Top Ten Set-22 : Top 10 Questions

Top Ten Set-22 : Top 10 Questions
TOP TEN SET BY THEBESTGYAN

Top Ten Set-22 : Top 10 Questions

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10 Questions

Special Current Affairs : Top Ten Set-22 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc


1. अंतराष्ट्रीय सांकेतिक भाषा दिवस किस तिथि को मनाया जाता है?

(a)          22 सितम्बर    

(b)          23 सितम्बर    

(c)             20 सितम्बर    

(d)          21 सितम्बर

2.  सितम्बर 2020 के दौरान Acer India के ब्रांड अम्बसडर कौन बने है?  

(a)          अक्षय कुमार   

(b)          अजय देवगन   

(c)             सोनू सूद        

(d)          महेन्द्र सिंह धोनी

3. सितम्बर 2020 के दौरान भारत ने किस देश के साथ समुद्री अभ्यास JIMEX किया ?

(a)          रूस    

(b)          जापान

(c)             अमेरिका        

(d)          नेपाल

4. सितम्बर 2020 के दौरान भारत की पहली तटरक्षक अकादमी किस राज्य में स्थापित किए जाने की घोषणा की गयी?

(a)          सिक्किम

(b)          कर्नाटक         

(c)             अरुणाचल प्रदेश

(d)          असम

5. सितम्बर 2020 के दौरान शुष्क क्षेत्रों पर ग्रीन कारपेट बनाने के लिए जलकला योजना की शुरूआत किस राज्य सरकार द्वारा की गयी?

(a)          पश्चिम बंगाल  

(b)          ओडिशा         

(c)             आंन्ध्रप्रदेश      

(d)          राजस्थान

6. सितम्बर 2020 के दौरान इसरो ने अपना वीनस मिशन किस वर्ष शुरू करने की घोषणा की?

(a)          2022   

(b)          2021   

(c)             2025   

(d)          2026

7. सितम्बर 2020 के दौरान कंबोडिया में भारत के नए राजदूत के रूप में किसे नियुक्त किया गया?

(a)          रीवा गांगुली दास      

(b)          सुब्रमणियम रेड्डी        

(c)             देवयानी उत्तम खोबरागड़े      

(d)          इनमें से कोई नही

8. दस हजार फीट ऊंची विश्व की सबसे लम्बी हाइवे सुरंग “अटल टनल“ का उद्घाटन 3 अक्टूबर 2020 को प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदी द्वारा किया गया, इसकी लम्बाई कितनी है?

(a)          7 किमी.        

(b)          8 किमी.        

(c)             9.02 किमी.    

(d)          11.05 किमी.

9. संयुक्त राष्ट्र विकास कार्यक्रम (UNDP) ने किस भारतीय अभिनेता को स्पेशल ह्यूमेनिटेरियन एक्शन अवार्ड से सम्मानित किया है?

(a)          अक्षय कुमार   

(b)          सोनू सूद        

(c)             अमिताभ बच्चन

(d)          परेश रावल

10. उत्तरप्रदेश राज्य के किस जनपद में राज्य का पहला गिद्ध संरक्षण और प्रजनन केन्द्र स्थापित किया गया है?

(a)          कानपुर

(b)          पीलीभीत      

(c)             सहारनपुर      

(d)          गोरखपुर

Answers:- 1-(b), 2-(c), 3-(b), 4-(b), 5-(c), 6-(c), 7-(c), 8-(c), 9-(b), 10-(d) 


Top Ten Set-22 : Top 10 Questions In English 

Top Ten Set-22 : Top 10 Questions


Questions:

1. On which date is International Sign Language Day celebrated?

(a) 22 September

(b) 23 September

(c) 20 September

(d) 21 September

2. Who became the brand ambassadors of Acer India during September 2020?

(a) Akshay Kumar

(b) Ajay Devgan

(c) Sonu Sood

(d) Mahendra Singh Dhoni

3. With which country did India conduct maritime exercise JIMEX during September 2020?

(a) Russia

(b) Japan

(c) America

(d) Nepal

4. In which state was the first Coast Guard Academy of India announced to be established during September 2020?

(a) Sikkim

(b) Karnataka

(c) Arunachal Pradesh

(d) Assam

5. During September 2020, which state government started the Jalakala Yojana to make green carpet on dry areas?

(a) West Bengal

(b) Odisha

(c) Andhra Pradesh

(d) Rajasthan

6. In which year is ISRO announced to start its Venus mission during September 2020?

(a) 2022

(b) 2021

(c) 2025

(d) 2026

7. Who was appointed as the new Ambassador of India to Cambodia during September 2020?

(a) Rewa Ganguly Das

(b) Subramaniam Reddy

(c) Devyani Uttam Khobragade

(d) None of these

8. Atal Tunnel, the world’s longest highway tunnel ten thousand feet high, was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi on October 3, 2020, what is its length?

(a) 7 km

(b) 8 km

(c) 9.02 km

(d) 11.05 km

9. Which Indian actor has been awarded the Special Humanitarian Action Award by the United Nations Development Program (UNDP)?

(a) Akshay Kumar

(b) Sonu Sood

(c) Amitabh Bachchan

(d) Paresh Rawal

10. In which district of Uttar Pradesh state, the first vulture conservation and breeding center of the state has been established?

(a) Kanpur

(b) Pilibhit

(c) Saharanpur

(d) Gorakhpur

Answers:- 1-(b), 2-(c), 3-(b), 4-(b), 5-(c), 6-(c), 7-(c), 8-(c), 9-(b), 10-(d) 


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to December 2020 Download: Click Here


Leave a Reply