Top Ten Set-27 : Top 10 Questions

Top Ten Set-27 : Top 10 Questions
Top Ten Sets : Top 10 Questions

Top Ten Set-27 : Top 10 Questions

Important Current Affairs : Top Ten Questions/ Top 10 Questions

Special Current Affairs : Top Ten Set-27 is a collection of ten very important questions.

These questions are important for various State exams like UPPSC , BPSC , SSC, Delhi Police , Up Police , Upsssc , Uksssc etc


Questions:

1. अक्टूबर 2020 के दौरान एशिया के सबसे सुरक्षित बैंक के रूप में किसे नामित किया गया?

(a)            DBS Bank

(b)            IDBI Bank     

(c)             ICICI Bank    

(d)            इनमें से कोई नही

2. राष्ट्रीय एकता दिवस किस तिथि को मनाया जाता है?

(a)            30 अक्टूबर        

(b)            29 अक्टूबर        

(c)             31 अक्टूबर        

(d)            1 नवम्बर

3. अक्टूबर 2020 के दौरान उत्तराखंड राज्य के प्रधान वन संरक्षक के रूप में किसे नियुक्त किया गया?

(a)            रंजना कला        

(b)            रवीश सिंह         

(c)             देवेन्द्र सिंह         

(d)            लक्ष्मीदास

4. नवम्बर 2020 के दौरान एथलेटिक्स फेडरेशन आॅफ इंडिया (AFI) के नए अध्यक्ष कौन बने?

(a)            सडिले सुमिरवाला          

(b)            राजीव रंजन       

(c)             सुमित गोश्वामी  

(d)            कंचन शर्मा

5. लोकसेवा आयोग की परीक्षाओं में ट्रांसजेंडर को शामिल करने वाला देश का पहला राज्य कौन बना है?

(a)            असम    

(b)            केरल    

(c)             पश्चिम बंगाल     

(d)            तमिलनाडु

6. नवम्बर 2020 के दौरान प्लास्टिक कचरे का सबसे बड़ा उत्पादक राष्ट्र कौन बना है?

(a)            अमेरिका           

(b)            चीन     

(c)             जापान  

(d)            रूस

7. नवम्बर 2020 के दौरान भारतीय मूल की किस महिला को न्यूजीलैंड सरकार ने अपने मंत्रीमंडल में शामिल किया है?

(a)            लक्ष्मी सिन्हा      

(b)            शिखा वदनौर     

(c)             प्रियंका राधाकृष्णन         

(d)            इनमें से कोई नही

8. नवम्बर 2020 के दौरान एजुथचन पुरस्कार से किसे सम्मानित किया गया?

(a)            पाॅल जाचेरिया 

(b)            शिवांगी राठी     

(c)             पितम्बर राठौर   

(d)            अनिल जैन

9. नवम्बर 2020 के दौरान सौर ऊर्जा से चलने वाली भारत की पहली ट्रेन का उद्घाटन किस राज्य में किया गया?

(a)            उत्तरप्रदेश          

(b)            महाराष्ट्र

(c)             केरल    

(d)            तमिलनाडु

10. नेशनल ब्रांड इडेक्स 2020 में अपना देश भारत कौन से स्थान पर रहा है?

(a)            7वें       

(b)            11वें     

(c)             21वें     

(d)            34वें

Answers:- 1-(a), 2-(c), 3-(a), 4-(a), 5-(a), 6-(a), 7-(c), 8-(a), 9-(c), 10-(d) 


Top Ten Set-27 : Top 10 Questions In English 

Top Ten Set-27 : Top 10 Questions


Questions:

1. Who was named as Asia’s safest bank during October 2020?

(a) DBS Bank

(b) IDBI Bank

(c) ICICI Bank

(d) None of these

2. On which date is National Unity Day celebrated?

(a) 30 October

(b) 29 October

(c) 31 October

(d) 1 November

3. Who was appointed as the Chief Conservator of Forests of the state of Uttarakhand during October 2020?

(a) Ranjana Kala

(b) Ravish Singh

(c) Devendra Singh

(d) Laxmidas

4. Who became the new President of the Athletics Federation of India (AFI) during November 2020?

(a) Sadile Sumirwala

(b) Rajiv Ranjan

(c) Sumit Goshwami

(d) Kanchan Sharma

5. Who has become the first state in the country to include transgender in Public Service Commission examinations?

(a) Assam

(b) Kerala

(c) West Bengal

(d) Tamil Nadu

6. Who became the largest producer of plastic waste during November 2020?

(a) America

(b) China

(c) Japan

(d) Russia

7. Which Indian-origin woman has been included by the New Zealand government in its cabinet during November 2020?

(a) Lakshmi Sinha

(b) Shikha Vadnaur

(c) Priyanka Radhakrishnan

(d) None of these

8. Who was awarded the Eduthachan Award during November 2020?

(a) Paul Zacheria

(b) Shivangi Rathi

(c) Pitambar Rathore

(d) Anil Jain

9. In which state was India’s first solar-powered train inaugurated during November 2020?

(a) Uttar Pradesh

(b) Maharashtra

(c) Kerala

(d) Tamil Nadu

10. Which place has your country India ranked in the National Brand Idex 2020?

(a) 7th

(b) 11th

(c) 21th

(d) 34th

Answers:- 1-(a), 2-(c), 3-(a), 4-(a), 5-(a), 6-(a), 7-(c), 8-(a), 9-(c), 10-(d) 


प्रतिदिन सुबह 07:00 बजे सामान्य अध्ययन और करेंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Thebestgyan Facebook Page और Instagram Page को follow करें। Thebestgyan.com वेबसाइट के लिए आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट की Notification प्राप्त कर सकें।


For you : Test Series (GK, Current Affairs)

E- Books : January to December 2020 Download: Click Here


Leave a Reply