Daily Current Affairs 18 January 2021 Hindi & English

Daily Current Affairs 18 January 2021 Hindi & English
Thebestgyan

Daily Current Affairs 18 January 2021 Hindi & English

Download Daily Sets & Monthly Current Affairs PDF: E-Books

18 जनवरी 2021 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 18 जनवरी 2021 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।

आज की हिंदी करेंट अफेयर्स की PDF डाउनलोड करने के लिए लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है।


1. भारत में कोविड-19 वैक्सीन का पहला टीका हाल ही में किसे लगाया गया है?

(a)        मनीष कुमार

(b)        सौरभ सिंह

(c)        सुबोध कुमार जैसवाल

(d)        राजीव कुमार

उत्तर-(a) मनीष कुमार

—————————————————-

2. नेल्सन मंडेला विश्व मानवतावादी पुरस्कार से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)        डाॅ अमित केसरवानी

(b)        सरोज राय

(c)        रवि गायकवाड़

(d)        संतोष शुक्ला

उत्तर-(c) रवि गायकवाड़

—————————————————-

3. Our Hindu Rashtra नामक पुस्तक हाल ही में किसके द्वारा लिखी गयी है?

(a)        अन्जू महादेवन

(b)        आकर पटेल

(c)        राजीव जलोटा

(d)        अनंत कुमार

उत्तर-(b) आकर पटेल

—————————————————-

4. भारत की पहली स्वदेशी ड्राइवर लेस मेट्रोकार का उद्घाटन हाल ही में किसके द्वारा किया गया है?

(a)        नरेन्द्र मोदी

(b)        अमित शाह

(c)        राजनाथ सिंह

(d)        पीयूष गोयल

उत्तर-(c) राजनाथ सिंह

—————————————————-

5. टाॅमटाॅम ट्रैफिक इंडेक्स हाल ही में जारी किया गया है इसमें कौन सा देश प्रथम स्थान पर रहा है?

(a)        मुम्बई

(b)        कोलकाता

(c)        मनीला

(d)        मास्को

उत्तर-(d) मास्को


17 January 2021 Currenrt Affairs in Hindi & English

16 January 2021 Currenrt Affairs in Hindi & English


6. दूरसंचार उपकरण और सेवा निर्यात संवर्धन परिषद के नए अध्यक्ष के रूप में हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        अजय सिंह

(b)        संदीप अग्रवाल

(c)        कृष्ण कुमार

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(b) संदीप अग्रवाल

—————————————————-

7. भारत के 72वें गणतंत्र दिवस समारोह में मुख्य अतिथि कौन होगें?

(a)        चन्द्रिका प्रसाद संतोखी

(b)        जो वाइडन

(c)        बोरिस जाॅनसन

(d)        कोई नही

उत्तर-(d) कोई नही

—————————————————-

8. किस राज्य सरकार ने अपने राज्य में फिल्म सिटी स्थापित करने की घोषणा की है?

(a)        हरियाणा

(b)        सिक्किम

(c)        बिहार

(d)        मध्यप्रदेश

उत्तर-(a) हरियाणा

—————————————————-

9. ई गवर्नेंस में बेहतर कार्य करने के लिए किस मंत्रालय ने लगातार दूसरी बार स्काॅच चैलेंजर अवार्ड 2021 जीता है?

(a)        वित्त मंत्रालय

(b)        रेल मंत्रालय

(c)        केन्द्रीय जनजातियों का मंत्रालय

(d)        रक्षा मंत्रालय

उत्तर-(c) केन्द्रीय जनजातियों का मंत्रालय

—————————————————-

10. 51वें अंतराष्ट्रीय फिल्म फेस्टिवल में पहली बार शामिल इंडियन पर्सनालिटी आॅफ द ईयर पुरस्कार से किसे सम्मानित किया गया है?

(a)        विश्वजीत चटर्जी

(b)        पृथ्वीपाल सिंह

(c)        उपरोक्त दोनों

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(a) विश्वजीत चटर्जी

——————————————————

Daily Current Affairs 18 January 2021 in English

——————————————————

1. Who has been given the first vaccine of Covid-19?

(a) Manish Kumar

(b) Saurabh Singh

(c) Subodh Kumar Jaiswal

(d) Rajiv Kumar

Answer- (a) Manish Kumar

————————————————– –

2. Who has recently been awarded the “Nelson Mandela” World Humanitarian Award?

(a) Dr. Amit Kesarwani

(b) Saroj Rai

(c) Ravi Gaikwad

(d) Santosh Shukla

Answer- (c) Ravi Gaikwad

————————————————– –

3. Recently who has written a book called Our Hindu Rashtra?

(a) Anju Mahadevan

(b) Aakar Patel

(c) Rajiv Jalota

(d) Anant Kumar

Answer – (b) Aakar Patel

————————————————– –

4. India’s first indigenous driver Les Metrocar has been inaugurated by whom recently?

(a) Narendra Modi

(b) Amit Shah

(c) Rajnath Singh

(d) Piyush Goyal

Answer- (c) Rajnath Singh

————————————————– –

5. TomTam Traffic Index has been released recently, which country ranked first in it?

(a) Mumbai

(b) Kolkata

(c) Manila

(d) Moscow

Answer – (d) Moscow

————————————————– –

6. Recently who has been appointed as the new chairman of the Telecom Equipment and Services Export Promotion Council?

(a) Ajay Singh

(b) Sandeep Aggarwal

(c) Krishna Kumar

(d) None of these

Answer – (b) Sandeep Aggarwal

————————————————– –

7. Who will be the chief guest at the 72nd Republic Day celebrations of India?

(a) Chandrika Prasad Santokhi

(b) Joe Wyden

(c) Boris Johnson

(d) None

Answer – (d) None

————————————————– –

8. Which state government has announced the establishment of a film city in its state?

(a) Haryana

(b) Sikkim

(c) Bihar

(d) Madhya Pradesh

Answer – (a) Haryana

————————————————– –

9. Which ministry has won the Skach Challenger Award 2021 for the second time in a row for better work in e-governance?

(a) Ministry of Finance

(b) Ministry of Railways

(c) Ministry of Central Tribes

(d) Ministry of Defense

Answer- (c) Ministry of Central Tribes

————————————————– –

10. Who has been honored with the Indian Personality of the Year award for the first time at the 51st International Film Festival?

(a) Vishwajit Chatterjee

(b) Prithvipal Singh

(c) Both of the above

(d) None of these

Answer- (a) Vishwajit Chatterjee

——————————————————–

Download Today’s Free Current Affairs PDF: – Click here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply