Daily Current Affairs 20 December 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 20 December 2020 Hindi & English

Daily Current Affairs 20 December 2020 Hindi & English

Download Daily Sets & Monthly Current Affairs PDF: E-Books

20 दिसम्बर 2020 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 20 दिसम्बर  2020 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।

आज की हिंदी करेंट अफेयर्स की PDF डाउनलोड करने के लिए लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है।


1. मानव स्वतंत्रता सूचकांक 2020 में न्यूजीलैंड प्रथम स्थान पर रहा है वही अपना देश भारत किस स्थान पर रहा है?

(a)        94वें

(b)        111वें

(c)        117वें

(d)        140वें

उत्तर-(b) 111वें

—————————————————-

2. अंतर्राष्ट्रीय प्रवासी दिवस हाल ही में किस तिथि को मनाया गया है?

(a)        16 दिसम्बर

(b)        17 दिसम्बर

(c)        18 दिसम्बर

(d)        19 दिसम्बर

उत्तर-(c) 18 दिसम्बर

—————————————————-

3. मोहम्मद रफीक को हाल ही में किस राज्य के उच्च न्यायालय का उच्च न्यायाधीश नियुक्त किया गया है?

(a)        ओडिशा

(b)        सिक्किम

(c)        उत्तर प्रदेश

(d)        मध्यप्रदेश

उत्तर-(d) मध्यप्रदेश

—————————————————-

4. IBM के नए चेयरमैन के रूप में हाल ही में किसे नियुक्त किया गया है?

(a)        मनोज कुमार

(b)        अरविन्द कृष्णा

(c)        राजीव कुमार

(d)        विवेक त्रिपाठी

उत्तर-(b) अरविन्द कृष्णा

—————————————————-

5. किसानों के लिए कल्याण मिशन की शुरुआत किस राज्य सरकार द्वारा की गयी है?

(a)        उत्तर प्रदेश

(b)        उत्तराखंड

(c)        पंजाब

(d)        हरियाणा

उत्तर-(a) उत्तर प्रदेश


19 December 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English

18 December 2020 Currenrt Affairs in Hindi & English


6. NHAI के चेयरमैन सुखवीर सिंह सिंधु का कार्यकाल हाल ही में कितनी अवधि के लिए बड़ा दिया गया है?

(a)        1 वर्ष

(b)        6 माह

(c)        3 माह

(d)        2 वर्ष

उत्तर-(b) 6 माह

—————————————————-

7. डोप फ्री खेलों के लिए अपने देश भारत ने वाडा को कितने मिलियन डाॅलर देने की घोषणा की है?

(a)        1

(b)        2

(c)        1.3

(d)        .5

उत्तर-(a) 1

—————————————————-

8. परिश्रम पोर्टल की शुरुआत किस राज्य के मुख्यमंत्री द्वारा शुरू किया गया है?

(a)        मेघालय

(b)        केरल

(c)        ओडिशा

(d)        सिक्किम

उत्तर-(c) ओडिशा

—————————————————-

9. गौरव अहलूवालिया को हाल ही में किस देश में भारत का राजदूत नियुक्त किया गया है?

(a)        अल्जीरिया

(b)        रोमानिया

(c)        रूस

(d)        जापान

उत्तर-(a) अल्जीरिया

—————————————————-

10. बेस्ट फीफा प्लेयर 2020 का खिताब हाल ही में किसे मिला है?

(a)        लुसी ब्रोंज

(b)        रोबर्ट लेवांडोव्सकी

(c)        उपरोक्त दोनों

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) उपरोक्त दोनों


Daily Current Affairs 20 December 2020 in English


1. Norway has ranked first in the Human Development Index in 2020, where has India ranked its country?

(a) 130th

(b) 129th

(c) 131th

(d) 156th

Answer- (c) 131th

————————————————– –

2. JK Maheshwari has been appointed as the Chief Justice of which state’s High Court?

(a) Odisha

(b) Sikkim

(c) Kerala

(d) Uttara Pradesh

Answer – (b) Sikkim

————————————————– –

3. Nehru Zoological Park of which state / union territory has recently received ISO certification?

(a) Delhi

(b) Telangana

(c) Odisha

(d) Uttarakhand

Answer – (b) Telangana

————————————————– –

4. Where is the world’s largest renewable energy park inaugurated by Prime Minister Narendra Modi?

(a) Tamil Nadu

(b) Kerala

(c) Andhra Pradesh

(d) Gujarat

Answer – (d) Gujarat

————————————————– –

5. Who has recently been awarded the Golden Peacock Environment Management Award 2020?

(a) NTPC

(b) SAIL

(c) GAIL

(d) None of these

Answer – (b) SAIL

————————————————– –

6. Which state government has recently launched YSR free crop insurance scheme?

(a) Odisha

(b) Uttar Pradesh

(c) Haryana

(d) Andhra Pradesh

Answer – (d) Andhra Pradesh

————————————————– –

7. Amma Mini Clinic Scheme has been launched by which state government?

(a) Tamil Nadu

(b) Kerala

(c) Andhra Pradesh

(d) Arunachal Pradesh

Answer – (a) Tamil Nadu

————————————————– –

8. Who has been recently elected the Vice President of Asia Pacific Broadcasting Union?

(a) Chunni Anand

(b) Shashi Shekhar Vempati

(c) Greg Barclay

(d) Abhinav Singh

Answer- (b) Shashi Shekhar Vempati

————————————————– –

9. Spice Money has made its new brand ambassador?

(a) Akshay Kumar

(b) Sonu Sood

(c) Manusi Chillar

(d) None of these

Answer- (b) Sonu Sood

————————————————– –

10. The 2030 Asian Games will be hosted by which country?

(a) India

(b) Russia

(c) Qatar

(d) Bangladesh

Answer – (c) Qatar

—————————————————–

Download Today’s Free Current Affairs PDF: – Click here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

हर एक कदम सफलता की ओर

Leave a Reply