Daily Current Affairs 17 December 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 17 December 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 17 December 2020 Hindi & English

Hindi Current Affairs

Download Daily Sets & Monthly Current Affairs PDF: E-Books

17 दिसम्बर 2020 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 17 दिसम्बर  2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।

आज की हिंदी करेंट अफेयर्स की PDF डाउनलोड करने के लिए लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है।


1. गोल्डमैन पर्यावरणीय पुरस्कार 2020 हाल ही में किसने जीता है?

(a)        एरिक युआन

(b)        संजीता राय

(c)        पाॅल सीन त्वा

(d)        लेब्रो जेम्स

उत्तर-(c) पाॅल सीन त्वा

—————————————————-

2. FIH हाॅकी मेन्स 2023 की मेजबानी कौन सा राज्य केरगा?

(a)        ओडिशा

(b)        हरियाणा

(c)        महाराष्ट्र

(d)        उत्तर प्रदेश

उत्तर-(a) ओडिशा

—————————————————-

3. संसद के 19वीं वर्षी के उपलक्ष्य में द शौर्य अनबाउंड नामक पुस्तक किसके द्वारा लिखी गयी है?

(a)        बी एम दिनाकरन

(b)        नीतू

(c)        उपरोक्त दोनांे

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) उपरोक्त दोनों

—————————————————-

4. “विजन 2035ः भारत में सार्वजनिक स्वास्थ्य निगरानीकिस संगठन द्वारा जारी किया गया एक स्वेत पत्र है?

(a)        विश्व स्वास्थ्य संगठन

(b)        नीति आयोग

(c)        स्वास्थ्य मंत्रालय

(d)        यूनेस्को

उत्तर-(b) नीति आयोग

—————————————————-

5. टाटा ट्रस्ट के पराग पहल द्वारा संचालित बिग लिटिल बुक अवार्ड हाल ही में किसने जीता है?

(a)        सुभद्रा सेन गुप्ता

(b)        राजीव ईपे

(c)        सुमन राव

(d)        a और b दोनों

उत्तर-(d) a और b दोनों

—————————————————-

6. भारतीय रिजर्ब बैंक ने किस शहर में स्वाचलित बैंक प्रसंस्करण केन्द्र स्थापित करने की घोषणा की है?

(a)        भोपाल

(b)        मुम्बई

(c)        जयपुर

(d)        कानपुर

उत्तर-(c) जयपुर

—————————————————-

7. भारतीय तटरक्षक जहाज सुजीत को हाल ही में कहां कमीशन किया गया है?

(a)        कोच्चि

(b)        पुणे

(c)        गोवा

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) गोवा

—————————————————-

8.OLA ने भारत के किस राज्य में विश्व का सबसे बड़ा स्कूटर कारखाना स्थापित करने की घोषणा की है?

(a)        उत्तर प्रदेश

(b)        महाराष्ट्र

(c)        आन्ध्रप्रदेश

(d)        तमिलनाडु

उत्तर-(d) तमिलनाडु

—————————————————-

9. किस राज्य सरकार ने राज्य के प्रत्येक जनपद में एक मेडिकल कालेज की स्थापना करने की योजना बनायी है?

(a)        उत्तर प्रदेश

(b)        केरल

(c)        गुजरात

(d)        उत्तराख्ंाड

उत्तर-(a) उत्तर प्रदेश

—————————————————-

10. राॅडम नरसिम्हा का 14 दिसम्बर 2020 को 87 वर्ष की उम्र में देहांत हो गया वह कौन थे?

(a)        पत्रकार

(b)        लेखक

(c)        वैज्ञानिक

(d)        खिलाड़ी

उत्तर-(c) वैज्ञानिक


Daily Current Affairs 17 December 2020 in English


1. Who has recently won the Goldman Environmental Award 2020?

(a) Eric Yuan

(b) Sanjita Rai

(c) Paul Seen Twa

(d) Lebro James

Answer – (c) Paul Seen Twa

————————————————– –

2. Which state will host FIH Hockey Men’s 2023?

(a) Odisha

(b) Haryana

(c) Maharashtra

(d) Uttar Pradesh

Answer – (a) Odisha

————————————————– –

3. Who has written a book titled The Shaurya Unbound to commemorate the 19th year of Parliament?

(a) BM Dinakaran

(b) Neetu

(c) Both of the above

(d) None of these

Answer- (c) Both of the above

————————————————– –

4. “Vision 2035: Public Health Monitoring in India” is a white paper issued by which organization?

(a) World Health Organization

(b) NITI Aayog

(c) Ministry of Health

(d) UNESCO

Answer – (b) NITI Aayog

————————————————– –

5. Who has recently won the Big Little Book Award run by the Parag initiative of Tata Trusts?

(a) Subhadra Sen Gupta

(b) Rajeev Epe

(c) Suman Rao

(d) both a and b

Answer – (d) both a and b

————————————————– –

6. Reserve Bank of India has announced to set up an automatic bank processing center in which city?

(a) Bhopal

(b) Mumbai

(c) Jaipur

(d) Kanpur

Answer – (c) Jaipur

————————————————– –

7. Where is the Indian Coast Guard ship Sujit recently commissioned?

(a) Kochi

(b) Pune

(c) Goa

(d) None of these

Answer – (c) Goa

————————————————– –

8.OLA has announced to set up the world’s largest scooter factory in which state of India?

(a) Uttar Pradesh

(b) Maharashtra

(c) Andhra Pradesh

(d) Tamil Nadu

Answer – (d) Tamil Nadu

————————————————– –

9. Which state government has planned to set up a medical college in each district of the state?

(a) Uttar Pradesh

(b) Kerala

(c) Gujarat

(d) Uttarakhand

Answer – (a) Uttar Pradesh

————————————————– –

10. Radam Narasimha died on 14 December 2020 at the age of 87, who was he?

(a) Journalist

(b) Author

(c) Scientist

(d) player

Answer – (c) Scientist


Download Today’s Free Current Affairs PDF: – Click here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply