Daily Current Affairs 20 January 2021 Hindi & English

Daily Current Affairs 20 January 2021 Hindi & English
Thebestgyan

Daily Current Affairs 20 January 2021 Hindi & English

Download Daily Sets & Monthly Current Affairs PDF: E-Books

20 जनवरी 2021 करेंट अफेयर्स हिंदी

यह 20 जनवरी 2021 के महत्वपूर्ण Current Affairs के प्रश्न है जो आपकी आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं में काम आएगें।

आज की हिंदी करेंट अफेयर्स की PDF डाउनलोड करने के लिए लिंक इस पेज के नीचे दिया गया है।


1. किस राज्य के राज्यपाल द्वारा One School One IAS योजना की शुरुआत की गयी है?

(a)        उत्तर प्रदेश

(b)        केरल

(c)        महाराष्ट्र

(d)        हरियाणा

उत्तर-(b) केरल

—————————————————–

2. प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदी द्वारा किस राज्य में स्वदेशी भूमिहीन लोगों को पहला भूमि का पट्टा दिया जाएगा?

(a)        असम

(b)        अरुणाचल प्रदेश

(c)        आडिशा

(d)        सिक्किम

उत्तर-(a) असम

—————————————————–

3. गूगल द्वारा पर्सनल लोन देने वाले कितने मोबाइल एप्स को गूगल प्ले स्टोर से हटा दिया गया है?

(a)        125

(b)        354

(c)        453

(d)        86

उत्तर-(c) 453

—————————————————–

4. प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदी द्वारा स्टार्टअप इंडिया सीड फंड योजना के लिए कितनी राशि की घोषणा की गयी है?

(a)        595 करोड़

(b)        500 करोड़

(c)        1000 करोड़

(d)        863 करोड़

उत्तर-(c) 1000 करोड़


19 January 2021 Currenrt Affairs in Hindi & English

18 January 2021 Currenrt Affairs in Hindi & English


5. राष्ट्रीय पक्षी महोत्सव कलरव हाल ही में किस राज्य में शुरू हुआ है?

(a)        उत्तर प्रदेश

(b)        केरल

(c)        बिहार

(d)        हरियाणा

उत्तर-(c) बिहार

—————————————————–

6. उस्ताद गुलाम मुस्तफा खान का 17 जनवरी 2021 को 89 वर्ष की उम्र मे देहांत हो गया वह कौन थे?

(a)        पत्रकार

(b)        खिलाड़ी

(c)        शायर

(d)        संगीतकार

उत्तर-(d) संगीतकार

—————————————————–

7. CRPF और DRDO द्वारा सुरक्षा बलों के जवानों के लिए किस नाम से एक बाइक एम्बूलेंस को विकसित किया है?

(a)        शक्ति

(b)        सुरक्षा

(c)        रक्षिता

(d)        इनमें से कोई नही

उत्तर-(c) रक्षिता

—————————————————–

8. यावेरी मुसेवेनी किस देश के 6वीं बार राष्ट्रपति बने है?

(a)        युगांडा

(b)        फ्रांस

(c)        इथियोपिया

(d)        नाइजीरिया

उत्तर-(a) युगांडा

—————————————————–

9. CARE रेटिंग्स ने वित्त वर्ष 2020-21 के लिए भारत की GDP कितने प्रतिशत रहने का अनुमान लगाया है?

(a)        -6.5 प्रतिशत

(b)        -7.3 प्रतिशत

(c)        -7.8 प्रतिशत

(d)        -10.3 प्रतिशत

उत्तर-(c) -7.8 प्रतिशत

—————————————————–

10. किस बैंक द्वारा ऋण समाधान योजना शुरू की गयी है?

(a)        भारतीय स्टेट बैंक

(b)        बैंक आॅफ बड़ौदा

(c)        केनरा बैंक

(d)        बैंक आॅफ इंडिया

उत्तर-(a) भारतीय स्टेट बैंक


Daily Current Affairs 20 January 2021 in English


1. The Governor of which state has launched the One School One IAS scheme?

(a) Uttar Pradesh

(b) Kerala

(c) Maharashtra

(d) Haryana

Answer – (b) Kerala

————————————————– —

2. In which state will the indigenous landless people be given the first land lease by Prime Minister Narendra Modi?

(a) Assam

(b) Arunachal Pradesh

(c) Odisha

(d) Sikkim

Answer – (a) Assam

————————————————– —

3. How many mobile apps giving personal loans have been removed from Google Play Store by Google?

(a) 125

(b) 354

(c) 453

(d) 86

Answer – (c) 453

————————————————– —

4. How much amount has been announced by Prime Minister Narendra Modi for Startup India Seed Fund Scheme?

(a) 595 crores

(b) 500 crores

(c) 1000 crores

(d) 863 crores

Answer – (c) 1000 crores

————————————————– —

5. In which state has the National Bird Festival KALRAV recently started?

(a) Uttar Pradesh

(b) Kerala

(c) Bihar

(d) Haryana

Answer – (c) Bihar

————————————————– —

6. Ustad Ghulam Mustafa Khan died on 17 January 2021 at the age of 89 years, who was he?

(a) Journalist

(b) player

(c) Poet

(d) musician

Answer – (d) Musician

————————————————– —

7. By what name is CRPF and DRDO developed a bike ambulance for security forces personnel?

(a) power

(b) Security

(c) Rakshita

(d) None of these

Answer – (c) Rakshita

————————————————– —

8. Yaveri Museveni became the President of which country for the 6th time?

(a) Uganda

(b) France

(c) Ethiopia

(d) Nigeria

Answer – (a) Uganda

————————————————– —

9. What percentage of India’s GDP has been estimated by CARE ratings for FY 2020-21?

(a) -6.5 percent

(b) -7.3 percent

(c) -7.8 percent

(d) -10.3 percent

Answer- (c) -7.8 percent

————————————————– —

10. Which bank has launched Debt Resolution Scheme?

(a) State Bank of India

(b) Bank of Baroda

(c) Canara Bank

(d) Bank of India

Answer – (a) State Bank of India


Download Today’s Free Current Affairs PDF: – Click here

General Knowledge PDF (500 Questions): Download- Click Here

By- The Best GyaN Team

–हर एक कदम सफलता की ओर…


Leave a Reply