Daily Current Affairs 16 January 2021 Hindi & English

Daily Current Affairs 16 January 2021 Hindi & English
Thebestgyan

Daily Current Affairs 16 January 2021 Hindi & English

Download Daily Sets & Monthly Current Affairs PDF: E-Books

16 जनवरी 2021 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 16 जनवरी 2021 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।

आज की हिंदी करेंट अफेयर्स की PDF डाउनलोड करने के लिए लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है।


1. करुणा अभियान 2021 हाल ही में किस राज्य सरकार द्वारा शुरू किया गया है?

(a)        गुजरात

(b)        उत्तर प्रदेश

(c)        महाराष्ट्र

(d)        केरल

उत्तर-(a) गुजरात

—————————————————–

2. वारटाइम गैलेंट्री अवार्ड से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)        शुभम सेट्टी

(b)        नरसिंह

(c)        डाॅ विनोद अग्रवाल

(d)        के पलानी

उत्तर-(d) के पलानी

—————————————————–

3. भारत के किस AIIMS ने लगातार तीसरी बार कायाकल्प पुरस्कार जीता है?

(a)        AIIMS दिल्ली

(b)        AIIMS मुम्बई

(c)        AIIMS लखनऊ

(d)        AIIMS भुवनेश्वर

उत्तर-(d) AIIMS भुवनेश्वर

—————————————————–

4. पूर्व सैनिक दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        13 जनवरी

(b)        14 जनवरी

(c)        15 जनवरी

(d)        10 जनवरी

उत्तर-(b) 14 जनवरी

—————————————————–

5. हाल ही में जारी ब्रेक आउट इकोनोमीस में भारत किस स्थान पर रहा है?

(a)        दूसरे

(b)        चौथे

(c)        सातवें

(d)        आठवें

उत्तर-(b) चौथे


15 January 2021 Currenrt Affairs in Hindi & English

14 January 2021 Currenrt Affairs in Hindi & English


6. परशुराम कुंड तीर्थ यात्रा की शुरूआत हाल ही में किस राज्य में हुई है?

(a)        हरियाणा

(b)        उत्तराखंड

(c)        अरुणाचल प्रदेश

(d)        महाराष्ट्र

उत्तर-(c) अरुणाचल प्रदेश

—————————————————–

7. दुनियां की पहली यूनीवर्सल बुलेटप्रूफ जैकेट “शक्ति“ हाल ही में किस देश की सेना के मेजर द्वारा विकसित की गयी है?

(a)        श्री लंका

(b)        नेपाल

(c)        माॅरीशस

(d)        भारत

उत्तर-(d) भारत

– इस जैकेट को मेजर अनूप मिश्रा द्वारा विकसित किया गया है।

—————————————————–

8. INTEL के नए CEO हाल ही में कौन बने है?

(a)        पैट जेसिंगर

(b)        एडीले सुमिरवाला

(c)        अजय रेड्डी

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) पैट जेसिंगर

—————————————————–

9. सदर जापारोवा को हाल ही में किस देश का राष्ट्रपति चुना गया है?

(a)        क्रिगिस्तान

(b)        सूरीनाम

(c)        सोमालिया

(d)        सूडान

उत्तर-(a) क्रिगिस्तान

—————————————————–

10. वेद मेहता का हाल ही में देहांत हो गया वह कौन थे?

(a)        लेखक

(b)        खिलाड़ी

(c)        पत्रकार

(d)        वैज्ञानिक

उत्तर-(a) लेखक


Daily Current Affairs 16 January 2021 in English


1. Karuna Abhiyan 2021 has recently been launched by which state government?

(a) Gujarat

(b) Uttar Pradesh

(c) Maharashtra

(d) Kerala

Answer – (a) Gujarat

————————————————– —

2. Who has recently been awarded the Wartime Gallantry Award?

(a) Shubham Setty

(b) Narasimha

(c) Dr. Vinod Aggarwal

(d) K Palani

Answer – (d) ) K Palani

————————————————– —

3. Which AIIMS of India has won the rejuvenation award for the third consecutive time?

(a) AIIMS Delhi

(b) AIIMS Mumbai

(c) AIIMS Lucknow

(d) AIIMS Bhubaneswar

Answer- (d) AIIMS Bhubaneswar

————————————————– —

4. On which date has Ex-Serviceman Day been celebrated recently?

(a) 13 January

(b) 14 January

(c) 15 January

(d) 10 January

Answer- (b) 14 January

————————————————– —

5. In which place has India ranked in the recently released Break Out Economies?

(a) Second

(b) fourth

(c) Seventh

(d) Eighth

Answer- (b) Fourth

————————————————– —

6. In which state has the Parashuram Kund pilgrimage recently started?

(a) Haryana

(b) Uttarakhand

(c) Arunachal Pradesh

(d) Maharashtra

Answer – (c) Arunachal Pradesh

————————————————– —

7. The world’s first universal bulletproof jacket “Shakti” was recently developed by the Major of which country’s army?

(a) Sri Lanka

(b) Nepal

(c) Mauritius

(d) India

Answer – (d) India

– This jacket has been developed by Major Anoop Mishra.

————————————————– —

8. Who has become the new CEO of INTEL recently?

(a) Pat Jessinger

(b) Adele Sumirwala

(c) Ajay Reddy

(d) None of these

Answer- (a) Pat Jessinger

————————————————– —

9. Sadar Zaparova has recently been elected the President of which country?

(a) Krigistan

(b) Suriname

(c) Somalia

(d) Sudan

Answer – (a) Krigistan

————————————————– —

10. Who was Ved Mehta who died recently?

(a) Author

(b) player

(c) Journalist

(d) Scientist

Answer- (a) Author


Download Today’s Free Current Affairs PDF: – Click here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply