in Hindi & English


5. इज आॅफ डूइंग बिजनेस सुधारों को लागु करने वाला भारत का 8वां राज्य हाल ही में कौन बना है?

(a)        उत्तर प्रदेश

(b)        केरल

(c)        ओडिशा

(d)        राजस्थान

उत्तर-(b) केरल

—————————————————–

6. शहरी स्थानीय निकाय सुधारों को लागु करने वाला भारत का तीसरा राज्य हाल ही में कौन बना है?

(a)        आन्ध्रप्रदेश

(b)        गुजरात

(c)        असम

(d)        तेलंगाना

उत्तर-(d) तेलंगाना

—————————————————–

7. फिच रेटिंग्स से वित्त वर्ष 2021 में भारत की GDP कितने प्रतिशत रहने का अनुमान लगाया है?

(a)        -7.7 प्रतिशत

(b)        -6.8 प्रतिशत

(c)        -9.4 प्रतिशत

(d)        -10.01 प्रतिशत

उत्तर-(c) -9.4 प्रतिशत

—————————————————–

8. कानूमा त्योहार हाल ही में किस राज्य मे मनाया गया है?

(a)        केरल

(b)        तेलंगाना

(c)        हरियाणा

(d)        आन्ध्रप्रदेश

उत्तर-(b) तेलंगाना

—————————————————–

9. फ्रांस के प्रतिष्ठित सम्मान Order National du Merite” से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)        हरिहरण

(b)        जगदीप सिंह

(c)        सुमित अरोड़ा

(d)        रोहिणी गोडबोले

उत्तर-(d) रोहिणी गोडबोले

—————————————————–

10. दुनियां की सबसे पुरानी ज्ञात गुफा चित्रकला हाल ही में किस देश मे पायी गयी है?

(a)        अमेरिका

(b)        इंडोनेशिया

(c)        फ्रांस

(d)        बांग्लादेश

उत्तर-(b) इंडोनेशिया


Daily Current Affairs 17 January 2021 in English


1. The country’s first Air Taxi service has recently started between which two cities?

(a) Madar to Rewari

(b) Kanpur to Lucknow

(c) Hisar to Chadigarh

(d) None of these

Answer – (c) Hisar to Chadigarh

————————————————– —

2. On which date has the Indian Army Day been celebrated recently?

(a) 11 January

(b) 12 January

(c) 14 January

(d) 15 January

Answer: (d) 15 January

————————————————– —

3. Which country’s female cricketer Sophie Devine has recently scored the fastest century in T20?

(a) Sri Lanka

(b) West Indies

(c) New Zealand

(d) Autralia

Answer – (c) New Zealand

————————————————– —

4. Who has become the world’s fastest growing Technology Hub recently?

(a) Canada

(b) London

(c) Beijing

(d) Bengaluru

Answer – (d) Bengaluru

————————————————– —

5. Who has recently become the 8th state of India to implement Business reforms?

(a) Uttar Pradesh

(b) Kerala

(c) Odisha

(d) Rajasthan

Answer – (b) Kerala

————————————————– —

6. Who has recently become the third state of India to implement Urban local body reforms?

(a) Andhra Pradesh

(b) Gujarat

(c) Assam

(d) Telangana

Answer – (d) Telangana

————————————————– —

7. What percentage of India’s GDP is estimated to be in FY 2021 from Fitch Ratings?

(a) -7.7 percent

(b) -6.8 percent

(c) -9.4 percent

(d) -10.01 percent

Answer- (c) -9.4 percent

————————————————– —

8. Recently Kanuma festival has been celebrated in which state?

(a) Kerala

(b) Telangana

(c) Haryana

(d) Andhra Pradesh

Answer – (b) Telangana

————————————————– —

9. Recently who has been honored with France’s prestigious honor “Order National du Merite”?

(a) Hariharan

(b) Jagdeep Singh

(c) Sumit Arora

(d) Rohini Godbole

Answer- (d) Rohini Godbole

————————————————– —

10. The world’s oldest known cave painting has been found recently in which country?

(a) America

(b) Indonesia

(c) France

(d) Bangladesh

Answer – (b) Indonesia


Download Today’s Free Current Affairs PDF: – Click here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

–हर एक कदम सफलता की ओर…


Leave a Reply