Daily Current Affairs 18 December 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 18 December 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 18 December 2020 Hindi & English

Hindi Current Affairs

Download Daily Sets & Monthly Current Affairs PDF: E-Books

18 दिसम्बर 2020 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 18 दिसम्बर  2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।

आज की हिंदी करेंट अफेयर्स की PDF डाउनलोड करने के लिए लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है।


1. विजय दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        14 दिसम्बर

(b)        15 दिसम्बर

(c)        16 दिसम्बर

(d)        17 दिसम्बर

उत्तर-(c) 16 दिसम्बर

—————————————————

2. सूर्य भूषण इंटरनेशनल अवार्ड से हाल ही में किसे सम्मानित किया गया है?

(a)        के सिवान

(b)        अजीत राव

(c)        सुमन राव

(d)        मनोज मुकुंद नरवणे

उत्तर-(a) के सिवान

—————————————————

3. उदय कोटक को पुनः किस बैंक का MD&CEO नियुक्त किया गया है?

(a)        कोटक महिन्द्रा बैंक

(b)        बैंक आॅफ इंडिया

(c)        बैंक आॅफ बड़ौदा

(d)        इेडियन बैंक

उत्तर-(a) कोटक महिन्द्रा बैंक

—————————————————

4. हिमा कोहली को किस राज्य के उच्च न्यायालय का मुख्य न्यायाधीश नियुक्त किया गया है?

(a)        ओडिशा

(b)        उत्तर प्रदेश

(c)        महाराष्ट्र

(d)        तेलंगाना

उत्तर-(d) तेलंगाना


17 December 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English

16 December 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English


5. फोब्र्स द्वारा सबसे अधिक कमाई करने वाले सेलेब्रिटीस की सूची में कौन प्रथम स्थान पर है?

(a)        रोजर फेडरर

(b)        विराट कोहली

(c)        काइली जेनर

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) काइली जेनर

—————————————————

6. किस राज्य सरकार ने राज्य के सभी सरकारी मदरसे व संस्कृत स्कूलों को बंद करने के प्रस्ताव को मंजूरी दी है?

(a)        उत्तर प्रदेश

(b)        महाराष्ट्र

(c)        असम

(d)        उत्तराखंड

उत्तर-(c) असम

—————————————————

7. मारुती सुजूकी के व्यापार लाइसेंस के किस राज्य सरकार ने रद्द कर दिया है?

(a)        असम

(b)        हरियाणा

(c)        महाराष्ट्र

(d)        ओडिशा

उत्तर-(a) असम

—————————————————

8. GodFather नामक पुस्तक हाल ही में लांच की गयी है इसके लेखक कौन है?

(a)        एस रामचन्द्रन

(b)        अभिषेक कश्यप

(c)        सोनाक्षी सिन्हा

(d)        ट्वींकल खन्ना

उत्तर-(b) अभिषेक कश्यप

—————————————————

9. आॅपरेशन आलिव हाल ही में किसके द्वारा शुरु किया गया है?

(a)        रक्षा मंत्रालय

(b)        भारतीय तटरक्षक बल

(c)        भारतीय नौसेना

(d)        भारतीय रेलवे

उत्तर-(b) भारतीय तटरक्षक बल

—————————————————

10. एरिक फ्रीमैन का हाल ही में देहांत हो गया वह किस देश के पूर्व क्रिकेटर थे?

(a)        न्यूजीलैंड

(b)        श्री लंका

(c)        आस्ट्रेलिया

(d)        बांग्लादेश

उत्तर-(c) आस्ट्रेलिया


Daily Current Affairs 18 December 2020 in English


1. On which date has Vijay Day been celebrated recently?

(a) 14 December

(b) 15 December

(c) 16 December

(d) 17 December

Answer – (c) 16 December

————————————————– –

2. Who has recently been awarded the Surya Bhushan International Award?

(a) K Siwan

(b) Ajit Rao

(c) Suman Rao

(d) Manoj Mukund Narwane

Answer – (a) K Siwan

————————————————– –

3. Uday Kotak has been re-appointed MD & CEO of which bank?

(a) Kotak Mahindra Bank

(b) Bank of India

(c) Bank of Baroda

(d) Indian Bank

Answer – (a) Kotak Mahindra Bank

————————————————– –

4. Hima Kohli has been appointed as the Chief Justice of the High Court of which state?

(a) Odisha

(b) Uttar Pradesh

(c) Maharashtra

(d) Telangana

Answer – (d) Telangana

————————————————– –

5. Who ranks first on Forbes’ list of highest-grossing celebrities?

(a) Roger Federer

(b) Virat Kohli

(c) Kylie Jenner

(d) None of these

Answer- (c) Kylie Jenner

————————————————– –

6. Which state government has approved the proposal to close all government madrasas and Sanskrit schools in the state?

(a) Uttar Pradesh

(b) Maharashtra

(c) Assam

(d) Uttarakhand

Answer – (c) Assam

————————————————– –

7. Which state government has revoked the business license of Maruti Suzuki?

(a) Assam

(b) Haryana

(c) Maharashtra

(d) Odisha

Answer – (a) Assam

————————————————– –

8. Who has authored a book called GodFather recently?

(a) S. Ramachandran

(b) Abhishek Kashyap

(c) Sonakshi Sinha

(d) Twinkle Khanna

Answer- (b) Abhishek Kashyap

————————————————– –

9. Operation Alive has been started by whom recently?

(a) Ministry of Defense

(b) Indian Coast Guard

(c) Indian Navy

(d) Indian Railways

Answer – (b) Indian Coast Guard

————————————————– –

10. Eric Freeman died recently, he was a former cricketer of which country?

(a) New Zealand

(b) Sri Lanka

(c) Australia

(d) Bangladesh

Answer – (c) Australia


Download Today’s Free Current Affairs PDF: – Click here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply